Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met 55 plus

Personal Fitness Nederland afvallen 55 plus

Afvallen met 55 plus

Ouder worden brengt een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel mentaal als fysiek. Zo krijg je meer rimpels. Heb je minder energie. Én neemt je gewicht toe. Bovendien geldt: hoe ouder je wordt, hoe sneller je aankomt. Ook lijkt het een stuk lastiger om die kilo’s te verliezen. Hoe komt dat? En hoe kun je toch afvallen met 55 plus?

Voordat we uitleggen hoe je kunt afvallen met 55 plus, moet je eerst begrijpen hoe je lichaam werkt, welke veranderingen er optreden wanneer je ouder wordt en hoe deze je gewicht beïnvloeden.

Waarom is afvallen met 55 plus moeilijk?

Er vinden nogal wat wijzigingen plaats in je lichaam naarmate je ouder wordt. Ook neem je vaak andere gewoonten aan die invloed hebben op je gewicht. Zo krijg je te maken met de volgende veranderingen:

Je produceert minder oestrogeen
De hormoonhuishouding verandert bij zowel bij oudere mannen als vrouwen. Beide geslachten produceren oestrogeen. Op latere leeftijd is minder van dit geslachtshormoon nodig. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam neemt dan ook af. Hierdoor vertraagt de stofwisseling. Je verbrandt hierdoor tot wel 20 procent minder calorieën. Ook bepaalt oestrogeen waar jouw lichaam vet opslaat. Op latere leeftijd verplaatst dat zich vooral naar je buik. Tenslotte zorgt een lagere oestrogeenspiegel ook voor meer honger. Geen handige combinatie wanneer je minder calorieën verbrandt. Minder oestrogeen maakt afvallen met 55 plus dan ook een stuk lastiger.

Je spiermassa neemt af
Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af. Dat is vervelend. Want heb je veel spiermassa? Dan verbrand je meer calorieën (in rust). Vetverbranding gaat nu dus een stuk moeilijker en langzamer. En dikker worden helaas wat gemakkelijker.

Je beweegt minder
Dat je minder energie verbruikt als je ouder bent, heeft niet alleen te maken met je stofwisseling. Je beweegt namelijk ook een stuk minder dan vroeger. Maar deze beweging is wél heel belangrijk om gezond en op gewicht te blijven.

Je slaap- en eetpatroon verandert
Hoe ouder je wordt, hoe minder je slaapt. Heb je een slaaptekort? Dat verstoort je hormoonhuishouding, wat weer invloed heeft op je gewicht. Ook is bij oudere mensen de eetlust vaak kleiner. Het is daarom steeds moeilijker om voldoende voedingsstoffen uit eten te halen. Zeker wanneer je het eerst inlevert op groenten en fruit. Terwijl je juist dat lekkere chocolaatje, wijntje en kaasje zelden overslaat. Precies dat snacken maakt het afvallen met 55 plus een uitdaging.

Afvallen met 55 plus: wat kun je doen?

Op gewicht blijven is al knap lastig. Niet alleen later, maar op elke leeftijd. Laat staan afvallen met 55 plus. Wil je jouw figuur behouden of zelfs wat overtollige kilo’s verliezen? Dan is het belangrijk een aantal slimme keuzes te maken:

  • Vermijd snelle koolhydraten zoals suikers. Denk aan koek, snoep, taart en chocola. Maar ook wit brood, pasta, rijst en noodles. Deze snelle koolhydraten zorgen voor extra buikvet. Kies daarom liever voor minder suiker en meer volkoren graanproducten. Ook zilvervliesrijst is een gezondere keuze.
  • Eet in plaats van (snelle) koolhydraten meer eiwitten, gezonde vetten en groenten. Eiwitten vind je vooral in eieren, kip, vis, vlees en kwark. In avocado, zalm, zaden, noten en pitten zitten veel gezonde vetten. Denk bij groenten vooral aan groene bladgroenten, zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool.
  • Ook met een wat uitgebreider ontbijt, lunch en diner val je gemakkelijker af met 55 plus. Niet zodat je meer kunt eten, maar zodat je de ongezondere tussendoortjes wat vaker laat staan. Daar heb je met drie complete maaltijden namelijk minder behoefte aan!
  • Tenslotte is meer bewegen een belangrijke manier om te kunnen afvallen met 55 plus. Met elke dag een half uur tot een uur wandelen kom je al een heel eind!

Wil je afvallen en ben je 55 plus?

Met bovenstaande tips weet je waar je op moet letten als je 55 plus bent en wil afvallen. Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Welke gerechten je het beste kunt koken? Of wat je het beste aan beweging kunt doen? Wij helpen je graag. Met ons Fit for Life programma krijg je persoonlijke begeleiding bij het trainen. Ook ontvang je voedingsschema’s toegespitst op jouw leeftijd, lichaam en doelen. Bovendien staat er een mental coach voor je klaar. Ontdekken of het iets voor jou is? Meld je aan voor een vrijblijvende, gratis proefweek bij een vestiging bij jou in de buurt. Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een intakegesprek.

Gratis Proefweek

Afvallen voor 55 plus: de beste begeleiding op het gebied van fitness en voeding

Ben jij op zoek naar de juiste plek om te afvallen als 55 plus? Naarmate wij ouder worden, moet ons lichaam harder werken om af te vallen. De meeste 55 plussers merken dat ongezond eten makkelijker omgezet wordt in kilo’s en ondanks dat je veel aan het bewegen bent, wordt jouw gewicht op de weegschaal niet per direct lager. Dit komt omdat afvallen voor 55 plus een uniek bewegingspatroon en eetpatroon bevat. Om te zorgen dat jij aan de slag gaat met het beste en juiste plan, ga je aan de slag met Personal Fitness Nederland.

De beste manier voor afvallen voor 55 plus

Ben jij 55 plus en wil jij afvallen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn Personal Fitness Nederland en wij zijn een team vol met trainers die gespecialiseerd zijn in het fit maken van Nederland. Samen met een van onze experts, oftewel personal coaches, stellen wij een plan voor jou samen die onder andere de juiste beweging, gezonde voeding en beste mindset training bevat. Afvallen voor 55 plus was nog nooit zo leuk.

Het belang van een op maat gemaakt schema

Hoe kan je afvallen met 55 plus? Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is dat je de juiste oefeningen uitvoert en de juiste voeding binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan meer magnesium en goede stretch oefeningen. Wij staan klaar om je jong te laten voelen, terwijl jij gaat afvallen met 55 plus.

Kom langs bij onze studio

Wij zijn gevestigd in heel Nederland. Wil jij graag meer informatie ontvangen over afvallen met 55 plus via Personal Fitness Nederland? Kom dan snel langs bij de studio dicht bij jouw huis. Samen gaan we aan de slag om een gezonde levensstijl werkelijkheid te maken.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
7 dagen geleden
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen