Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan

op skeelers voor betere conditie

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan

Conditie opbouwen zonder dat je naar de sportschool gaat of iedere week hetzelfde rondje hardloopt. Het kan! Hoe vraag je af? Door simpelweg te gaan skeeleren. Skeeleren is niet alleen goed om je conditie te verbeteren. Het versterkt ook je spieren en vergroot de capaciteiten van je hart en longen. Maar hoe start je ermee? Wij leggen het aan je uit.

Skeeleren biedt zowel mentale als fysieke voordelen; het is een goed alternatief om je conditie te verbeteren en het is minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Ook worden je spieren sterker en verbrand je zo’n 600 calorieën per uur. Juist, skeeleren is eigenlijk gewoon een echte cardiotraining. En voor cardio geldt: oefening baart kunst. Daarom is het goed om voordat je begint een doel te bepalen. Wil je binnen 3 maanden 10 kilometer kunnen skeeleren of wil je een aantal kilo’s afvallen? Het kan allemaal, maar het heeft wel even tijd nodig. Wij zetten de belangrijkste punten om te starten met skeeleren voor je op een rij.

Een goede uitrusting

Misschien wel het meest logische, maar ook een heel belangrijk punt wanneer je wilt starten met skeeleren om je conditie te verbeteren: een goede uitrusting. Ga je een nieuw paar skeelers aanschaffen? Zorg dan dat deze strak genoeg om je voeten zitten. Bij je hiel mag de skeeler goed aansluiten, bij de tenen mag wat ruimte zitten. Met het juiste paar aan je voeten blijf je tijdens je sportsessie goed in balans en krijg je minder snel last van kwalen. Let wel op dat jouw exemplaren niet té strak zitten. Te kleine skeelers knijpen namelijk de bloedsomloop af waardoor je uiteindelijk veel last krijgt van je benen en voeten.

Kies er daarnaast ook voor om bescherming te dragen, zoals elleboog- en kniebeschermers en een helm bijvoorbeeld. Mocht het dan voorkomen dat je valt, ben je in ieder geval goed voorbereid en breekt de bescherming je val.

Warming-up en starten

Ben je klaar om je skeelers onder te binden en van start te gaan? Zorg dan eerst dat je een goede warming up hebt gedaan. Door bijvoorbeeld een klein rondje te rennen, waarbij je je armen en voeten losschudt. Deze warming-up verkleint de kans op blessures, zorgt ervoor dat je spieren meer aankunnen en resulteert in minder spier- en gewrichtspijn na je training.

Je spieren zijn warm en je hebt je skeelers eindelijk aangetrokken. Kun je meteen van start? Bijna! Voordat je begint is het namelijk van groot belang om je veters op de juiste wijze te strikken. Zorg dat deze bij de tenen niet te strak zitten en trek ze bij de enkel juist wel weer stevig aan. Eenmaal volledig ingesnoerd, is het belangrijk om je veters goed weg te stoppen in je schoen. Zo voorkom je eventuele valpartijen.

De juiste houding

Skeeleren is een vrij eenvoudige sport om onder de knie te krijgen. Dat kun je doen door zelfstandig aan de slag te gaan, een cursus te volgen of je aan te melden bij een skeelerclub. Zo is skeeleren niet alleen goed voor je conditie, maar ook nog eens gezellig. Het leren van de juiste skeelerhouding is in alle gevallen noodzakelijk. Maar hoe neem je deze houding aan? Wij leggen het aan je uit door middel van een stappenplan.

  1. Zet je knieën in een hoek van 90 graden, zodat er spanning op je benen en billen komt.
  2. Kantel je bekken naar achteren zodat je rug lichtelijk bol komt te staan.
  3. Houd terwijl je voorover buigt je gewicht op de achterkant van je skeelers. Dit voorkomt dat je naar voren valt.
  4. Span je buik- en rugspieren aan en zet zijwaarts af om te starten en snelheid te maken. Houd je lichaam daarbij stabiel.
  5. Zwaai je armen van links naar rechts mee in het skeelerritme om nog stabieler op je skeelers te staan. Gaat dit je naar verloop van tijd goed af? Probeer je armen dan op je rug te houden.

Weet daarnaast ook hoe je moet remmen. Heb je een remblokje? Dan is remmen eenvoudig. Moet je een van je skeelers slepen om tot stilstand te komen? Oefen dit dan een paar keer voordat je daadwerkelijk snelheid gaat maken.

Trainingsschema skeeleren en conditie opbouwen

Ben jij ervan overtuigd dat je je conditie gaat verbeteren met skeeleren? Begin dan met 2 keer in de week de skeelers onder te binden en te trainen. Houd tussen beide sessies 2 rustdagen. Probeer om iedere training minimaal 30 tot 40 minuten te skeeleren, zodat je rustig start met het opbouwen van je conditie. Wissel gedurende deze trainingen een rustig tempo af met een hoog tempo, bijvoorbeeld door 5 minuten rustig aan te doen en 2 minuten een uitdagend niveau vol te houden. Verhoog gedurende 4 weken het aantal minuten in hoog tempo, zodat je steeds minder lang op rustig tempo skeelert. Ben je de vier weken gepasseerd? Kies er dan voor om je trainingsminuten te verlengen. Zo kun je toewerken naar een uur of langer sporten en bouw je je conditie met skeeleren nóg beter op.

Conditie opbouwen onder begeleiding

Wil je fitter worden, je conditie opbouwen én overbodige kilo’s kwijtraken? Maar weet je niet zeker of skeeleren de juiste manier voor je is? Meld je dan aan voor de gratis en vrijblijvende proefweek van ons Fit for Life-programma. Onze professionals gaan met je aan de slag en staan voor je klaar op het gebied van personal training, voeding en mentale gezondheid. Personal Fitness Nederland heeft tientallen vestigingen door heel het land, dus er is ook altijd een vestiging bij jou in de buurt. Heb je interesse? Laat je gegevens hieronder achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Gratis Proefweek

Met skeeleren ontwikkel je conditie, kracht en een gezond en slank lichaam

Het is goed om op verschillende manieren beweging te krijgen en door te skeeleren bouw je conditie op. Daarbij is skeeleren ook leuk en kun je allerlei nieuwe weggetjes en routes ontdekken. Je traint je spieren, bent er uit en werkt aan je conditie. Tegelijkertijd verbrand je calorieën en ontwikkel je spiermassa waardoor de hoeveelheid vet in je lichaam vermindert en je gewicht verliest. Vergeet niet dat je met skeeleren je conditie kunt verbeteren, maar dat een gezond lichaam meer nodig heeft dan meer beweging alleen. Vul het daarom aan met een gezonde voeding en je merkt snel resultaat.

Door te skeeleren krijg je conditie

Skeeleren is een schitterende sport, omdat je de deur uit kunt stappen en kunt vertrekken. Zo lang je een goede ondergrond hebt en kwalitatieve skeelers bezit, staat de wereld voor je open. Skeeleren maakt deel uit van cardio training, net als hardlopen en fietsen. Door dit regelmatig te doen wordt je conditie beter en wordt je hart sterker. Daarnaast is het een uitstekende manier om korte metten te maken met stress, angsten en depressie. Je voelt je even als een vogel zo vrij, terwijl je de kans krijgt om je hoofd leeg te maken.

Skeeleren bij Personal Fitness Nederland

Omdat onze persoonlijke trainers voor iedereen een op maat gemaakt plan opstellen, kun je bij ons ook met skeeleren conditie opbouwen onder begeleiding. Daarnaast vertelt onze coach je exact wat een gebalanceerd en gezond eetpatroon is voor jou en krijg je mentale coaching voor doorzettingsvermogen en kracht. Verbeter bij ons met skeeleren je conditie en je zet niet alleen positieve veranderingen in je leven door, je maakt ze de norm.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
marie-louise venlo
9,5
4 minuten geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan
Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt
Opening studio Leiderdorp - Ruben Hoonhout aan het woord
Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen