Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen lukt niet ondanks dieet: 5 mogelijke oorzaken

Afvallen door personal coach

Afvallen lukt niet ondanks dieet: 5 mogelijke oorzaken

Afvallen is keihard werken. Niet alleen in de sportschool, maar ook zeker daarbuiten. Zo bepaalt je voeding grotendeels of je erin slaagt die overtollige kilo’s te verliezen. Maar volg jij al een tijdje een bepaald eetregime en wil het nog steeds niet lukken om af te vallen, ondanks je strenge dieet? We noemen 5 mogelijke oorzaken. En vertellen je hoe het dan wél lukt.

Afvallen lukt niet ondanks je dieet, omdat…

1. … je dieet niet werkt (voor jou)
Misschien heb je zelf een crashdieet bedacht. Of volg je de adviezen van een super strenge afvalgoeroe. Maar mag je maar een ei, een boterham met avocado en een appel per dag? Dan is het knap lastig dit eetpatroon vol te houden. Het gevolg is dat je dit op andere momenten met eetbuien gaat compenseren. Hierbij werk je alles naar binnen wat je in de voorraadkast tegenkomt. En daarmee volg je een crashdieet dus voor niets. Gelukkig zijn er genoeg voedingsadviezen waarbij je niet al dat lekkers hoeft te laten staan. Door niet té streng te zijn, kun je jezelf een nieuwe, blijvende leefstijl aanwennen.

2. … je te weinig beweegt
Om af te vallen, moet je meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Als het afvallen niet lukt ondanks je strenge dieet, kan dat komen door te weinig beweging. Sport je niet? Dan kun je diëten tot je een ons weegt, zonder effect. Zorg daarom dat je genoeg beweegt door cardiotraining, krachttraining, of een combinatie daarvan. Doordat je je spieren traint, verbrand je meer calorieën. Vooral met oefeningen zoals squats, deadlifts en lunges. Door het trainen van grotere of meerdere spiergroepen verbrand je veel vet.

3. … je meting geen goed beeld geeft van de werkelijkheid
Meet je jouw succes met afvallen alleen met een weegschaal? Dat kan nog wel eens verraderlijk zijn. Wanneer je naast je dieet ook aan krachttraining doet, bouw je spiermassa op. En spierweefsel weegt meer dan vetweefsel. Dat afvallen mislukt ondanks je dieet, lijkt dus misschien alleen maar zo. Omdat je gewicht nauwelijks verandert, terwijl je in werkelijkheid écht wel vet verliest. Onze tip? Meet (ook) je buikomvang om te zien of je dieet succes heeft. Of maak voor- en na foto’s. Deze zullen namelijk niet liegen.

4. … je veel stress hebt
Afvallen lukt niet ondanks je dieet wanneer je een teveel aan stress hebt voor langere tijd. Je lichaam maakt dan extra cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je schildklier minder goed werkt. Hierdoor vertraagt je stofwisseling en slaat je lichaam sneller vet op. Ook zorgt een hoog cortisolgehalte voor meer trek in voeding met vet en suiker. Niet handig als je een dieet volgt. Jouw kans van slagen is dus groter zonder stress!

5. … je te weinig slaap krijgt
Ook de vijfde mogelijke oorzaak heeft te maken met je hormoonhuishouding. Net als stress, vertraagt langdurig slaapgebrek je stofwisseling. Bovendien produceer je met een tekort aan slaap minder hormonen die je na het eten een vol gevoel geven. Je hongergevoel blijft dan, terwijl je al genoeg binnen hebt gekregen. Hormonen die trek in eten stimuleren maak je juist extra veel aan. De kans dat je meer eet dan je nodig hebt is daardoor dus behoorlijk groot. Succesvol afvallen? Slaap dan minimaal 8 uur per nacht.

Hulp nodig met afvallen?

Wil je nooit meer hoeven zeggen: ‘het afvallen lukt me niet ondanks mijn dieet’? Schakel dan hulp in van professionals! Bij Personal Fitness Nederland stellen we met ons succesvolle Fit for Life-programma een dieet samen, speciaal voor jou. Elke week ontvang je van ons een voedingsschema op maat. Deze schema’s zijn erop gericht dat je leert zelfstandig gezonde keuzes te maken, die jij je hele leven volhoudt. Met personal training zorgen we ook voor de juiste (hoeveelheid) beweging. Onze mental coach helpt fysieke en mentale uitdagingen te overkomen. Lijkt je dit wel iets? Kom kennismaken met onze coaches en ontvang vrijblijvend een gratis proefweek cadeau! Vul hier je contactgegevens in, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een intakegesprek.

Gratis Proefweek

Afvallen lukt niet ondanks dieet

Afvallen lukt niet ondanks een dieet? Wij helpen je uit de brand en garanderen dat je resultaten boekt. In de trainingsprogramma’s van Personal Fitness Nederland bieden wij een totaalpakket om je doelen te bereiken. Niet alleen draait het om calorieën verbranden, maar spelen voeding en mental coaching ook een heel belangrijke rol. Op deze wijze beloven wij dat je echt afrekent met overtollige kilo’s en blijvend resultaten boekt. Afvallen betekent voor ons dat jouw levensstijl permanent verandert op het gebied van beweging en gezonde voeding.

Je bepaalt je eigen doel

Samen met jou stellen we een plan van aanpak op. Dit baseren we op jouw persoonlijke doelen. Dus als afvallen faalt ondanks dieet, is effectief afvallen bijvoorbeeld een persoonlijk doel. Dit spitsen we dan toe op drie pijlers:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

 

Iedere week train je met je personal trainer. Telkens krijg je nieuwe oefeningen en word je uitgedaagd tot het uiterste te gaan, waardoor je calorieën zult verbranden. Echter draait het niet enkel om calorieën verbranden. Voeding en mental coaching is ook belangrijk.

Juiste aantal calorieën

Een voedingsconsulent stelt iedere week een voedingsschema samen. Zo krijg je dagelijks het juiste aantal calorieën binnen. De voedingsconsulent baseert het voedingsadvies op een wekelijks weegmoment. Jouw coach begeleidt je ook tijdens mental coachingsessies, waarbij de focus ligt op mindset en gedachten. Door controle te krijgen over je gedachten, krijg je meer invloed op je lichaam. Afvallen mislukt ondanks dieet? Bij ons is dat verleden tijd.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen