Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Wat is gezond eten?

Wat is gezond eten

Wat is gezond eten?

De basis voor gezond eten is een gevarieerd eetpatroon, een goed hulpmiddel hiervoor is bijvoorbeeld de schijf van vijf. Als je de schijf van vijf volgt dan krijg je in ieder geval voldoende mineralen, vitamines, proteïne, koolhydraten, vezels en vetten binnen. Het is belangrijk om voldoende van deze producten binnen te krijgen, je zorgt er hiermee voor dat je bijvoorbeeld de kans op hart en vaatziekten verkleind. Gezonde voeding is belangrijk, zeker als je veel van je lijf vraagt door bijvoorbeeld veel te sporten. Maar wat is dat nou precies, gezond eten?

Wat is gezonde voeding?

Dat valt nog niet zo makkelijk uit te leggen. Er is de afgelopen jaren heel veel onderzoek naar gezonde voeding gedaan en iedere wetenschapper vindt wel weer iets anders. Bovendien reageert niet ieder lichaam hetzelfde op voeding. Toch zijn er wel een aantal basis richtlijnen die je kunt volgen als je gezond wilt eten.

Volwaardige voeding

Volwaardige voeding zit vol met voedingsstoffen. Het bevat alle vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten die je lijf nodig heeft om te kunnen functioneren. Veel van de producten die in fabrieken gemaakt worden, bevatten helaas niet zo veel voedingsstoffen meer, waardoor ze ook niet meer zo goed vullen. Je moet er ten eerste meer van eten om vol te zitten én je hebt sneller weer een hongergevoel, waardoor je opnieuw iets moet eten. Bovendien worden er stoffen aan toegevoegd die je lijf niet per se nodig heeft en die soms zelfs schadelijk zijn. Te veel zout en suiker bijvoorbeeld.

Vers koken

Je kunt dus het beste voor volwaardige gezonde voeding kiezen en dat doe je door veel meer vers te koken met basis ingrediënten. Maak zelf je eigen sauzen, dressings en soepen. Er zijn genoeg kookboeken te vinden met eenvoudige, maar lekkere recepten. Het is niet alleen gezonder maar vaak ook vele lekkerder. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt. Verder heeft de Gezondheidsraad de volgende richtlijnen opgesteld:

Groente en fruit

Eet iedere dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Groente en fruit bevatten veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering. Als je veel groente en fruit eet, heb je bovendien minder kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Volkorenproducten

Volkorenproducten bieden koolhydraten en koolhydraten geven langdurig energie af, waardoor je minder snel behoefte krijgt aan een snelle snack om je energielevel weer op peil te krijgen. Ze zitten boordevol vezels en dat helpt dan weer bij je stoelgang. Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkorencouscous in plaats van voor de witte variant. De witte variant zorgt namelijk voor een snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel, waardoor je eerder gaat snacken tussen maaltijden in. Volkorenproducten verlagen de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Onverzadigd vet

Vet is onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig voor de cel-opbouw. Kies wel voor onverzadigde vetten. Deze zijn vloeibaar of in ieder geval zacht, zoals olie of halvarine. Wees zuinig met verzadigde vetten zoals roomboter of harde margarine. Onverzadigde vetten zijn beter voor je bloedvaten dan verzadigde vetten.

Plantaardig

Vaker plantaardig eten en wat minder vaak voor dierlijke producten kiezen verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Kies bijvoorbeeld voor plantaardige vleesvervangers of peulvruchten.

Zuivel

Dagelijks een portie zuivel verkleint de kans op darmkanker. En yoghurt verkleint de kans op diabetes type 2. Daarnaast bevat zuivel onder andere calcium en vitamine B12.

Minder rood en bewerkt vlees

Kies niet te vaak voor rood vlees, zoals rund-, varkens-, schapen- en geitenvlees en wees ook zuinig met bewerkt vlees zoals gerookt vlees of worsten. Voor de variatie kun je vaker voor plantaardige producten kiezen. Rood en bewerkt vlees kan verschillende vormen van kanker veroorzaken.

Peulvruchten

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol en dat is dan weer goed voor je bloedvaten. Ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, dus ze zijn een mooi alternatief voor vlees.

Vette vis

Eén keer per week vis is gezond, zeker als je voor een vette vis kiest als zalm of haring. Vette vis eten is goed voor je hart en je bloedvaten.

Ongezouten noten

Noten bevatten goede vetten en eiwitten. Kies wel de ongezouten variant en houd het bij maximaal 15 gram per dag.

Weinig zout

Gebruik niet meer dan 6 gram keukenzout per dag. Te veel natrium, dat in keukenzout zit, kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

Weinig toegevoegde suikers

Via koolhydraten die in onze voeding zitten, krijgen we voldoende suikers binnen. Daar hoeft geen extra suiker bij. Wees dus zuinig met toegevoegd suiker.

Geen alcohol

Alcohol vergroot de kans op bepaalde kankersoorten. Vrouwen die alcohol drinken, hebben bovendien een grote kans om diabetes type 2 te krijgen. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken,

Filterkoffie

In koffie zit een stof die je cholesterol kan verhogen, cafestol. In filterkoffie zit minder cafestol dan in pads, cups of bonen. Als je van koffie houdt, kun je dus het beste filterkoffie drinken.

Nooit iets ongezonds?

Mag je dan nooit iets ongezonds? Natuurlijk wel, maar een gezond voedingspatroon zou de basis moeten zijn. Als je af en toe eens uit de band springt, is dat echt niet erg. Als je daarna maar weer teruggaat naar de basis.

Wat is gezonde voeding voor mij?

Zoal je hebt kunnen lezen zijn er veel gezonde keuzes die je kunt maken om een gezond voedingspatroon te volgen. Er zijn uiteraard best wel wat zaken waar je rekening mee moet houden, de gouden regel is natuurlijk altijd; teveel is eigenlijk nooit goed, probeer alles gevarieerd en met mate doen.

Jouw ideale voedingspatroon

Welk voedingspatroon voor jou het beste is, hangt van verschillende factoren af. Experimenteer daar zelf mee of vraag hier een van onze deskundigen om advies.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan
Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt
Opening studio Leiderdorp - Ruben Hoonhout aan het woord
Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen