Candida-dieet

Alternatieve artsen schrijven mensen soms een Candida-dieet voor. Maar wat is Candida? En hoe werkt zo’n dieet? We vertellen je er graag wat meer over.
 

Wat is Candida?

Candida albicans is een gistsoort die van nature in en op het menselijk lichaam aanwezig is. De gist doet het goed op warme, vochtige plekken. Je vindt hem bijvoorbeeld:

 • in de vagina;
 • in de darmen;
 • op de slijmvliezen van de mond; 
 • en op de huid.  

Als je gezond bent, dan veroorzaakt Candida geen klachten. Als de omstandigheden op of in je lichaam veranderen, dan kan deze gist zich snel ontwikkelen tot een schimmelinfectie.
 

Van gist tot schimmelinfectie

Candida albicans zorgt op zich niet voor gezondheidsproblemen. Als deze gist in balans is met alle andere bacteriën en schimmels die van nature in en op je lijf voorkomen, is er niks aan de hand. Candida kan zich pas tot een schimmelinfectie ontwikkelen als de natuurlijke verhouding tussen schimmels en bacteriën verstoord is. Zo’n verstoring kan ontstaan als:

 • je een lage afweer hebt;
 • je antibiotica slikt;
 • je medicijnen slikt die je afweer remmen, bijvoorbeeld tegen HIV;
 • je inhalers tegen astma gebruikt;
 • de zuurgraad van je vagina verandert, bijvoorbeeld rondom je menstruatie of als je zwanger bent.
   
 • Candida-infectie in je mond
  Dit heet ook wel spruw. Het komt bij ongeveer de helft van de zuigelingen voor, maar ook als volwassene kun je nog spruw ontwikkelen. Je loopt een grotere kans op spruw als je medicijnen moet inhaleren tegen een longaandoening, zoals astma, of als je antibiotica slikt. Een slecht passend kunstgebit of een verminderde weerstand kan er ook voor zorgen dat je spruw krijgt.
   
 • Candida-infectie van de slokdarm
  Inhaleer je medicijnen, dan heb je een grotere kans op een Candida-infectie in je slokdarm. Ook antibiotica en medicijnen die je afweer onderdrukken vergroten het risico op een Candida-infectie in je slokdarm.
   
 • Candida-infectie in je vagina
  Candida albicans is ook de boosdoener als je een vaginale schimmelinfectie hebt. Als je zwanger bent, heb je een grotere kans om een Candida-infectie in je vagina op te lopen. Diabetes en antibioticakuren vergroten ook de kans om een vaginale schimmelinfectie te ontwikkelen. En was je vagina vooral niet met zeep. Dit verstoort de zuurgraad van je vagina, waardoor de schimmel zich makkelijker kan vermenigvuldigen.
   
 • Candida-infectie op je huid
  Een Candida-infectie op je huid ontstaat vaak in plooien, zoals je liezen, oksels en de binnenkant van je ellebogen. Je huid is daar over het algemeen warmer en vochtiger en dat zijn de ideale omstandigheden voor Candida om zich snel te vermenigvuldigen.
   
 • Gegeneraliseerd Candida-infectie
  Gegeneraliseerd wil zeggen dat de Candida niet op een specifieke plek op je lichaam zit. De schimmel is via je je slijmvliezen in je bloed terechtgekomen en heeft zich via je bloed door je hele lichaam verspreid. Je kunt er problemen met je spijsvertering door krijgen, allergieën, steeds terugkerende infecties, pijn in je spieren en gewrichten en verstoringen in je hormonen. Deze zeldzame Candida-infectie komt vooral voor bij mensen met een heel lage weerstand. Bijvoorbeeld bij kankerpatiënten die chemo krijgen, bij HIV-positieve mensen en bij mensen die lange tijd medicijnen slikken om hun weerstand te onderdrukken na een orgaantransplantatie.
   

Candida Syndroom

Volgens sommige alternatieve behandelaars kun je ook een Candida Syndroom ontwikkelen. Symptomen daarvan zouden zijn: darmklachten, extreme vermoeidheid, lage bloedsuikerspiegel (hypoglycaemie), hoofdpijn, depressiviteit en allerlei voedselintoleranties en -allergieën. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor het Candida Syndroom. 
 

Candida-dieet

Alternatieve behandelaars schrijven vaak een dieet voor om Candida albicans te bestrijden. Zo’n dieet gaat uit van een aantal principes:

 • Vermijd suiker
 • Eet en drink geen zuivel
 • Eet pure voeding
 • Eet geen voedingsmiddelen met schimmels of gist

Je mag geen champignons of andere paddenstoelen eten, want dit zijn schimmels. Ook in mais en pinda’s zitten vaak schimmels. Gist vind je in bijvoorbeeld brood en pizzadeeg, maar die waren sowieso al een no go vanwege de suikers die daarin zitten.
 

Candida-dieet niet bewezen effectief

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het Candida-dieet helpt tegen een Candida-infectie. Wetenschappelijk onderzoek bewijst juist dat het niet effectief is. Suikers en fruit vermijden om er zo voor te zorgen dat de Candida niet voldoende voeding krijgen heeft totaal geen nut, omdat de gist voldoende voedingsstoffen uit de slijmvliezen haalt. Onderzoek heeft laten zien dat Candida albicans helemaal niet groeit op lactose, dus zuivel laten staan heeft geen zin. Ook het laten staan van producten met bakkersgist heeft helemaal geen effect op Candida-infectie.

Het kan wel zo zijn dat de klachten met het dieet verminderen, maar dat komt dan vooral doordat het gezondere eetpatroon zorgt voor een betere weerstand. Het is echter waarschijnlijker dat de klachten erger worden, omdat je veel essentiële voedingsmiddelen mist met dit dieet, waardoor je weerstand juist lager wordt. Wij raden altijd aan om advies op te nemen met je huisarts als je vermoedt dat je een schimmelinfectie hebt.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over de effecten van gezonde voeding? Maak dan een afspraak. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag met een op maat gemaakt voedingsschema.
 

Gratis proefweek! 

Ben jij klaar voor een nieuwe levensstijl, maar wil je eerst zien en dan geloven? Vul dan nu onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op om een gratis proefweek in te plannen.

 • * velden zijn verplicht.

Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Ik ben rond de 20 kilo afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik heb weer zoveel energie gekregen

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum