Overgewicht bij kinderen
Je wilt je kind natuurlijk het liefst gezond en gelukkig groot zien worden. Maar veel kinderen in Nederland zijn niet zo fit en blij als zij zouden kunnen zijn, vanwege overtollige kilo’s die zij dagelijks met zich mee dragen. Voor de gezondheid van de Nederlandse jeugd is het van belang om overgewicht te voorkomen en terug te dringen. Wij vertellen je er meer over.
De cijfers van overgewicht bij kinderen
Bijna 12 procent van de jeugd in Nederland kampt met overgewicht. In 2018 was om precies te zijn 11,7 procent van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar te zwaar; 9 procent had matig overgewicht en bij de overige 2,7 procent was sprake van een ernstige variant (obesitas).
Ernstig overgewicht kwam in 2018 overwegend bij kinderen tussen de 4 en 11 jaar voor. Bij de 12- tot 17-jarigen ging het vaker om de matige variant.
De oorzaak van kinderen met overgewicht
De belangrijkste oorzaak van overgewicht bij kinderen is te veel eten en te weinig bewegen. Eet een kind meer dan het lichaam nodig heeft, dan worden de voedingsstoffen immers in lichaamsvet omgezet. Ouders met overgewicht hebben ook meer kans op kinderen met overgewicht. Ongezonde voedingsgewoonten zijn hier onder meer debet aan. Daarnaast vormt te weinig gelegenheid tot bewegen een probleem. Op het gebied van overgewicht bij kinderen speelt erfelijkheid maar een kleine rol.
Ook de factor ‘aandacht’ is van invloed op het gewicht van kinderen. Zo geven sommige ouders hun kinderen snoep als troost, als beloning of om het kind te verwennen. Maar op die manier gaan ze bepaalde emoties met eten of snoepen associëren en werk je het zogenoemde emotie-eten in de hand. Ook kunnen kinderen uit verveling of onvrede gaan eten als ze van hun ouders geen of niet de juiste aandacht krijgen.
De gevolgen van overgewicht bij kinderen
Overgewicht heeft bij kinderen zowel fysieke als mentale gevolgen. Een te zwaar kind heeft vaak meer moeite om te bewegen en te sporten, omdat het hem of haar meer energie kost dan een kind met een gezond gewicht. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, want door beweging te vermijden, wordt het overgewicht mogelijk verder in de hand gewerkt. Vaak is er ook sprake van schaamte, onzekerheid en eenzaamheid, bijvoorbeeld door pestgedrag.
Overgewicht op jonge leeftijd vergroot ook de kans op een ongezond gewicht op latere leeftijd. En een kind dat te zwaar is, heeft meer kans om later een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes of gewrichtsklachten te ontwikkelen.
Wat te doen ter voorkoming/genezing
- Probeer de schermtijd van je kind aan banden te leggen. Zitten betekent immers: op dat moment niet bewegen. En de tijd die aan televisie, computer of een smartphone wordt besteed, had het kind ook buiten kunnen spelen, op de fiets boodschappen kunnen doen of de hond uit kunnen laten. Een gemiste kans dus… De richtlijn is dat een kind dagelijks minstens 1 uur actief moet bewegen. Onder meer inschrijving bij een sportvereniging of stimuleren om een extra zwemdiploma te halen, maken dat jouw kind zich gemakkelijker aan die richtlijn kan houden.
- Wanneer je aan tafel eet, eet je verhoudingsgewijs minder dan wanneer je etend voor de televisie of achter je computer zit. Zo werkt het ook met kinderen. En aan tafel eten is niet alleen gezonder, maar ook veel gezelliger.
- Fruit en snackgroenten zijn erg geschikt als tussendoortjes. Ook een klein handje noten is een goede optie. Groente en fruit in vaste vorm is in dit geval beter dan drinkbare varianten; doordat je niet op vloeistof hoeft te kauwen, zit je minder snel vol. Dat kan een groter calorieverbruik tot gevolg hebben. Liever een appel in stukken dan een appelsapje dus…
- Het predicaat ‘zonder toegevoegde suikers’ klinkt dan wel hypergezond, het betekent niet dat je het product onbeperkt kunt eten. De van nature aanwezige suikers kunnen uit fruit komen, bijvoorbeeld. Fruit is dan wel gezond, maar fruitsuikers, zijn in grote hoeveelheden ook niet zo best voor het gewicht van je kind. Te veel is immers nooit goed en fruitsuikers zijn daar géén uitzondering op. Ook fruitsuikers zijn gewoon suikers.
- Niet alleen via eten, maar ook via dranken kunnen kinderen dagelijks de nodige calorieën binnenkrijgen. Maar een glaasje aanmaaklimonade bijvoorbeeld, bevat enkel loze calorieën. Want dergelijke drankjes leveren geen energie waarop jouw kind een tijdje kan teren. Staat er bij jou thuis frisdrank in de koelkast? Waarschijnlijk wist je al wel dat dat eigenlijk ook iets is wat verandering behoeft. Maar ben je er ook van op de hoogte dat een onschuldig ogend pakje appelsap wel 5 suikerklontjes bevat? Voor ranja en diksap geldt hetzelfde. Je kunt zulke dranken dus beter mijden.
- De producten die een kind binnenkrijgt zijn bepalend voor zijn of haar gewicht. Maar ook de hoeveelheid ervan speelt mee. Eet een kind porties die niet bij zijn of haar leeftijd passen, dan kan dat problemen geven. Je kunt bij het Voedingscentrum terecht voor advies over de portionering voor kinderen van verschillende leeftijden. Je hoeft het wiel dus echt niet zelf uit te vinden!
- Er zijn talloze gezonde activiteiten die je als gezin kunt doen, maar waarbij de nadruk niet per se op ‘meer bewegen’ ligt. Samen een boswandeling, strandwandeling of fietstocht maken, is in de eerste plaats gewoon gezellig en lekker als je met z’n allen gaat. Ook samen naar school toe lopen of fietsen is niet alleen goed voor het gewicht van je kind, maar kan ook een fijne activiteit voor wat ouder-kindtijd zijn.
- Kom ook eens langs in een van onze Personal Fitness Nederland studio’s. Onze experts voeren tijdens een geheel vrijblijvend intakegesprek een gezondheidstest uit. Ze bekijken hoe het is gesteld met de gezondheid van je kind en denken mee in de wijze waarop je kind naar een gezond gewicht toe kan groeien. Met een persoonlijke trainingsschema en op maat gemaakt voedingsschema bijvoorbeeld.
JA! Ik wil graag meer (start)INFO ontvangen!
Wil je graag iets doen aan het overgewicht van je kind? Vul dan hier ons contactformulier in en wij bellen jou binnen 1 werkdag op om jouw vragen te beantwoorden. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met jou en jouw kind inplannen om je alles te vertellen over de gratis proefweek waar je kind geheel geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.
Onze topper Gijs aan het woord
Hallo allemaal,
Ik ga een briefje schrijven! Ik? Wie ben ik?
Ik ben Gijs! In maart ben ik 9 jaar geworden. Ik kreeg mooie cadeautjes en we aten een heerlijke verjaardagstaart. Nu zit ik in groep 6. We moeten al best veel leren. Ook al huiswerk maken. Prima, toch. Ik wil best wat leren.
Na schooltijd speel ik ook graag met mijn vrienden of met mijn vriendinnetje! Ja, ook. Of ga ik sporten. Voetballen en tennis ⚽. En zonder op te willen scheppen; ik ben daar best goed in. Maar… het is ook vermoeiend. Soms zo vermoeiend, dat ik niet meer zo goed mee kan doen. Help! Wie kan mij daarbij helpen?
Ik! “Ik”? Wie is die “ik” nu weer? Het is Arjan Pastoors. Van Arjan krijg ik tennisles. Arjan ziet dat ik iets te zwaar ben en daardoor eerder vermoeid. Via hem krijg ik nu elke donderdag een half uur training van Maarten Krabben van Personal Fitness Nederland.
Stevig en stoer ben ik. En dat niet alleen. Maarten zegt ook wat ik wel en niet moet eten. Ik luister naar hem. En hij begrijpt ook dat ik op een feestje geen “nee” zeg tegen een stukje taart. Hij zegt: ”Dat moet af en toe kunnen!”
Worden jullie al nieuwsgierig of Arjan en Maarten al resultaat bij mij hebben geboekt? Psst… hier komt het:
Door hun hulp ben ik al bijna 10 KILO aan gewicht kwijt.
Geweldig blij ben ik daarmee en ik krijg heel veel complimenten.
En daarom zeg ik nu:
“Beste Arjan en Maarten, dank jullie heel hartelijk voor jullie hulp en aandacht.
Geweldig! Maar nog één vraagje? Willen jullie nog even met me doorgaan? Ja? Ja!
Dan ook nog een grote lach op mijn gezicht speciaal voor jullie beiden!”
Groetjes Gijs