Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Pijn in bovenrug behandelen

diëten vijf soorten

Hoge rugpijn, ook bekend als pijn in de bovenrug, is een minder voorkomende vorm van rugklachten in vergelijking met lage rugpijn. Dit komt omdat de bovenrug over het algemeen minder wordt belast dan de onderrug. Typisch bevindt de pijn zich tussen de schouderbladen en kan het ook gevoeld worden in de ribbenkast of net onder de nek.

In bepaalde gevallen kan de pijn in de bovenrug gerelateerd zijn aan de longen. De ervaring van de pijn varieert: sommige mensen voelen het op een specifieke plek, terwijl anderen pijn en stijfheid in de hele bovenrug ervaren. De pijn kan uitstralen naar de borst, nek of armen, en kan zelfs hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken. Personal Fitness Nederland kan jou helpen met het versterken van je rugspieren en ervaar hoe rugpijn in de bovenrug effectief behandeld kan worden. Personal Fitness Nederland heeft verschillende vestigingen door heel Nederland.

Wil jij:

 • Van je hoge rugpijn af?
 • Weer vrij kunnen bewegen?
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Wil je meer weten over de symptomen, oorzaak en behandeling van hoge rugpijn? Lees dan verder onder de afbeelding.

rugpijn schouderbladen

Symptomen pijn in bovenrug

De volgende symptomen zijn typisch voor bovenrug klachten:

 1. Stijfheid in de rug
 2. Hoofdpijn of migraine
 3. Een doof en/of kloppend gevoel
 4. (Plotselinge) scherpe of schietende pijn
 5. Problemen met de ademhaling

Symptomen van bovenrugpijn kunnen vaak niet worden teruggevoerd naar één specifieke plek. De pijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. Soms is de pijn constant aanwezig, terwijl deze bij andere momenten alleen optreedt bij bepaalde bewegingen of activiteiten. De pijn in de bovenrug wordt ervaren tussen de schouderbladen of rond de ribben en kan voortdurend aanwezig zijn of slechts optreden bij specifieke bewegingen. Deze pijn kan uitstralen naar de armen en tintelingen veroorzaken in de armen en handen. Bovendien kunnen pijn op de borst en pijn bij het ademhalen het gevolg zijn van een probleem in de bovenrug.

Oorzaak van bovenrug pijn

Hoge rugpijn ontstaat meestal geleidelijk en wordt doorgaans veroorzaakt door langdurige overbelasting van gewrichten en spieren als gevolg van een verkeerde werkhouding. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een slecht afgestelde bureaustoel
 • Eenzijdig gebruik van de armen
 • Langdurige boven-hoofdse activiteiten
 • Stress, waardoor de rugspieren constant aangespannen zijn

Dit resulteert vaak in terugkerende of zelfs chronische pijn tussen de schouderbladen. Deze langdurige overbelasting kan leiden tot pijn in de spieren en gewrichten rondom de borstwervelkolom. Spanning, stress of zelfs zwangerschap kunnen ook bijdragen aan bovenrugpijn.

In zeldzame gevallen kan hoge rugpijn een symptoom zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld, pijn in de bovenrug kan worden veroorzaakt door gekneusde of gebroken ribben, costochondritis (een pijnlijke ontsteking van het ribkraakbeen), of zelfs door hartproblemen.

Ook kan hoge rugpijn plotseling optreden door een verkeerde beweging of een klein trauma. Dit kan resulteren in scherpe, stekende pijnklachten bij specifieke bewegingen, waarbij de pijn vaak in de rug schiet.

Chronische rugpijn

Wanneer de klachten aanhouden voor meer dan drie maanden, wordt het als chronische rugpijn beschouwd. Acute overbelasting van de bovenrug, zoals bij een verkeerde beweging of het tillen van iets zwaars, kan ook een oorzaak zijn, hoewel dit bij hoge rugpijn relatief zeldzaam is.

Voorkomen van pijn in de bovenrug

Door regelmatig te bewegen kun je pijn in je bovenrug voorkomen. Lichamelijke activiteit helpt namelijk bij het opbouwen van spierkracht, het verminderen van spanning en het verminderen van de belasting van uw bovenrug. Zo is dagelijkse beweging goed als je een kantoor baan hebt.

Het aannemen van een goede lichaams- en werkhouding is ook belangrijk. Vermijd langdurige activiteiten waarbij u ‘boven het hoofd’ moet werken, zoals het schilderen van een plafond.

Tot slot is het essentieel om op een goed matras te slapen. Een te hard of doorgezakt matras kan namelijk leiden tot verschillende rug- en nekklachten.

Behandelen van hoge rugpijn

Als hoge rugpijn het gevolg is van een verkeerde beweging of een plotselinge overbelasting, verdwijnen de klachten vaak vanzelf. Pijnstillers kunnen tijdelijk verlichting bieden. Het is echter belangrijk om rustig aan te doen, abrupte bewegingen te vermijden en geen zware lasten te tillen. Ook is het raadzaam om sporten en andere vormen van intense lichamelijke inspanning tijdelijk te vermijden. Desondanks is het essentieel om actief te blijven bewegen om stijve spieren te voorkomen.

Liever hulp bij het behandelen van de pijn in je bovenrug?

Onze personal trainers zijn ervaren in het begeleiden van mensen met o.a. pijn in de bovenrug. De coach verdiept zich volledig in jouw situatie en zal een duidelijk behandelplan kunnen opstellen. Ervaar je in de bovenrug rugpijn dan zijn er diverse oefeningen die hierin verbetering kunnen brengen. Alles valt of staat hierbij met een goede houding en hier krijg je deskundig advies over. Wekelijks zal er gekeken worden of de rugpijn in de bovenrug met oefeningen afneemt, zodat deze eventueel kunnen worden aangepast. Heb je last van je midden rug? Ook daar kunnen wij je bij helpen.

Pijlers voor deskundig fitness support

Coaches bij Personal Fitness Nederland werken volgens het Leefstijl Programma dat kenmerkend support biedt volgens een drietal pijlers. Zo wordt optimale begeleiding bij rugpijn in de bovenrug gegarandeerd en profiteer je van uitstekende uitkomsten. Kenmerkend voor de support van coaches is de aandacht voor:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

Door deze 3 facetten te integreren in jouw behandelplan, wordt je weer fitter en sterker. Wil jij:

 • Van je hoge rugpijn af?
 • Weer vrij kunnen bewegen?
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek. Met ons Fit for Life-programma sport je wekelijks met een personal trainer, ontvang je een persoonlijk voedingsadvies en helpt een mental coach je met het realiseren van jouw doel. Benieuwd of het iets voor jou is? Ontdek het tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek! Laat hier je contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een intakegesprek.

Inschrijfformulier gratis intakegesprek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen