Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met cardio of krachttraining?

Personal Fitness Nederland afvallen met sporten

Afvallen met cardio of krachttraining?

Er zijn uiteenlopende manieren om van je overtollige kilo’s af te komen. De meest gezonde optie? Dat is een combinatie tussen het eten van de juiste (hoeveelheid) voeding en voldoende beweging. Over dat laatste lees je in deze blog. Want welke manier van sporten is nou het meest geschikt? Je ontdekt hoe je kunt afvallen met cardio of krachttraining en welke van de twee het beste bij jou past.

Maar eerst dit: of je nu wil afvallen met cardio of krachttraining, afvallen gebeurt op dezelfde manier. Je moet namelijk meer calorieën verbranden dan dat je er binnenkrijgt. We zetten de opties en verschillen tussen beide trainingsvormen voor je op een rij.

Afvallen met cardio of krachttraining: wat zijn de verschillen?

Bij cardio kun je denken aan de loopband, crosstrainer, roeitrainer of aan fietsen. Deze trainingsvorm is erg geschikt als je ook je conditie wilt verbeteren. Je brengt namelijk gedurende langere tijd je hartslag flink omhoog. Bij cardio train je met een hartslag tussen de 70% en 80% van je maximale hartslag. Deze bereken je door je leeftijd van 220 af te trekken. Ben je 40 jaar? Dan is je maximale hartslag 180 (220 – 40) slagen per minuut. Doe je aan cardio? Zorg dan dat je hartslag tussen de 126 en 144 slagen per minuut blijft tijdens de training. Hoe hoger je hartslag, hoe meer calorieën je verbrandt.

Bij krachttraining train je je spieren, bijvoorbeeld met losse gewichten, apparaten, elastieken of je eigen lichaamsgewicht. Door grote spiergroepen zoals je beenspieren te trainen, stimuleer je jouw vetverbranding. Oefeningen als squats, deadlifts en lunges spreken meerdere (grote) spieren aan. Daarom zijn ze super efficiënt als je wil afvallen.

Een keuze maken tussen afvallen met cardio of krachttraining

Waar doe je nou het beste aan als je wil afvallen: cardio of krachttraining? Dat hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren. Cardiotraining is laagdrempelig en dus ideaal wanneer je wil beginnen met sporten. Je hebt weinig materialen nodig en je kunt sommige vormen van cardio, zoals hardlopen, daarom ook buiten de sportschool doen. Hoe snel en hoe lang je beweegt, pas je gemakkelijk aan op o.a. je leeftijd, conditie en gewicht. Cardio is ook erg geschikt voor mensen die veel zitten. Om vet te verbranden moet je wel minimaal 20 minuten cardio doen.

Een belangrijk voordeel van krachttraining is dat je vetverbranding ook ná je work-out doorgaat. Dat is niet het geval bij cardiotraining. Dat komt omdat je met krachttraining niet alleen je spieren sterker maakt, maar ook nieuw spierweefsel aanmaakt. Dit zorgt voor een snellere stofwisseling, waardoor je meer energie en dus calorieën verbrandt. Hoe sterker je wordt, hoe meer calorieën je spieren verbranden. Ook op momenten dat je niet sport. Doordat je de oefeningen en het gewicht helemaal aanpast op jouw niveau, is krachttraining voor iedereen geschikt.

Is kiezen tussen afvallen met cardio of krachttraining wel nodig?

Nu je de verschillende voordelen kent van beide trainingsvormen, kun je kiezen of je wil afvallen met cardio of krachttraining. Of toch niet? Want is kiezen wel nodig? Waarom niet allebei? Door beide te doen zorg je voor afwisseling in je sportroutine. Dit houdt het leuk en maakt volhouden makkelijker. Bovendien ontwikkel je hiermee sterkere spieren én een betere conditie. Zo word je pas echt fit. Het afwisselen van cardio en krachttraining kan bovendien handig zijn wanneer je ambitieuze doelen hebt gesteld en regelmatig in de sportschool bent. Zo kun je jouw spieren de benodigde rust geven en voorkom je dat ze overbelast raken. Tegelijkertijd kun je wel gewoon calorieën blijven verbranden.

Je kunt natuurlijk de ene dag je spieren trainen en de andere dag op de loopband rennen. Toch bestaat er nog een andere mogelijkheid. Namelijk een HIIT training. Dit staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een intensieve work-out van meestal maximaal 15 minuten, waarbij je verschillende oefeningen zo snel mogelijk uitvoert. Na elke oefening krijg je een kort moment rust. Je hartslag gaat in korte tijd flink omhoog. Daarom word je van HIIT trainingen super snel fit. Handig als je weinig tijd hebt om te sporten of wel van een uitdaging houdt! Maar ook hier geldt: het moet bij je passen. Kies daarom vooral wat jij het leukste vindt.

Onder begeleiding sporten

Wil je afvallen met krachttraining of cardio onder begeleiding? Kom eens kennismaken bij Personal Fitness Nederland. Samen kijken we naar jouw doelen en wensen. Op basis hiervan stellen wij een sportschema voor je op dat helemaal past bij jou. En de trainingen? Die volg je met begeleiding van je eigen personal coach. Ook voedingsadviezen en mental coaching zijn onderdeel van ons Fit for Life-programma. Ontdekken of het iets voor jou is? Plan een gratis en vrijblijvende proefweek bij een vestiging bij jou in de buurt.

Gratis Proefweek

De beste manier om te afvallen: cardio of krachttraining?

Afvallen, via cardio of krachttraining, zorgt ervoor dat jij je weer goed voelt in jouw eigen lichaam. Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste eigenschappen om je gelukkig te voelen en Personal Training Nederland staat voor je klaar om je te begeleiden tijdens deze reis. Afvallen via cardio of krachttraining zorgt ervoor dat jouw lichaam weer fitter wordt. Dat jij gewicht verliest is een bijzaak. Ben op zoek naar de beste coaches die zorgen dat jij op de gezonde manier afvalt? Neem dan snel contact met ons op.

Afvallen door middel van cardio of krachttraining?

Hoe kan je afvallen via cardio of krachttraining? Beide vormen zijn een effectieve manier om jouw lichaam te bewegen. Cardio verbetert jouw conditie, terwijl krachttraining zorgt voor een sterker lichaam. Wij kijken samen met jou of afvallen via cardio of via krachttraining beter werkt voor jou, zodat jij jouw doelen kan behalen.

Een op maat gemaakt voedings- en bewegingsplan

Het maakt niet uit of jij wilt afvallen door middel van krachttraining of cardio, in beide gevallen is het belangrijk om je te houden aan het juiste voedingsplan. Door met een van onze coaches aan de slag te gaan, heb jij zekerheid dat je het beste plan volgt om af te vallen. In dit plan krijg jij informatie over jouw voedingsrichtlijnen, het beste bewegingsplan en manieren om mentale motivatie te behouden.

Een gezond lichaam is een gelukkig lichaam

Kom langs bij een van onze studio’s in Nederland om aan de slag te gaan met jouw op maat gemaakte plan. Het maakt niet uit of je gaat afvallen via cardio of krachttraining, wij staan klaar om jou tijdens iedere stap te begeleiden en te coachen. Wij wensen gezondheid en geluk voor iedereen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen