Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Fitness en afvallen; dé perfecte combinatie

sporten met een gezondheidscoach

Fitness en afvallen; dé perfecte combinatie

Afvallen: we weten allemaal dat het enorm lastig is om de kilo’s kwijt te raken en ze nooit meer terug te laten komen. Maar met de juiste motivatie, genoeg doorzettingsvermogen en de wil om te sporten, kom je een heel eind. Zo kan fitness je perfect helpen met afvallen. Wij zetten de voordelen van de gouden combinatie fitness en afvallen voor je op een rij, en leggen je alvast wat oefeningen uit waarmee je aan de slag kunt.

Uren op de loopband, kilometers fietsen of roeien tot je een ons weegt; veel mensen denken bij fitness en afvallen aan langdurige cardio-oefeningen in de sportschool. Gelukkig is dat niet de enige manier om van jouw overtollige kilo’s af te komen. Door krachttraining te combineren met cardio boek je sneller resultaat. We zetten de voordelen van deze wisselwerking voor je op een rij.

Je verbrandt langer calorieën
Met cardio verbrand je calorieën op het moment van je training. En met krachttraining verbrand je ook ná je training nog calorieën, ook wel het ‘afterburn-effect’ genoemd. Dit effect kan tot tot wel twee dagen na je training voortduren.

Je neemt sneller afscheid van vet
Dankzij krachttraining bouw je spierweefsel op. En spieren hebben energie nodig, die uit calorieën wordt gehaald. Hierdoor neem je uiteindelijk sneller afscheid van vet. Oftewel: afvallen en fitness is een goede combinatie.

Je ervaart minder stress en een lagere bloeddruk
Fitnessoefeningen zorgen ervoor dat je bloed sneller door je aders pompt. Hierdoor ervaar je minder stress, wat onder andere resulteert in een lagere bloeddruk.

Je hart functioneert beter
Door regelmatig te fitnessen worden je spieren sterker. Ook je hart is een spier, die door regelmatig sporten beter bloed en zuurstof door je lichaam pompt.

Afvallen en fitness: effectieve oefeningen

Wanneer je wil afvallen door middel van fitness, is het ook belangrijk dat je gezond eet en het sporten volhoudt. Dat sporten kan in de sportschool, thuis in je woonkamer, zelfstandig of met een trainer. Sport minimaal 2 keer per week en wissel daarbij verschillende spiergroepen af, zoals je benen en billen, rug en buik en borst en schouders. Wij leggen een aantal oefeningen in iedere categorie voor je uit.

Benen en billen

Squats
Zet je voeten op schouderbreedte met je tenen naar voren en kantel je bekken zodat je een holle rug creëert. Strek je armen naar voren en kijk recht vooruit. Zak door je knieën, maar laat deze niet voorbij je tenen komen. Houd je bovenlichaam rechtop en duw jezelf vanuit je hakken weer omhoog wanneer je benen in een hoek van 90 graden staan. Herhaal deze beweging 15 keer om de eerste set af te ronden, neem 30 seconden rust en doe in totaal 3 sets.

Lunges
Zet beide voeten wat dichter bij elkaar en span je core aan terwijl je je schouders ontspant. Stap met je linkerbeen uit naar voren en zak door je knieën, totdat deze een hoek van 90 graden hebben. Houd ook bij deze oefening in de gaten dat je voorste knie niet voorbij je tenen raakt. Zet jezelf met je voorste been weer af om omhoog te komen en kom terug in de startpositie. Wissel nu naar je andere been en herhaal totdat je in totaal 10 lunges per kant hebt gedaan. Neem ook hier 30 seconden rust en herhaal de set nog 2 keer.

Rug en buik

Scharen
Ga op je rug liggen en leg beide handen met de handpalmen naar beneden onder je billen. Til je schouders en benen van de grond terwijl je spanning op je buikspieren houdt. Houd je benen gestrekt voor je en beweeg je linkerbeen naar rechts, terwijl je je rechterbeen naar links beweegt. Houd de linker daarbij boven, en de rechter onder. Kom weer terug naar de beginpositie en beweeg je benen dezelfde kant op, terwijl je wisselt van onder en boven. Herhaal 10 keer om 1 set te volbrengen, herhaal de set hierna nog 2 maal.

Zijwaartse crunches
Ga op je rug liggen, buig je knieën zodat je voeten op de grond staan en zorg dat je onderrug contact maakt met de grond. Leg de buitenkant van je linkerenkel op je rechterbovenbeen en plaats je vingers achter je hoofd. Nu je in de beginportie ligt, beweeg je je rechterelleboog, samen met je bovenlichaam, naar je linkerknie. Houd daarbij goed in de gaten dat je niet aan je nek trekt, maar de kracht juist uit je aangespannen buikspieren haalt. Herhaal deze beweging 10 keer en wissel daarna van kant. Na het afronden van de eerste set neem je 30 seconden rust. Voer in totaal 3 sets uit.

Borst en schouders

Pushups
Ga op je buik liggen en plaats je handen op schouderbreedte naast je. Span je buik- en bilspieren aan en zet je tenen op de grond. Duw je bovenlichaam van de grond door je lichaam recht te houden en je af te zetten met je handen, totdat je je armen bijna strekt. Laat je lichaam hierna weer langzaam naar de grond zakken, zonder dat je de grond raakt. Herhaal minimaal 10 keer voor het afronden van de eerste set en houd 3 sets vol.

Standing press
Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Buig je ellebogen en breng je armen naar je je zij, zodat je twee hoeken van 90 graden vormt. Houd deze positie vast en breng je armen langzaam samen, totdat ze elkaar raken voor je gezicht. Kom terug in de beginpositie. Dat is één herhaling. Doe zoveel mogelijk herhalingen in 60 seconden. Neem daarna een halve minuut rust en herhaal nog 2 keer.

Fitness en afvallen met begeleiding

Je leest het; er zijn heel wat oefeningen die je zelfstandig kunt doen om alvast te starten met fitness en afvallen. Vind je het nu lastig om jezelf te motiveren, de juiste oefeningen te doen of om alleen de strijd tegen de overtollige kilo’s aan te gaan? Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvende proefweek van het Fit for Life-programma van Personal Fitness Nederland. Wij bieden je een persoonlijk trainingsschema met de juiste oefeningen, terwijl een personal coach je motiveert en begeleidt. Daarnaast helpt een van onze mental coaches met mentale hordes én krijg je een voedingsschema speciaal voor jou op maat. Interesse? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Gratis Proefweek

Fitness en afvallen; de drie pijlers voor succes

Fitness en afvallen is meer dan alleen naar de sportschool gaan. Uiteraard is meer beweging al beter dan geen beweging, maar als je dat ondersteunt met een gezonde voeding, profiteert je lichaam hier nog veel meer van. Bij Personal Fitness Nederland zorgen onze gecertificeerde coaches ervoor dat jij volledig ondersteund wordt en je fit wordt op alle vlakken. Dat betekent meer beweging, gezond eten en ook een goede mentale gezondheid. Dit zijn de drie pijlers waarmee we al 90.000 klanten in het hele land hebben geholpen hun persoonlijke doelen te bereiken. Schrijf je in voor een gratis proefweek en bent ons volgende succesverhaal.

Fitness en afvallen bij Personal Fitness Nederland

Bij ons gaat afvallen en fitness hand in hand. En dan spreken we over fitness in de breedste zin van het woord. Door jouw lichaam zowel mentaal als fysiek in optimale staat te brengen, volgt het afvallen vanzelf. Je krijgt van ons een persoonlijk plan, toegespitst op de doelen die jij wilt behalen. Als je na je gratis proefweek nog wilt blijven, gaan we met je aan de slag. Val af en fitness bij ons, en je krijgt alle hulp om jouw streefgewicht eindelijk ook te bereiken, maar vooral ook om deze op niveau te houden. En dat voor de rest van je leven.

Een nieuw mens

Wij geven niet op tot jij tevreden bent en ook daarna zijn we er met onze coaches, faciliteiten en kennis. Is jouw plan succesvol afgerond, dan ben je niet alleen op streefgewicht, je bent een nieuw mens. Fitness en afvallen is levens veranderend bij ons. Schrijf je dus vandaag nog in en begin weer te leven.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen