Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe kom ik van mijn nekklachten af?

nekklachten verhelpen

Nekklachten? Zó ontstaan ze en zó kom je er vanaf

Nekpijn is een vervelende klacht en komt bij zowel jongeren als ouderen veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in zijn of haar leven weleens last van nekpijn. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Van een verkeerde lichaamshouding of overbelasting tot aan slijtage of een ongeluk waarbij de nek een flinke klap heeft gekregen. Je leest hier alles over het hoe en wat van nekklachten én tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Wat zijn nekklachten?

Pijn in de nek is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de hals: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. Dit soms met als gevolg dat je je hoofd minder goed kunt draaien. Omkijken tijdens het fietsen of autorijden kan dan bijvoorbeeld lastig zijn. Vanuit je nek kun je ook last krijgen van hoofdpijn, uitstralende pijn naar je armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms leidt het ook tot minder kracht in je hand of de beweging van je arm niet meer goed kunnen sturen.

Hoe ontstaan nekklachten?

Nekklachten ontstaan meestal doordat je een verkeerde beweging maakt, te lang in een verkeerde houding zit, staat of ligt, óf als gevolg van stress of spanning. Een andere oorzaak van nekklachten kan letsel zijn. Letsel dat je hebt opgelopen tijdens het sporten bijvoorbeeld, of omdat je een ongeluk hebt gehad met een whiplash tot gevolg.

Hoe kom ik van mijn nekklachten af?

Meestal verdwijnen nekklachten binnen 6 weken vanzelf. Je versnelt je herstel door – hoe pijnlijk dat soms ook is – in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden.

Wanneer jij met nekklachten kampt, is het verstandig om bij jezelf na te gaan hoe die klachten zijn ontstaan. Heb je in een verkeerde houding gestaan, gezeten of geslapen? Dan is het raadzaam om je nek zachtjes los te (laten) masseren. Ook warmte kan in dit geval je klachten verlichten. Leg een warme doek in je nek of gebruik hiervoor een speciaal kersenpitkussen.

Heb jij je nek overstrekt of kamp je met stress die in je nek geschoten is? Dan is het juist verstandig om je nek te koelen om de ergste pijn te bestrijden. Let wel, doe dit niet te lang; zo’n 15 minuten is voldoende. Daarnaast is het van belang dat je het ijs nooit direct op je huid legt. Doe er bijvoorbeeld een theedoek omheen. Na een kwartier ruil je het ijs in voor een warme doek. Dit om je spieren weer te laten ontspannen. Je kunt ze eventueel ook masseren.

Nekklachten? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Struggle jij al een tijdje met nekklachten en wil je weten hoe je hier vanaf komt? Laat dan hieronder jouw gegevens achter voor een gratis persoonlijk adviesgesprek. Binnen 1 werkdag neemt de coach van de dichtstbijzijnde vestiging dan telefonisch contact met je op voor het adviesgesprek in de studio mét gezondheidscheck waar je vrijblijvend gebruik van mag maken. Samen gaan we zorgen voor een gedegen aanpak voor een pijnvrij leven; een leven zónder nekklachten!

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan
Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt
Opening studio Leiderdorp - Ruben Hoonhout aan het woord
Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen