Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Eten voor en na het sporten

Eten voor na het sporten

Eten voor en na het sporten

Voeding is belangrijk als je gaat sporten. Niet alleen zorgt het voor voldoende energie om je work-out door te komen, voeding beïnvloedt ook de resultaten van je sportieve prestaties. Maar wat kun je nou het beste eten voor en na het sporten?

Eten voor het sporten

Net voor je gaat sporten, kun je beter geen grote maaltijd eten. Je lijf heeft namelijk een constante bloedtoevoer nodig om je eten te verteren. Maar als je gaat sporten, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed. Je spieren krijgen dan voorrang, waardoor je maaltijd langzamer verteert. Het eten blijft langer in je maag en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen. Zorg dus dat er zo’n twee tot drie uur tussen je grote maaltijd en het sporten zit.

Een kleine maaltijd voor het sporten

Komt het nou eenmaal zo uit dat je net voor het sporten gaat eten? Neem dan een kleine maaltijd die makkelijk te verteren is, zodat het eten niet te lang in je maag blijft. Hieronder vind je wat goede snacks die je net voor het sporten kunt eten.

 • Granen
  Volle granen, dus graankorrels die nog heel zijn en waar alle voedingsstoffen nog inzitten, geven langzaam energie af aan je lichaam. Als je kort voor je work-out volle granen eet, heb je dus je hele training voldoende energie. Volle granen zijn bijvoorbeeld havermout, maïs en rijst. Quinoa is officieel geen graan, maar heeft hetzelfde effect. Denk eraan: houd je portie klein!
 • Ei
  Eiwitten helpen je spieren te herstellen na het Daarnaast zijn eiwitten goed voor de opbouw van spiermassa. Je kunt een gekookt eitje natuurlijk uit het vuistje eten, maar je kunt het ook op een stukje toast of knäckebröd doen. Dan krijg je gelijk koolhydraten binnen die energie geven.
 • Yoghurt, het liefst Griekse
  Yoghurt bevat ook veel eiwitten. De meeste eiwitten vind je in Griekse yoghurt. Voor welke soort yoghurt je ook gaat, kies er in ieder geval eentje met niet te veel suikers.
 • Kip
  Ook kip bevat veel eiwitten. Het zorgt bovendien voor een verzadigd gevoel zonder dat het zwaar op de maag ligt. Het beste kies je voor gegrilde kip.
 • Appel of banaan
  Snelle energieboost nodig? Denk dan eens aan een appel of een banaan. Als je een half uurtje voor je work-out een appel of een banaan eet, heb je genoeg energie voor je hele training. Vind je alleen een banaan te weinig? Beleg dan een stukje toast of knäckebröd met banaan. Superlekker en je krijgt er nog net iets meer energie van.
 • Water
  Tijdens je work-out ga je vocht verliezen, dus zorg ervoor dat je vochthuishouding op peil is. Drink in ieder geval een halve liter water voor je gaat sporten.
 • Koffie
  Liefhebber van koffie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want een kopje koffie voor het sporten zorgt voor een betere bloedtoevoer naar je spieren. Daar worden je spieren tijdelijk sterker van en het zorgt voor meer uithoudingsvermogen.

Eten na het sporten

Het is goed om maximaal twee uur na het sporten een normale hoofdmaaltijd te eten. Met de juiste voedingsstoffen vul je je energie weer aan en help je je spieren te herstellen. Een maaltijd die rijk is aan koolhydraten en eiwitten is het beste na het sporten.

Koolhydraten en eiwitten na het sporten

Koolhydraten brengen je energielevel weer op peil. Zeker bij duursporten is het goed om na je training een maaltijd met veel koolhydraten te eten. Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Kies bijvoorbeeld voor:

 • Boterham met ei
  De boterham zorgt voor de koolhydraten, het ei zorgt voor de eiwitten Je kunt ook kiezen voor mager vleesbeleg trouwens.
 • Volkoren pasta
  Ook voor de koolhydraten: een lekkere volkoren pasta met gerookte kip of mozzarella voor de eiwitten.
 • Rijst
  Kies voor gekookte rijst met kip of ga voor een rijstsalade met zalm of tonijn.
 • Yoghurt
  Gooi er nog een handje ongebrande noten in voor wat extra eiwitten en wat havermout voor de koolhydraten.
 • Water
  Tijdens je work-out verlies je veel vocht doordat je zweet. Daarom is het belangrijk om ook na je training weer voldoende water te drinken, zodat je het vochtgehalte in je lichaam weer op peil brengt.

Voedingsadvies

Onze voedingsspecialisten helpen je graag met een voedingsadvies dat je helpt je trainingsdoelen te halen. Maak hier een vrijblijvende afspraak met de dichtstbijzijnde vestiging voor een vrijblijvend gesprek om jou verder te helpen met een persoonlijk advies.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen