Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen na je 60ste, het hoe en waarom

65 plus afvallen personal training

Herken jij het volgende scenario?

De afgelopen jaren zijn die extra kilo’s er ongemerkt bijgekomen, maar nu wil je ervan af. Afvallen op 60+ jarige leeftijd blijkt lastig, maar is wel belangrijk om gezondheidsrisico’s te beperken. In deze blog lees je waarom gewicht verliezen op latere leeftijd moeilijker is en welke gezondheidsklachten je voorkomt met een gezonde leefstijl. Ook delen we vijf tips om een begin te maken met het ontwikkelen van nieuwe gewoontes voor een fitter lichaam.

Heb je graag hulp nodig met afvallen na je 60ste om gezondheidsrisico’s te beperken? Personal Fitness Nederland kan jou helpen met:

 • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Conditie opbouwen
 • Vit, vitaal en sterk blijven
 • Trainen met behulp van een gecertificeerde coach
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Afvallen met 60+ door hoger gewicht op latere leeftijd

Veranderingen in je lijf en het aanwennen van andere gewoonten, beïnvloeden je gewicht naarmate je ouder wordt. Zo produceert je lichaam vanzelf minder oestrogeen, wat je stofwisseling vertraagt. Hierdoor verbrand je tot wel 20% minder calorieën. Ook voel je je sneller hongerig en ga je meer eten dan nodig. Daarnaast neemt je spiermassa af. Omdat je spieren grote energieverbruikers zijn, moet je lichaam dus harder werken om evenveel calorieën te verbranden. Afvallen met 60+ is hierdoor wat lastiger. Helemaal omdat je ook wat minder beweegt dan jaren geleden.

afvallen na je 60ste

Belangrijk voor de gezondheid

Overgewicht is ongezond. Als je veel kilo’s met je meedraagt ben je sneller moe bij lichamelijke inspanningen. De kans op rug- en knieklachten is groter door zware belasting van je gewrichten. Spataderen, suikerziekte en trombose komen vaker voor bij mensen met overgewicht. En een ongezond gewicht vergroot ook de kans op botbreuken en hart- en vaatziekten. Afvallen en een gezond gewicht behouden als je 60+ bent is dus super belangrijk.

5 tips voor het afvallen met 60 plus

Omdat afvallen met 60+ niet geheel zonder risico’s is, delen we een aantal belangrijke tips met je. Zo werk je op een veilige manier naar een gezond gewicht. De focus ligt hierbij op de juiste voeding met genoeg vitaminen en mineralen en voldoende beweging voor een sterk lichaam.

1. Drink minder suiker en meer water
Grotere veranderingen zijn vaak lastig. Gelukkig kun je met kleine aanpassingen een groot verschil maken. Drink je thee en koffie bijvoorbeeld zonder suiker en haal geen frisdrank meer in huis. Drink in plaats daarvan liever wat meer water. Op deze manier kun je verantwoord afvallen als je 60 plus bent.

2. Ga over op volkoren
Door volkorenbrood en -pasta en zilvervliesrijst te eten krijg je belangrijke voedingsstoffen en vitaminen binnen. Ze geven je niet alleen langer een voldaan gevoel, maar bevorderen ook je stoelgang.

3. Eet meer eiwitten, gezonde vetten en groenten
De cellen, botten en spieren in je lichaam hebben eiwitten nodig. Je vindt eiwitten vooral in eieren, kip, vis en zuivel. In avocado, zalm, zaden, noten en pitten zitten weer veel gezonde vetten. Deze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. En denk bij groenten vooral aan groene bladgroenten, zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool. Ze zorgen voor meer energie en een kleiner risico op chronische ziekten.

4. Wandel elke dag een half uur tot een uur
Probeer elke dag minstens een half uur intensief te bewegen. Stevig wandelen is daarvoor enorm geschikt. Langer of intensiever bewegen? Dat mag altijd en helpt je nog sneller met afvallen als je 60+ bent. Extra leuk wordt het met een wandelmaatje. Dat betekent bijkletsen en bewegen tegelijk.

5. Begin met krachttraining
Krachttraining klinkt misschien spannend of zelfs eng. Toch is het versterken van je spieren enorm belangrijk op latere leeftijd. Gelukkig hoeft het niet zwaar of moeilijk te zijn. Zo zorg je met traplopen al voor sterkere spieren en botten. Een sterk lichaam verkleint de kans op valpartijen. En, meer spiermassa betekent meer calorieverbranding! Op deze manier kun je verantwoord afvallen als je 60 plus bent.

afvallen 60 plus

Onder begeleiding afvallen boven de 60 jaar

Met 60+ afvallen is mogelijk en kan wanneer je het samen doet zelfs leuk zijn. We kijken graag met je mee welke manier van bewegen bij jou past. Tijdens het sporten hebben we alle aandacht voor je. Zo begeleiden we je naar een gezond lichaam met onze persoonlijke begeleiding. Omdat ook voeding van grote invloed is op weg naar een fit lijf vertellen we je ook wat je elke dag het beste zou kunnen eten, en hoe je lekkere gerechten klaarmaakt met deze ingrediënten. Samen zorgen we ervoor dat jij (weer) lekker in je vel zit. Kom je kennismaken? Dan vertellen we je alles over ons Fit for Life-programma. Bovendien probeer je het nu een week vrijblijvend en gratis uit.

Wil jij:

 • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Conditie opbouwen
 • Vit, vitaal en sterk blijven
 • Trainen met behulp van een gecertificeerde coach
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis proefweek.

Aanmeldformulier gratis proefweek

Afvallen met 60+: het is nooit te laat om je fit en gezond te voelen in jouw lichaam

Wil jij graag afvallen met 60+? Ondanks dat je vaak hoort dat het afval traject voor volwassenen en 60 plussers vaak lastig en zwaar is, staan wij klaar om jou het tegendeel te bewijzen. Ga aan de slag met Personal Fitness Nederland om met 60+ succesvol te afvallen. Voor iedere leeftijd zijn andere oefeningen meer effectief en door samen te werken met een van onze gekwalificeerde coaches, heb jij zekerheid dat jij een sportschema volgt wat gemaakt is om te afvallen met 60+.

Afvallen met 60+

Hoe kan je afvallen met 60+? Naarmate het lichaam ouder wordt, verandert de aanmaak van collageen en andere essentiële stoffen. Dit zorgt bijvoorbeeld dat je makkelijker rimpels krijgt of dat jouw lichaam sneller vet vasthoudt. Dit betekent echter niet dat je niks kan doen om dit te voorkomen. Onze gekwalificeerde coaches staan klaar om jou persoonlijk te begeleiden in jouw afvaltraject, zodat jij je binnen no-time weer gezond en gelukkig voelt in jouw lichaam.

Haal het meeste uit jouw leven

Het is tijd om te genieten van jouw pensioen, maar je kan pas optimaal genieten van alle mooie dingen in het leven wanneer jij jezelf fit voelt in jouw eigen lichaam. Het nooit te laat om te beginnen met een afvalprogramma, ook als je wilt afvallen met 60+. Wij begeleiden je bij iedere stap, zodat jij op een gezonde en verantwoorde manier jouw doelen behaalt.

De juiste mindset is essentieel voor succes

Het volgen van een goed bewegings- en voedingsplan is essentieel wanneer jij wilt afvallen met 60+. Door samen te werken met een van onze coaches, ontvang je, naast deze twee aspecten, ook een mindset coaching die helpt dat jij niet jouw doel uit het oog verliest.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen