Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Starten met hardlopen zonder conditie

familie zomers in de duinen

Starten met hardlopen zonder conditie

Hardlopen; oortjes in, gas geven en even helemaal nergens aan denken. Klinkt dit als iets voor jou? Maar moet je helemaal onderaan de streep beginnen zonder conditie? Geen probleem! In dit blog leggen we je uit hoe je het beste kunt starten met hardlopen ook zonder enige conditie. Ook delen we een hardloopschema met je, zodat jij als beginner kunt starten met jouw transitie naar een fitter leven.

Een laagdrempeligere sport dan rennen is er niet. Het enige wat je nodig hebt om te starten is een outfit. Daarom is hardlopen ook zo perfect voor beginners zonder conditie. Deze bouw je al snel op door middel van een schema. En geloof ons; je gaat het sporten steeds leuker vinden wanneer je progressie merkt. Hoe je precies start en waar je rekening mee moet houden zetten we voor je onder elkaar.

Stel een doel

Voordat je begint met hardlopen zonder conditie is het belangrijk om doelen te stellen. Wil je lange afstanden rennen, wil je je conditie verbeteren of wil je een hardlooptraining zo lang mogelijk volhouden? Stel een einddoel op en bepaal welke stappen je onderweg wilt maken. Dankzij deze tussendoelen blijf je gemotiveerd. Blijf wel realistisch tijdens het stellen van je doelen. De teleurstelling is groot wanneer je ze niet behaalt, maar zó geweldig wanneer je dat wel doet!

Ga meerdere keren per week

Je conditie verbeteren zonder meerdere keren per week naar buiten te gaan om te hardlopen, zit er niet in. Met één sportsessie per week boek je namelijk weinig resultaat. Wanneer je vaker naar buiten gaat om een frisse neus te halen, bouw je meer uithoudingsvermogen én conditie op. En deze progressie werkt alleen maar motiverend.

Kies afwisselende en leuke routes

Door afwisseling in je hardlooproutes aan te brengen, blijft het leuk om de deur uit te gaan. Zo zie je niet iedere week dezelfde paden en bomen, maar geniet je ook nog eens van een nieuwe omgeving. Wie had gedacht dat starten met hardlopen zonder conditie zo leuk kon zijn?

Train met een hartslagmeter of hardloopmaatje

Hardlopen zonder ervaring of conditie kan heel erg spannend zijn. Gaan de eerste trainingen wel goed? Loop je tegen uitdagingen aan? Of vind je het misschien saai? Geen zorgen! Trainen met een hardloopmaatje motiveert je om jouw conditie tóch op peil te brengen. Daarnaast is jouw buddy ook een stok achter de deur om die hardloopschoenen weer onder te binden en naar buiten te gaan. Sport je liever alleen? Dan kan het trainen met een hartslagmeter uitkomst bieden. Zo kun je precies in de gaten houden hoe je je voelt en welke hartslag daarbij hoort.

Hardloopschema voor beginners

Wil jij beginnen met hardlopen en wil je de kans op blessures zo klein mogelijk houden? Dan is het belangrijk om langzaam op te bouwen. Daarom delen we hier een hardloop-schema voor beginners zonder conditie, zodat het laagdrempelig en begaanbaar blijft.

Wanneer je begint met hardlopen zonder conditie, houd dan het volgende aan: loop 2 minuten snel hard en wandel daarna 1 minuut rustig uit. Herhaal dit 6 keer. Houd iedere keer dat je gaat hardlopen minstens hetzelfde tempo aan, zodat je na je training een voldaan gevoel en jezelf uitgedaagd hebt. Word je moe? Dan is dat geen enkel probleem. Dit is je basis om uit te bouwen.

Gaan de minuten je na verloop van tijd makkelijker af? Verleng dan de tijd dat je hardloopt. Bouw uit met halve minuten, of haal sommige rustminuten weg uit je hardloop-schema. Zo zul je uiteindelijk fitter worden en een betere conditie krijgen.

Conditie opbouwen onder begeleiding

Heb jij geprobeerd om je conditie op te bouwen met hardlopen, maar gaat dit je minder goed af dan gehoopt zonder de juiste begeleiding? Dan helpen de experts van Personal Fitness Nederland je graag op weg om tóch fitter te worden. Met ons Fit for Life-programma krijg je personal training, persoonlijke voedingsschema’s en mental coaching. Heb je interesse? Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvende proef-week.

Gratis Proefweek

Hardlopen zonder conditie? Zo ga je van start.

Vind jij hardlopen bij andere mensen er ook altijd zo makkelijk uitzien? Maar valt het je bij jezelf altijd flink tegen? Hardlopen zonder conditie is niet gemakkelijk. Gelukkig kun je die opbouwen, waardoor ook jij straks geniet van je hardlooprondje. Hoe pak je dat aan? Met een hardloopschema voor beginners zonder conditie. Personal Fitness Nederland helpt jou met een schema op maat om naar jouw persoonlijke doelen toe te werken. Je zult merken dat je in een mum van tijd progressie boekt en hardlopen steeds leuker en meer ontspannen wordt. Waar wacht je nog op?

Hardloopschema speciaal voor jou

Alle beginnende hardlopers die bij ons de studio binnenkomen voor een kennismaking, hebben een ander beginpunt en verschillende doelen. Daarom vinden we het zo belangrijk om van jou te horen waar je naartoe wilt werken en om vooraf vast te stellen wat jouw beginpunt is. Binnen een uitgebreid en effectief Leefstijl Programma helpen we je niet alleen conditie op te bouwen, maar algeheel fitter te worden. Hierbij houden we vast een drie belangrijke aandachtspunten:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset

De knop om

We hoeven je niet te vertellen dat zonder conditie hardlopen geen pretje is. Naast fysieke kracht, vraagt het zeker aan de start een grote mate van mentale kracht om toch door te zetten. Je hoeft het echter niet alleen te doen. Jouw personal trainer van Personal Fitness Nederland moedigt je aan, daagt je uit en weet het meeste uit je te halen. Zie je dit zitten? Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe jij jouw doelen waar kunt maken.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen