Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Sporten goed voor immuunsysteem

Sporten goed voor immuunsysteem

Sporten goed voor immuunsysteem

Heb je regelmatig last van een verkoudheid, maagklachten, griep of ben je al moe voordat je ‘s ochtends je bed uit stapt? Dan heb je waarschijnlijk een zwak immuunsysteem. Dit terwijl je immuunsysteem erg belangrijk is voor een gezond lichaam. Het vergroot je weerstand, waardoor je minder vaak ziek bent. Sporten kan een effectieve manier zijn om je immuunsysteem te vergoten. Op deze pagina vertellen we je meer over de voordelen die sporten heeft op je immuunsysteem.

Het immuunsysteem

Je immuunsysteem is eigenlijk hetzelfde als je weerstand. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem tegen virusdeeltjes, bacteriën, schimmels, parasieten en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Zeker als er griep heerst, hoor je daarom regelmatig dat je aan je weerstand moet werken.

Echter zijn er ook factoren die een negatief effect hebben op je weerstand, denk hierbij aan een hoge mate van stress, depressie, alcohol en roken. Je lichaam kan dan minder aandacht stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers. Daarnaast zorgt onvoldoende drinken ook voor een verslechtering van de weerstand, zo kunnen afvalstoffen namelijk niet goed worden afgevoerd. Drink daarom dagelijks anderhalf tot twee liter water. Verder speelt lichaamsbeweging een grote rol in het onderhouden van je weerstand.

De invloed van sporten op je immuunsysteem

Verschillende studies tonen aan dat zowel matig als intensief sporten gunstig is voor het functioneren van het immuunsysteem. Sporten bevordert namelijk de bloedsomloop. Hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid. Witte bloedcellen herkennen ongewenste invloeden van buitenaf en reageren hierop door jou hier tegen te beschermen. Sporten zorgt er dus voor dat je witte bloedcellen indringers sneller kunnen tegenhouden. Indien je weinig sport dan is het effect omgekeerd en zullen de witte bloedcellen er langer over doen om indringers tegen te houden.

Beweeg daarom voldoende want dit heeft een positief effect op je weerstand. Bovendien verbetert sporten het humeur, geeft het energie, reduceert het stressniveau en het hangt in zijn geheel samen met de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Beter door sporten

Mensen tussen de 18 en 55 jaar wordt geadviseerd om minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen. Het liefst iedere dag, maar in ieder geval vijf dagen per week. Goed bewegen draagt bij aan de bloedsomloop, die zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam voert, en zo in staat is afvalstoffen af te voeren.

Ga bijvoorbeeld klussen in de tuin, trainen in een sportschool, zwemmen of joggen. Een halfuur per dag wandelen is ook een goede oefening om het immuunsysteem te stimuleren. Zorg afhankelijk van je conditie voor een matig tot stevig tempo dat je een langere tijd kan volhouden.

Verhoog je weerstand door te bewegen, ongeacht je leeftijd

Ons immuunsysteem verandert gedurende ons leven. Als je al wat ouder bent, wordt je immuunsysteem ook ouder – en kan je vatbaarder worden voor infecties. Regelmatig bewegen is voor ouderen om die reden misschien wel nóg belangrijker. Dit zodat je een sterk immuunsysteem kan opbouwen die je beschermt tegen infecties en ziektes. Doe daarom voldoende beweegoefeningen en ga wandelen of fietsen.

Fit for Life methode

Samenvattend is sporten dus goed voor je immuunsysteem, maar sporten alleen is niet genoeg. Een gezonde levensstijl met een gezond en gevarieerd eetpatroon zijn belangrijk om je immuunsysteem optimaal te laten werken. Daarnaast spelen voldoende slaap en ontspanning ook een grote rol in het functioneren van je immuunsysteem. Wij weten dit bij Personal Fitness Nederland daarom bestaat onze Fit for Life methode uit de gouden formule: voedingsadvies, beweging, mindset en mental coaching.

Ben je klaar voor een nieuwe levensstijl om je gezondheid een boost te geven zodat je minder last krijgt van een vervelende verkoudheid, maagklachten of griep? Wij voorzien je graag van persoonlijk advies. Vul hier het contactformulier in en de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging zal contact met je opnemen voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek. Hierbij zullen we je meten én voorzien van persoonlijk advies!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen