Wat doet een fitnessinstructeur?
Een fitnesstrainer of fitnessinstructeur geeft les in een sportschool. Als fitnessinstructeur werk je vaak in een sportschool. Daar help je klanten trainen in de gym, maar je kunt bijvoorbeeld ook groepslessen geven.
Je helpt klanten in de gym om hun persoonlijke trainingsdoelen te halen. Dat doe je een-op-een of in kleine groepen. Als fitnessinstructeur weet je veel over anatomie, trainingsleer, fysiologie, voeding en blessurepreventie.
ContactWaarom heb je een diploma nodig?
Als je als fitnessinstructeur aan de slag wilt bij een sportschool, dan is een diploma eigenlijk onmisbaar. Zo’n diploma laat namelijk zien dat jij voldoende basiskennis hebt om je vak uit te oefenen. Een sportschool neemt dus het liefst mensen met een diploma aan, zodat de klanten verantwoord kunnen trainen.
Natuurlijk zijn er heus wel sportscholen die mensen zonder diploma aannemen, maar dat doen ze vaak alleen als ze je al persoonlijk kennen en weten wat je kunt. Wil je meer kans maken op een baan? Volg dan nog aanvullende opleidingen voor groepslessen, zoals yoga of pilates. Dat maakt je breder inzetbaar en dat vinden sportscholen fijn.
Welke diploma’s heb je nodig?
Om als fitnessinstructeur aan de slag te kunnen gaan, heb je in ieder geval het diploma Fitnesstrainer A nodig. Dat kun je aanvullen met een diploma Fitnesstrainer B.
- Fitnesstrainer A
Met een diploma Fitnesstrainer A kun je fitnesslessen geven. Tijdens de opleiding leer je de basis van trainingsleer, hoe spieren precies werken en hoe je blessures kunt voorkomen. Daarnaast leer je hoe je klanten begeleidt en hoe je een trainingsprogramma maakt. - Fitnesstrainer B
Met een diploma Fitnesstrainer B kun je ook sporters individueel begeleiden. Je gaat dieper in op de theorie. Je leert meer over voeding, gedrag, sportspecifieke krachttraining en je leert de basis van personal training. Om als fitnessinstructeur aan de slag te gaan heb je dit diploma dus niet per se nodig, maar steeds meer sportscholen vragen er wel om.
Hoe vind je een goede opleiding tot fitnessinstructeur?
Er zijn veel opleidingen tot fitnessinstructeur te vinden, maar hoe weet je nu of je een goede gevonden hebt? Wij vertellen je waar je op moet letten.
- Externe examinatoren
De opleiding werkt met onafhankelijke externe examinatoren. De opleiders beoordelen dan namelijk niet hun eigen werk, maar laten dat doen door een externe partij. Dat laat zien dat de opleiding er vertrouwen in heeft dat ze jou goed genoeg hebben klaargestoomd om aan eisen van bijvoorbeeld de overheid of een brancheorganisatie te voldoen. - Erkend diploma
Sluit je de opleiding af met een erkend diploma? Met een erkend diploma heb je als fitnessinstructeur namelijk echt een streepje voor. Niet alleen jij, maar ook je toekomstige werkgever en klanten weten dat jij aan algemene kwaliteitseisen voor fitnessinstructeurs voldoet. - Check de achtergrond van de docenten
Wat hebben de docenten zelf voor opleidingen gevolgd? Hoeveel ervaring hebben ze in de praktijk opgedaan? Kijk of ze nog actief zijn als fitnessinstructeur of personal trainer. Dan kun je namelijk de reviews van hun cliënten checken. - Gaat het om een online opleiding of om een opleiding op locatie?
Bij een opleiding tot fitnessinstructeur moet je leren hoe je mensen coacht in trainen. Je moet controleren of ze de oefeningen goed doen en je moet ze kunnen bijsturen als dat nodig is. Om dat te kunnen doen, moet je het eerst zelf heel goed leren. Jouw opleiders moeten dingen kunnen laten zien, ze moeten jou kunnen bijsturen en ze moeten inspringen op jouw vragen. Daarom geven wij de voorkeur aan een opleiding op locatie in plaats van een online opleiding. - Past de opleiding bij je?
Kijk goed of de opleiding bij je past. Spreekt de site je aan? De docenten? Denk van tevoren na over je leerdoelen en ga na of die voldoende aan bod komen in het programma. En hoe zit het met de begeleiding? Word je intensief begeleid of moet je veel zelf uitzoeken? En hoeveel begeleiding heb je nodig? Vraag desnoods of je eens kennis mag komen maken om aan te voelen of deze opleiding bij je past. - Kijk naar ervaringen van eerdere studenten
Kijk altijd naar de ervaringen van andere studenten. Zijn ze positief? En zijn ze inmiddels zelf succesvol aan het werk als fitnessinstructeur?
Kosten opleiding fitnessinstructeur
De kosten voor een opleiding tot fitnessinstructeur lopen heel erg uiteen. Er zijn opleidingen vanaf ongeveer € 800, maar er zijn ook opleidingen van € 1.500. Het verschil zit deels in de kwaliteit van de opleiding, maar ook in het aantal dagen dat je les hebt en de materialen die je krijgt.