Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Is sporten met spierpijn wel gezond?

Sporten met spierpijn gezond?

Is sporten met spierpijn wel gezond?

Sporter of geen sporter: iedereen heeft wel eens last van spierpijn. Veroorzaakt door een flinke griep, een middag voetballen in het park of een uur fanatiek uitsloven in de sportschool. Maar wat is spierpijn precies? Hoe voorkom je het? En is het wel of niet verstandig om door te sporten met spierpijn? In dit blog vertellen we er alles over.

Wat is spierpijn eigenlijk?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. Zo wordt acute spierpijn veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in je lichaam (met name melkzuur). De afvalstoffen worden onvoldoende afgevoerd waardoor er verzuring in je lichaam ontstaat. Waarschijnlijk heb je dit wel eens ervaren in je zij, tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Een andere soort spierpijn is de pijn die je voelt wanneer je een spier kneust of scheurt. Het is dan belangrijk om te rusten en niet met spierpijn door te sporten. Blijft de pijn aanhouden? Raadpleeg dan een fysiotherapeut of arts.

Dan is er nog verlate spierpijn; de vorm waar dit blog over gaat. Je krijgt met deze spierpijn te maken wanneer je intensieve fysieke inspanning hebt geleverd. Vaak na het sporten. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de spieren. Rondom deze scheurtjes ontstaan ontstekingen en zwellingen. Zo probeert je lichaam de scheurtjes te herstellen. Deze vorm duurt meestal maar een paar dagen.

Is sporten met spierpijn wel gezond?

Spierpijn is dus een manier van het lichaam om aan te geven dat het rust nodig heeft om te herstellen. Uit zelfbescherming geeft je lijf pijnsignalen af die bewegen moeilijker maken. Is de pijn voorbij en is je lichaam weer voldoende herstelt? Dan kan het een zwaardere belasting aan. Hiermee boek je vooruitgang in spieropbouw, waardoor je stapje voor stapje dichterbij je sportieve doel komt.

Sporten met spierpijn is dus niet per se goed voor je lichaam en je vooruitgang. Je belast en beschadigt je spieren extra, terwijl ze eigenlijk nog aan het herstellen zijn. Dat zorgt helaas niet voor extra spieropbouw, maar wel voor een langere hersteltijd.

Tips tegen spierpijn

Warming up en cooling down
Begin je training áltijd met een warming up. Tijdens een warming up komt je lichaam langzaam uit ruststand en bereidt zich voor op een fysieke inspanning: je spieren komen los en je hartslag verhoogt. Tijdens een cooling down gebeurt precies het tegenovergestelde. Je lichaam gaat weer terug in zijn ruststand. Met beiden geïmplementeerd in je training, verklein je de kans op spierpijn en blessures na het sporten.

Let op je voeding
Een gezond en gevarieerd dieet is belangrijk voor een fit lichaam. En met een fit lichaam zul je minder last krijgen van kwaaltjes. Het spierherstelproces heeft vooral baat bij voeding met veel eiwit (proteïne). Dit zit in vlees, ei, melkproducten, kip en vis. De meeste sporters halen voldoende eiwitten uit hun dieet. Intensieve krachttrainers wordt aangeraden het dieet aan te vullen met bijvoorbeeld een proteïneshake of -reep.

Koude douche
Misschien vind je het geen prettig idee om na het sporten onder een koude douche te springen. Maar het is wel goed voor je herstelproces. Hoe sneller je lichaamstemperatuur daalt, hoe beter je herstelt. Je bloedsomloop krijgt een boost waardoor verschillende stoffen naar de juist plekken worden vervoerd. Vind je een koude douche nog te heftig? Begin met een halve minuut koud water aan het eind van je douchebeurt. Dit halve minuutje verleng je iedere keer dat je doucht. Zo kun je er langzaam aan wennen.

Schema
Bouw je sportritme langzaam op. Een schema biedt houvast, zeker voor beginners. Het voorkomt dat je te hard van stapel loopt. Werk langzaam maar zeker naar je doel en verklein de kans op blessures en spierpijn.

Rust nemen
Zoals je eerder in dit blog las, is pijn een signaal van je lichaam dat het rust nodig heeft. Probeer daarom je spieren deze rust te gunnen zodat ze optimaal kunnen herstellen en klaar zijn voor de volgende training. Zo vermijd je een nóg langer herstelproces, of zelfs overbelasting op langere termijn.

Sporten onder begeleiding

Wil jij trainen onder begeleiding van een echte professional die je alles kan vertellen over sporten met spierpijn? Die verstand heeft van zaken op het gebied van beweging, voeding en mental coaching? Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. Met ons Fit for Life-programma ondersteunen we je op weg naar een gezonde leefstijl; eentje die je ook op lange termijn volhoudt. Heb je interesse? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvende proefweek en ontdek of het iets voor jou is. Laat hieronder je contactgegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk voor een intakegesprek.

Gratis Proefweek

Sporten met spierpijn, wat kun je eraan doen?

Als je liever niet meer wilt sporten met spierpijn, dan kun je hierover advies inwinnen bij onze gecertificeerde coaches. Met spierpijn sporten kan een extra drempel vormen om aan je eigen gezondheid te blijven werken. Wanneer je verwacht dat je tijdens sporten enkel spierpijn krijgt en dan volgende dagen niet kunt trainen vanwege deze pijnklachten, dan kan het zijn dat je ervoor kiest om niet te sporten. Met een ervaren coach kun je bespreken hoe je om kunt gaan met spierpijn sporten. Bij Personal Fitness Nederland werk je aan je mindset, zodat je sporten met spierpijn als gezond gaat ervaren. In plaats van dat je er tegenop gaat zien, leer je het meer te omarmen.

Sporten met spierpijn is gezond

Het is zeker niet verkeerd om te sporten met spierpijn. Het toont je dat je goed je spieren hebt getraind en dat je vorderingen maakt. Ook is het goed mogelijk om gewoon te sporten, al zul je mogelijk wat aanpassingen in je oefeningen moeten maken. Onze coaches begeleiden je volgens een drietal pijlers om meer succes te behalen met sporten:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mentale focus

Focus op doelen

In ons Leefstijl Programma start je met gerichte coaching op jouw thema: ‘sporten met spierpijn’. Uiteraard mag een sterke mindset hierbij niet ontbreken. Als je anders naar pijn tijdens het sporten leert kijken, zul je juist de positieve aspecten ervan erkennen. Dit dient als motivatie om juist wel te sporten met spierpijn.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen