Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met fitness middels persoonlijke coaching

Personal Fitness Nederland - afvallen met fitness

De voordelen van afvallen met fitness

Afvallen. Het is een vak apart. Toch is het met de juiste motivatie en een gezonde dosis doorzettingsvermogen goed te doen. Een andere factor die niet mag ontbreken is sporten. Fitness kan je bij het afvallen helpen. Wij zetten de voordelen van fitness en de meeste effectieve oefeningen voor je op een rij.

Veel mensen denken bij afvallen met fitness meteen aan langdurige cardio-oefeningen. Maar uren op de loopband staan of fietsen in de sportschool is niet het enige dat je helpt op weg naar een fitter lichaam. Door krachttraining toe te voegen aan je workout, zul je nog sneller kilo’s verliezen. De voordelen van de gouden combinatie cardio en krachttraining op een rij:

1. Je verbrandt langer calorieën
Met cardio verbrand je calorieën op het moment van je training. Maar met krachttraining verbrand je ook ná je training nog calorieën. Dit wordt ook wel het ‘afterburn-effect’ genoemd. En dat verbranden van calorieën na je workout kan tot tot wel twee dagen standhouden. Een effectief voordeel dus!

2. Je neemt sneller afscheid van vet
Dankzij krachttraining kweek je meer spierweefsel. En spieren hebben energie nodig. Dit halen ze uit calorieën. Hierdoor verbrand je sneller en meer calorieën en neem je sneller afscheid van vet. Oftewel: afvallen door fitness gaat sneller als je krachttraining toevoegt aan je training!

3. Je ervaart minder stress en een lagere bloeddruk
Fitnessoefeningen zorgen ervoor dat je bloed sneller door je aders pompt. Dit resulteert in minder stress en een lagere bloeddruk.

4. Je hart functioneert beter
Je spieren worden sterker van regelmatig fitnessen. Dit is niet alleen goed in de strijd tegen de kilo’s, maar ook voor je hart. Je hart is namelijk ook een spier en pompt hierdoor efficiënter bloed en zuurstof door je lichaam.

Effectieve oefeningen om af te vallen met fitness

Wanneer je wil afvallen door fitness is het ook belangrijk dat je gezond eet en het sporten volhoudt. Dat sporten kan in de sportschool, thuis in je woonkamer, of welke plek voor jou het beste is. Fitness minimaal 2 keer per week en wissel daarbij verschillende spiergroepen af, zoals je rug en buik, benen en billen en borst en schouders. Zo ga je iedere week effectief de strijd aan tegen de overtollige kilo’s.

Rug en buik
Zijwaartse crunches
Om in de beginpositie te starten ga op je rug liggen en zorg je daarbij dat je onderrug contact maakt met de grond. Buig je knieën, zet je voeten plat op de grond en leg de buitenkant van je linkerenkel op je rechterbovenbeen. Plaats daarbij ook je vingers achter je hoofd. Zodra je in deze beginpositie ligt, houd je je benen stil en beweeg je je rechterelleboog en je bovenlichaam naar je linkerknie. Dit doe je door je buikspieren aan te spannen en niet aan je nek te trekken. Tik vervolgens met je rechterelleboog je linkerknie aan en laat je bovenlichaam weer langzaam zakken zodat je in de beginpositie terugkomt. Herhaal deze beweging 10 keer en wissel daarna van kant. Dit is 1 set, voer in totaal 3 sets uit.

Scharen
Ga op je rug liggen en leg je handen met handpalmen naar benden onder je billen. Til je schouders en benen van de grond en houd spanning op je buikspieren. Beweeg je linkerbeen bovenlangs naar rechts en beweeg je rechterbeen tegelijkertijd onderlangs naar links. Breng allebei de benen weer terug naar de beginkant en wissel van boven en onder. Herhaal dit 10 keer om 1 set te voltooien. Doe in totaal 3 sets.

Benen en billen
Squats
Zet je voeten op schouderbreedte met je tenen naar voren en kantel je bekken om een holle rug te creëren. Strek je armen naar voren en kijk recht vooruit. Zak nu door je knieën, waarbij je zorgt dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Ook houd je je bovenlichaam rechtop. Wanneer je benen in een hoek van 90 graden staan, duw je jezelf vanuit je hakken weer omhoog naar de beginpositie. Herhaal deze beweging 15 keer, neem een halve minuut rust en herhaal deze set nog tweemaal.

Lunges
Ga rechtop staan. Ontspan je schouders, maar span je core aan. Stap nu met één been uit en zak door je knieën, totdat ze in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Zorg ook bij deze oefening dat je voorste knie niet voorbij je tenen komt. En ben er zeker van dat je achterste knie de grond niet raakt. Zet jezelf vervolgens met je voorste been weer af om omhoog te komen. Wissel je linker- en rechterbeen af totdat je in totaal 10 lunges hebt gedaan. Doe in totaal 3 sets.

Borst en schouders
Pushups
Ga op je buik liggen en plaats je handen op schouderhoogte naast je. Span je buik- en bilspieren aan en zet je tenen gebogen op de grond. Duw je bovenlichaam van de grond door af te zetten met je handen en houd daarbij je lichaam recht. Ga door totdat je armen bijna gestrekt zijn en laat je lichaam daarna weer langzaam naar de grond zakken. Doe dit totdat je lichaam de grond nét niet raakt. Herhaal deze oefening 15 keer. En probeer dit nog 2 sets te doen. Wordt dit te zwaar? Probeer de pushups dan vanaf je knieën.

Front- en side raise
Sta rechtop met je rug en houd je knieën lichtgebogen terwijl je twee gewichten of gevulde flessen in je hand hebt. Houd je schouders laag en ontspannen en span je core en buikspieren aan. Dit is de beginpositie. Strek je armen uit naar voren terwijl je de gewichten vasthoudt. Laat je armen zakken en strek je armen vanuit de beginpositie zijwaarts, tot op schouderhoogte. Laat deze wederom zakken en herhaal 15 keer om 1 set te voltooien. Doe van deze oefening nog 2 sets.

Afvallen met fitness door middel van begeleiding

Heb je weinig ervaring met fitness, moeite om gemotiveerd te blijven of vind je het lastig om de juiste oefeningen te doen? Kies dan voor afvallen bij Personal Fitness Nederland. Wij bieden je een persoonlijk trainingsschema met de juiste oefeningen. Een personal coach motiveert én begeleidt je daarbij, zodat jij jouw beoogde doelen behaalt. Daarnaast krijg je voedingsadvies en helpt een van onze mental coaches je met het overwinnen van obstakels. Heb je interesse? Meld je dan direct aan voor onze gratis en vrijblijvende proefweek.

Gratis Proefweek

Afvallen met fitness middels persoonlijke coaching

Afvallen door fitness is goed mogelijk, omdat je met deze vorm van lichaamsbeweging veel calorieën verbrandt. Dat fitness tot afvallen leidt, kan worden uitgelegd door het feit dat je niet alleen tijdens het sporten vet verbrandt, maar ook daarna. Dit wordt dan ook wel het ‘afterburn-effect’ genoemd. Wil je verantwoord en effectief afvallen met fitness, dan is de juiste aanpak essentieel. Laat je dan ook begeleiden door een coach van Personal Fitness Nederland.

De pijlers van de Fit For Life methode

Jouw coach is er alleen voor jou. Jullie trainingen zijn altijd 1-op-1 en bovendien heb je steeds te maken met dezelfde personal trainer. Die leert jou zo uitstekend kennen. Afvallen door fitness heeft alleen een lange termijneffect wanneer je het ook combineert met een gezond eetpatroon en een gezonde mindset. Iets wat onderzoek na onderzoek bewijst. Afvallen met fitness betekent bij ons dan ook een aanpak die gebaseerd is op drie belangrijke pijlers:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

Jouw persoonlijke plan van aanpak

Wil je met behulp van fitness afvallen? Jouw coach begeleidt je op alle drie de vlakken. Ook behoedt hij of zij je voor de valkuilen van fitness: te vaak training, te lang trainen, te weinig variatie en een verkeerd eetpatroon. Het traject van afvallen door fitness start met onze Fit For Life methode dan ook altijd met een uitgebreid intakegesprek. Zo kan jouw coach een plan van aanpak opstellen dat geheel op jou is afgestemd en de beste resultaten garandeert.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen