Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Met een roeitrainer afvallen: waarom en hoe werkt het?

Personal Fitness Nederland roeitrainer

Een aflevering van je favoriete serie kijken op Netflix terwijl je traint?

 Of een wedstrijdje tegen je vriend(in) in de sportschool? Het kan allemaal met een roeiapparaat. Veel mensen vinden roeien een leuke manier van sporten. Maar is het ook een efficiënte manier om fit te worden? In deze blog lees je hoe en waarom afvallen met een roeitrainer werkt. Ook delen we een aantal tips voor een vliegende start én een blijvend succes.

Daarnaast kunnen wij jou helpen met het volgende:

 • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Je shape terug krijgen met behulp van een gecertificeerde coach
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Waaronder leuke roeitrainingen
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Het roeiapparaat, wie kent hem niet? Het is zelfs één van de meest gebruikte machines in de sportschool. Vrijwel elke gym heeft er dan ook een aantal staan. Ook is roeien al jarenlang enorm populair bij thuissporters. Maar hoe gebruik je een roeitrainer wanneer je wil afvallen?

afvallen met roeitrainer

Waarom is afvallen met een roeitrainer een goed idee?

Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen? Dan kun je kiezen uit veel verschillende sporten en oefeningen, zoals met de roemachine afvallen. Er zijn dan ook een aantal hele goede redenen om af te vallen met een roeitrainer. Hieronder vind je er drie.

1. Je gebruikt veel spieren tijdens het roeien
Bij het roeien gebruik je vrijwel al je spiergroepen. Zo train je jouw benen, armen, rug en buikspieren. Hiermee verbrand je een hoop calorieën. Omdat je met roeien spiermassa opbouwt, verbrand je ook ná je training nog calorieën. Daarom is een roeitrainer enorm effectief wanneer je wil afvallen.

2. Met roeien belast je geen gewrichten
Bij veel trainingsvormen krijgen je enkels, knieën en voeten een hoop te verduren. Zo vangen ze bij lopen, rennen en springen alle klappen op. Dit is slecht voor je gewrichten, waardoor deze dan ook snel overbelast raken. Bij een roeiapparaat train je op basis van de weerstand die de roeimachine biedt. De beweging die je maakt kun je vaak achter elkaar uitvoeren zonder dat je je lichaam zwaar belast. Door de kleine kans op blessures is afvallen met een roeitrainer dan ook een uitstekende optie.

3. Roeien verbetert je conditie
Een roeiapparaat is niet alleen goed voor de vetverbranding, die op gang komt door je spieren te trainen. Met roeien verbeter je namelijk ook meteen je conditie. Dat komt doordat je met roeibewegingen je hartslag flink omhoog brengt. Een multifunctioneel apparaat dus, die roeitrainer!

Gratis Adviesgesprek

Met wat voor training kun je met een roeitrainer afvallen?

Met een roeitrainer kun je op verschillende manieren afvallen. Zo kun je een training op het apparaat kiezen of stel je zelf in hoe lang en zwaar je wil trainen. Belangrijk hierbij is het verschil tussen duurtraining en intervaltraining. Bij duurtraining sport je vaak langere tijd (45 tot 60 minuten) op hetzelfde tempo. Omdat je lang traint, verbrand je veel calorieën. Een intervaltraining duurt vaak korter (20 tot 30 minuten), waarbij je wisselt tussen een hoog en laag tempo. Door deze hoge intensiteit bouw je in korte tijd een goede conditie op. Ook moet je lichaam langer herstellen, waardoor je ook ná je training nog calorieën verbrandt. Hou er rekening mee dat je een intervaltraining niet zo lang en vaak kunt doen als een duurtraining. Uiteindelijk verbrand je hiermee dus minder calorieën.

roeitrainer afvallen

Hoe lang moet je op de roeimachine om af te vallen?

Wanneer je af wil vallen, moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Dat gebeurt deels ‘automatisch’ met elke beweging die je maakt. Door je aan te kleden, je tanden te poetsen en jezelf in te zepen onder de douche bijvoorbeeld. Ook sporten zorgt voor verbranding. Een roeitrainer is dus enorm geschikt wanneer je wil afvallen. Je verbrandt er namelijk veel calorieën mee. Hoeveel precies hangt af van onder andere je gewicht, geslacht, leeftijd, (spier)conditie, trainingsduur en je trainingsintensiteit. Zo kun je met een uur roeien wel tussen de 475 en 950 calorieën verbranden! Hoe lang je roeit, is ook afhankelijk van de training die je doet. Zo kun je elke week drie intervalsessies van 20 minuten doen om af te vallen.

3 tips voor afvallen met een roeitrainer

Wanneer je vet wil verliezen met roeien, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder lees je een aantal tips om met een roeitrainer te kunnen afvallen.

Begin rustig aan

Bouw je trainingen rustig op. Hiermee voorkom je overbelasting. Je lichaam moet namelijk nog wennen aan het sporten op de roeitrainer. Begin dus niet meteen met 3 intensieve intervaltrainingen in één week. Start in plaats daarvan met één sessie van een half uur en bouw dit langzaam uit naar meerdere keren of langere tijd.

Let op een goede roeihouding

De roeibeweging lijkt simpel. Maar voer je hem niet goed uit? Dan krijg je blessures of train je minder effectief. Dus hoe moet je precies roeien?

 1. Maak eerst je voeten goed vast in de voetsteunen. Deze kun je verstellen zodat je voeten er goed in passen.
 2. Pak vervolgens de handgreep vast en ga met je rug rechtop zitten. In deze startpositie staan je scheenbenen in een verticale positie ten opzichte van de grond. Je armen zijn volledig gestrekt.
 3. Beweeg nu naar achteren door eerst je benen helemaal uit te streken. Trek daarna pas de handgreep naar je toe. Doe dit door je schouderbladen naar elkaar toe te brengen. Zo trek je niet alleen met je arm, maar ook met je grote rugspieren. Je lichaam hangt nu een klein beetje naar achter.
 4. Terug naar de startpositie? Voer de beweging uit in omgekeerde volgorde: strek eerst je armen uit en leun een stukje naar voren. Kom naar voren en breng je benen weer terug naar de eerdere beginpositie.

Let op je voeding

Afvallen lukt alleen wanneer je naast regelmatig sporten ook gezond eet. Laat producten vol vet en suiker dus staan en kies voor gebalanceerde voeding met voldoende eiwitten. Deze zijn vooral belangrijk voor je spier-herstel. Je vindt eiwitten vooral in vlees, vis, kip, zuivel, ei en noten.

Begeleiding bij het sporten

Wil je afvallen en vind je het moeilijk om zelfstandig met een roeitrainer gewicht te verliezen? Kies dan voor sporten met begeleiding. Tijdens een gratis en vrijblijvende proefweek bij Personal Fitness Nederland kijken we samen naar jouw doelen. Doe je mee met ons Fit for Life-programma? Dan krijg je personal training, op maat gemaakte voedingsschema’s en een mental coach tot je beschikking. Meld je aan voor een kennismaking bij één van onze vestigingen.

Wil jij:

 • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Je shape terug krijgen met behulp van een gecertificeerde coach
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Waaronder leuke roeitrainingen
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis proefweek.

Gratis proefweek formulier

Roeitrainer afvallen

Wil jij mensen begeleiden met afvallen? Wil jij ze bijvoorbeeld helpen met roeitrainer afvallen? Dan kun je als personal coach aan de slag. Misschien ben je al werkzaam als personal coach, maar lijkt het je bijvoorbeeld leuk om voor jezelf te beginnen. Dan begrijpen wij dat heel goed en dat is mogelijk via onze organisatie. Het is immers leuk om mensen te begeleiden met het sporten. Dit heeft een positief effect op de lichaam en de geest. Het zorgt bijvoorbeeld voor een betere conditie, maar gelijktijdig zorgt het ook voor een betere concentratie en zijn er nog meer voordelen.

Afvallen roeitrainer

Je kunt als personal trainer dus mensen begeleiden met afvallen roeitrainer. Voor ons is het wel belangrijk om de waarden van onze organisatie te onderstrepen. Voor ons staat de tevredenheid van de klanten altijd centraal. Daar hebben wij ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor. Dit betekent dat je nauwe relaties met de klanten moet ondergaan om gezamenlijk zo tot de beste resultaten te komen. Dit begint altijd met een intakegesprek. Dan wordt besproken wat de concrete doelen zijn en daar wordt vervolgens naartoe gewerkt.

Hoe afvallen roeitrainer

Je leert je klanten onder andere hoe afvallen roeitrainer. Daarnaast heb je uiteraard nog veel meer belangwekkende taken waar jij je mee bezig moet houden. Het is zeer afwisselend werk en dit maakt het zeer aantrekkelijk. Als zelfstandige personal trainer heb je veel individuele vrijheid. Gelijktijdig krijg je te maken met veel verschillende soorten klanten en projecten. Het is dus altijd zeer uitdagend om gezamenlijk aan de slag te gaan.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen