Wat is een gezonde leefstijl?

We weten het allemaal: om gezond oud te worden, is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt. Maar wat is een gezonde leefstijl nu precies? Wij leggen het je graag uit.
 

Van gezond eten tot stress vermijden

Een gezonde leefstijl gaat verder dan groente eten en bewegen. Het houdt ook in dat je op gewicht blijft, dat je niet rookt, dat je voldoende slaapt en dat je te veel stress vermijdt. Maar hoe doe je dat dan? En wat zijn dan de voordelen precies?
 

Tips voor een gezonde levensstijl  ?‍?

1. Gezond eten

De meningen over wat gezond eten nou precies is, lopen nogal uiteen. Het beste kun je gevarieerd eten en voor gezonde, volwaardige voedingsmiddelen kiezen. De Schijf van Vijf is nog altijd een goede richtlijn. Volgens de Schijf van Vijf kun je het beste veel groente en fruit eten en volkoren producten. Het nieuwste advies is om dierlijke producten wat vaker in te ruilen voor plantaardige. Dat doe je door te variëren met vis, noten, peulvruchten, eieren en vleesvervangers. Daarnaast staan er zuivelproducten in de Schijf van Vijf, ongezouten noten, onverzadigde vetten en ongezoete drankjes.

Als je volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je blijft bovendien beter op gewicht. 

2. Op gewicht blijven

Met een gezond gewicht is het risico op gezondheidsklachten een stuk kleiner dan wanneer je (zwaar) overgewicht hebt. Je hebt dan minder kan op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker. Bovendien zit je met een gezond gewicht vaak lekkerder in je vel en voel je je fitter.

Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen aan de hand van je Body Mass Index (BMI). Hiervoor maak je de volgende berekening:

Lengte

Gewicht x Gewicht

Je hebt een gezond gewicht als je een BMI tussen de 18,5 en 25 hebt. Tussen de 25 en 30 heb je overgewicht en is het aan te raden om af te vallen. Heb je een BMI van meer dan 30, dan heb je officieel obesitas en loop je meer gezondheidsrisico’s.

Let op! Je BMI is een richtlijn; je leeftijd, geslacht en buikomtrek zijn ook belangrijk om te bepalen of je qua gewicht en verdeling van lichaamsvet gezond bent.


3. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen is belangrijk als je gezond wilt blijven. De kans dat je overgewicht krijgt of hart- en vaatziekten is kleiner als je veel beweegt. De richtlijn voor volwassenen is om minstens 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen. Je kunt natuurlijk gaan wandelen, fietsen of hardlopen, maar zwaardere klussen in en rond je huis tellen ook mee in die 150 minuten. Daarnaast is het aan te raden om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Krachttraining is natuurlijk heel goed om je spieren en botten te versterken, maar ook sporten waarbij je veel moet rennen en springen zijn goed voor je botten en spieren. Denk bijvoorbeeld aan voetballen, waveboarden, dansen en volleybal. Kies vooral activiteiten die jij heel leuk vindt om te doen, dan kom je ook makkelijker aan die 150 minuten en twee keer per week.
 

4. Rook niet

Die hoeven we niet meer uit te leggen. Roken is ongezond en het is beter als je het niet doet.
 

5. Zorg dat je goed en genoeg slaapt

Je lijf herstelt als je slaapt. ’s Nachts doe je nieuwe energie op. Slaap je te weinig of te licht, dan heb je overdag andere energiebronnen nodig om de dag door te komen. Je gaat dan sneller snacken en daarmee wordt het weer moeilijker om op gewicht te blijven. Wanneer je niet goed uitgeslapen bent, maak je bovendien makkelijker ongelukken. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, is voor iedereen verschillend. Als je uitgerust wakker wordt, kun je ervan uitgaan dat je voldoende hebt geslapen.
 

6. Zorg voor voldoende ontspanning

Stress is heel slecht voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op hartaandoeningen en het kan ervoor zorgen dat je een hoog cholesterol krijgt. Daarnaast zorgt stress ervoor dat je niet goed ademhaalt. Dit kan hyperventilatie en paniekaanvallen veroorzaken. En omdat je door stress je spieren meer aanspant, kun je last krijgen van chronische schouder- en nekklachten en van hoofdpijn. Stress kan je lichaam aanzetten tot een overproductie van eiwitten en dat kan dan weer tot zware ontstekingen leiden.

Zorg er dus voor dat stress zo min mogelijk kans krijgt. Probeer in drukke perioden vrije dagen in te bouwen en bouw verspreid over de dag micropauzes in waarbij je diep naar je buik ademhaalt. Dat zorgt ervoor dat je de spanning even kunt loslaten. Slaap genoeg, houd desnoods een piekerdagboekje bij waarin je alles opschrijft waar je ’s nachts van wakker ligt. Zo haal je het letterlijk uit je hoofd. En kijk eens goed naar je weekschema. Doe je vooral dingen die je energie kosten of zijn er ook genoeg dingen die je energie geven? Om stress te lijf te gaan, zouden die twee minimaal in balans moeten zijn.
 

Hulp nodig?

Wil jij aan een gezondere leefstijl gaan werken? Maak dan een afspraak. Ons team van mental coaches, personal trainers en voedingsdeskundigen staan voor je klaar om jou met een op maat gemaakt voedings- traingingsschema op weg te helpen.
 

Gratis proefweek! 

Ben jij klaar voor een nieuwe levensstijl, maar wil je eerst zien en dan geloven? Vul dan nu onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op om een gratis proefweek in te plannen.

  • * velden zijn verplicht.

Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Ik ben rond de 20 kilo afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik heb weer zoveel energie gekregen

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum