Eten voor of na het sporten? Wat is het beste?
7 juni 2024 Geschreven door: Petra VermeerVoedingsadvies

Voeding is belangrijk als je gaat sporten. Niet alleen zorgt het voor voldoende energie om je work-out door te komen, voeding beïnvloedt ook de resultaten van je sportieve prestaties. Maar wat kun je nou het beste eten voor en na het sporten?

Eten voor het sporten

Net voor je gaat sporten, kun je beter geen grote maaltijd eten. Je lijf heeft namelijk een constante bloedtoevoer nodig om je eten te verteren. Maar als je gaat sporten, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed. Je spieren krijgen dan voorrang, waardoor je maaltijd langzamer verteert. Het eten blijft langer in je maag en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen. Zorg dus dat er zo’n twee tot drie uur tussen je grote maaltijd en het sporten zit.

Een kleine maaltijd voor het sporten

Komt het nou eenmaal zo uit dat je net voor het sporten gaat eten? Neem dan een kleine maaltijd die makkelijk te verteren is, zodat het eten niet te lang in je maag blijft. Hieronder vind je wat goede snacks die je net voor het sporten kunt eten.

Granen
Volle granen, dus graankorrels die nog heel zijn en waar alle voedingsstoffen nog inzitten, geven langzaam energie af aan je lichaam. Als je kort voor je work-out volle granen eet, heb je dus je hele training voldoende energie. Volle granen zijn bijvoorbeeld havermout, maïs en rijst. Quinoa is officieel geen graan, maar heeft hetzelfde effect. Denk eraan: houd je portie klein!

Ei
Eiwitten helpen je spieren te herstellen na het Daarnaast zijn eiwitten goed voor de opbouw van spiermassa. Je kunt een gekookt eitje natuurlijk uit het vuistje eten, maar je kunt het ook op een stukje toast of knäckebröd doen. Dan krijg je gelijk koolhydraten binnen die energie geven.

Yoghurt, het liefst Griekse
Yoghurt bevat ook veel eiwitten. De meeste eiwitten vind je in Griekse yoghurt. Voor welke soort yoghurt je ook gaat, kies er in ieder geval eentje met niet te veel suikers.

Kip
Ook kip bevat veel eiwitten. Het zorgt bovendien voor een verzadigd gevoel zonder dat het zwaar op de maag ligt. Het beste kies je voor gegrilde kip.

Appel of banaan
Snelle energieboost nodig? Denk dan eens aan een appel of een banaan. Als je een half uurtje voor je work-out een appel of een banaan eet, heb je genoeg energie voor je hele training. Vind je alleen een banaan te weinig? Beleg dan een stukje toast of knäckebröd met banaan. Superlekker en je krijgt er nog net iets meer energie van.

Water
Tijdens je work-out ga je vocht verliezen, dus zorg ervoor dat je vochthuishouding op peil is. Drink in ieder geval een halve liter water voor je gaat sporten.

Koffie
Liefhebber van koffie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want een kopje koffie voor het sporten zorgt voor een betere bloedtoevoer naar je spieren. Daar worden je spieren tijdelijk sterker van en het zorgt voor meer uithoudingsvermogen.

Eten na het sporten

Het is goed om maximaal twee uur na het sporten een normale hoofdmaaltijd te eten. Met de juiste voedingsstoffen vul je je energie weer aan en help je je spieren te herstellen. Een maaltijd die rijk is aan koolhydraten en eiwitten is het beste na het sporten.

Koolhydraten en eiwitten na het sporten

Koolhydraten brengen je energielevel weer op peil. Zeker bij duursporten is het goed om na je training een maaltijd met veel koolhydraten te eten. Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Kies bijvoorbeeld voor:

Boterham met ei
De boterham zorgt voor de koolhydraten, het ei zorgt voor de eiwitten Je kunt ook kiezen voor mager vleesbeleg trouwens.

Volkoren pasta
Ook voor de koolhydraten: een lekkere volkoren pasta met gerookte kip of mozzarella voor de eiwitten.

Rijst
Kies voor gekookte rijst met kip of ga voor een rijstsalade met zalm of tonijn.

Yoghurt
Gooi er nog een handje ongebrande noten in voor wat extra eiwitten en wat havermout voor de koolhydraten.

Water
Tijdens je work-out verlies je veel vocht doordat je zweet. Daarom is het belangrijk om ook na je training weer voldoende water te drinken, zodat je het vochtgehalte in je lichaam weer op peil brengt.

Graag persoonlijk voedingsadvies?

Onze voedingsspecialisten helpen je graag met een voedingsadvies dat je helpt je trainingsdoelen te halen. Maak een afspraak via onderstaand formulier met de dichtstbijzijnde vestiging voor een vrijblijvend intakegesprek om jou verder te helpen met een persoonlijk advies.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

voedingsschema sporten
Voedingsadvies

Voedingsschema afvallen en sporten

Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.

Bekijk dit advies

stabiele bloedsuikerspiegel
Voedingsadvies

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.

Bekijk dit advies

voedingsschema voor spiermassa
Voedingsadvies

Voedingsschema om spiermassa te kweken

Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.

Bekijk dit advies

linzen salade met avocado
Voedingsadvies

Top 3 gezonde recepten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan een goede gezondheid. Om je te helpen hebben we daarom een top 3 van gezonde recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk dit advies