Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Buikvet verliezen als man: Tips voor afvallen

buikvet verliezen man

Afvallen van buikvet als man?

Wil jij als man ook afvallen en buikvet verliezen? We noemen buikvet ook wel vaak liefkozend een ‘buikje’. Men steekt er af en toe de draak mee. Toch voelt het voor veel mannen niet fijn als er over gesproken wordt. Maar toch drinken we er zeker niet minder biertjes om. Maar stiekem zijn we die bierbuik liever kwijt dan rijk. In de eerste plaats omdat we graag een strak lichaam willen. Maar overtollig buikvet is ook niet bepaald gezond. Reden genoeg dus om aan de slag te gaan met afvallen en buikvet te verbranden mannen! Personal Fitness Nederland heeft al jaren ervaring met het begeleiden van mannen naar een gezondere leefstijl.

Wil jij ook:

 • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Blijvend van je bierbuik afkomen
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Met onze do’s en don’ts helpen we je alvast een eindje op weg om als man buikvet te verliezen.

Buikvet verbranden als man, maar hoe ontstaat buikvet?

Om effectief buikvet te verbranden als man is het goed om te weten hoe buikvet ontstaat. Vroeger had vetopslag een belangrijke functie. Het zorgde voor een reserve in tijden dat we nog moesten jagen op ons eten en voedsel schaars was. Hoewel die reserves nu niet meer nodig zijn, heeft het vet rond je middel een andere belangrijke reden. Het beschermt namelijk je organen. Helaas hebben we al snel te veel van dit zogenoemde viscerale vet rondom de buikorganen. Dit verhoogt je cholesterolwaarden en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Een buikomvang van 102 cm of meer betekent een teveel aan buikvet bij mannen; afvallen is dus nodig voor een gezond lichaam. Maar wat kun je doen om als man buikvet te verliezen?

buikvet verliezen man

Een te hoog BMI als man

Meer dan de helft van de mannen in ons land kampt met overgewicht. Meer dan 10 procent kampt zelfs met ernstig overgewicht en heeft een BMI (Body Mass Index) van boven de 30. Heb jij een BMI van 25 of meer? Dan ben jij helaas ook iets te zwaar. Wil je de strijd aangaan tegen de bierbuik? Wij zetten de beste tips voor je op een rij. Zodat ook jij als man kunt afvallen en eindelijk afscheid neemt van buikvet.

Uitrekenen van BMI en buikomvang

Om te onderzoeken of je ook daadwerkelijk kampt met overgewicht door buikvet, kun je je BMI en buikomvang berekenen. Je BMI laat zien of of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lengte. Dat wordt berekend door je lichaamsgewicht te delen door je lichaamslengte in het kwadraat. Een moeilijke rekensom. Gelukkig zijn er op het internet verschillende tools beschikbaar die je BMI voor je uitrekenen. Weeg je bijvoorbeeld 95 kilo en ben je 1.92 meter lang? Dan heb je een BMI van 25.8. Een BMI van 25 of hoger betekent dat je officieel last hebt van overgewicht.

Zitten bij jou de kilo’s voornamelijk rondom je buik? Veel vet in de buikholte verhoogt het eventuele risico op hart- en vaatziekten. Terwijl vet rond de heupen hier nauwelijks invloed op heeft. Daarom is het van belang om naast je BMI ook je middelomtrek te meten voordat je als man begint met afvallen en het verliezen van buikvet. Een stappenplan:

 1. Ga rechtop staan;
 2. Breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid;
 3. Trek het meetlint niet te strak aan;
 4. Let op de juiste plek. Meet tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ter hoogte van je navel.

Heb je als man een buikomvang tussen de 94 en 99 centimeter? Dan wordt dit gezien als een gezonde omtrek. Is je buikomvang 102 centimeter of meer? Dan is deze volgens de Hartstichting te groot.

Buikvet verliezen voor mannen: dit werkt niet

Om buikvet te verliezen als man zijn er ook een aantal dingen je die vooral niet moet doen. Hieronder lees je waarom.

Alleen maar buikspieroefeningen doen
Elke dag een paar buikspieroefeningen doen voor een sixpack? Was het maar zo’n feestje. Jammer genoeg is afvallen op één specifieke plek onmogelijk. Vet vervang je namelijk niet door spieren. Je kunt wel afvallen en buikvet verliezen door je gehele vetpercentage te verlagen: voor mannen geldt een percentage tussen de 13% en 16% om die blokjesbuik tevoorschijn te toveren. Hoe je dat precies doet, daar komen we zo op terug. Wat we je in ieder geval afraden, is een streng dieet volgen.

Een streng dieet volgen
Een streng dieet volgen waarbij je maar weinig mag eten? Dan is de kans groot dat je eetbuien krijgt om je tekorten te compenseren. En dat betekent een slecht gevoel tijdens je hongeraanval én na je vreetfestijn. Bovendien ga je na het dieet weer normale porties eten. Je hebt vast wel eens gehoord van het jojo-effect: alles wat je aan gewicht hebt verloren eet en drink je er in korte tijd weer aan. Om over de gezondheidsrisico’s nog maar te zwijgen. Een streng dieet kan gevaarlijk zijn als je niet weet wat je aan het doen bent. Het aanwennen van een gezonde leefstijl met de juiste voedingsstoffen is wél een oplossing voor gezond afvallen en blijvend buikvet tegengaan bij mannen. Hoe dat eruitziet, lees je hieronder.

Gratis Adviesgesprek

Afvallen en buikvet verliezen voor mannen: dit werkt wel

Cardio- en krachttraining doen
Hardlopen en fietsen zijn een bekende vorm van cardiotraining. Deze vorm van sporten zorgt voor een hoge hartslag en verbrandt een hoop calorieën. Daarnaast is ook krachttraining belangrijk. Sterke spieren houden je stofwisseling namelijk goed op gang. En zorgen dus voor vetverbranding. Niet alleen tijdens je training, maar ook daarna. Train daarom vooral grotere of meerdere spiergroepen. Vooral de combinatie tussen cardio en krachttraining is effectief. Door deze sessies over meerdere dagen te verspreiden, is je vetverbranding optimaal. Twintig minuten krachttraining per dag is al voldoende. Ook met dagelijks 20 minuten stevig wandelen kom je al een heel eind.

Een gezond voedingspatroon aanwennen

Eet meer eiwitten
Eiwitten zorgen niet alleen voor sterke spieren (wat je nodig hebt als je aan krachttraining doet), maar ook voor een verzadigd gevoel. Hierdoor eet je minder. Je vindt eiwitten o.a. in ei, yoghurt en kwark, vis, vlees, kip, noten, zaden en pitten.

Eet meer vezels
Ook vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast dragen ze bij aan een goede spijsvertering. Je darmen halen hierdoor meer voedingsstoffen uit je voeding. Je eet dus minder, maar krijgt wél meer juiste stoffen binnen. Vezels zitten in bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, groenten en fruit, maar ook in volkorenbrood en -pasta, zilvervliesrijst, havermout, kikkererwten en bonen.

Vermijd frisdranken, vruchtensappen en alcohol
Frisdranken en vruchtensappen zitten bomvol suiker. Alcohol remt je vetverbranding af en slaat overtollige energie als vet op rond je buik. Niet bepaald handig dus als je wil afvallen en buikvet wil verliezen.

Eet vroeg in de avond
Afvallen en buikvet verliezen werkt bij mannen hetzelfde als bij vrouwen. En dat is handig als je samen eet. Behalve de voeding zelf, speelt namelijk ook het tijdstip waarop je eet een rol. Zo is eerder op de avond eten goed als je de opslag van buikvet wil tegengaan. Als je laat eet, slaat je lichaam calorieën namelijk eerder op als vet, in plaats van ze te verbranden. Vroeger eten dus! Ook is het slim om ’s avonds lichter te eten en juist ’s ochtends te kiezen voor een stevig ontbijt.

buikvet verbranden man

Effectieve oefeningen voor het verliezen van buikvet als man

Wil je als man met overgewicht je BMI verlagen, je percentage buikvet verminderen en in buikomvang verliezen, dan is afvallen de sleutel. En de volgende drie oefeningen zijn een perfecte aanvulling in jouw afvalrace:

Squats
Plaats je voeten op schouderbreedte en richt daarbij je tenen recht naar voren. Kantel je bekken voor een holle rug, strek je armen en kijk vooruit. Zak vervolgens door je knieën, houd je bovenlichaam recht en let op dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Duw jezelf vanuit de hakken van je voeten weer omhoog. Herhaal deze beweging 15 keer. En herhaal deze set 3 keer.

Lunges
Ga in een rechte houding staan, span je core aan en ontspan je schouders. Stap nu met je linkerbeen uit naar voren en zak door je knieën, totdat deze in een hoek van 90 graden staan. Zorg er daarbij voor dat je voorste knie niet voorbij je tenen komt. Zet jezelf vervolgens met je voorste been af, om weer langzaam omhoog en in de starthouding te komen. Houd daarbij je core nog steeds aangespannen. Herhaal deze bewegingen nu door met je rechterbeen naar voren te stappen. Wissel beide kanten af totdat je beide benen 15 keer hebt bewogen. Herhaal deze set 3 keer.

Leg raises
Ga op je rug liggen en plaats je armen gestrekt langs je lichaam. Houd ook je benen gestrekt op de grond, met je tenen de lucht in. Breng beide benen nu gestrekt omhoog, terwijl je je handpalmen en onderrug tegen de grond duwt. Laat de onderkant van je voeten naar het plafond wijzen en breng je benen weer in gestrekte positie naar beneden. Stop wanneer je voeten zo’n 5 centimeter van de grond verwijderd zijn, en breng je benen weer omhoog. Doe dit 20 keer en herhaal deze set 3 keer.

Hulp nodig met afvallen?

Benieuwd welke oefeningen je nou precies moet doen tegen buikvet? Of hoe je met de juiste ingrediënten lekkere gerechten kunt koken? Kijk dan eens naar afvallen onder begeleiding.

Gratis Adviesgesprek

Personal training voor het verliezen van buikvet als man

Wil je als man afvallen en een strakkere buik hebben? Onze personal training voor mannen helpt bij allerlei zaken: van afvallen tot buikvet verbranden voor mannen. De trainingen van ons zijn speciaal op maat gemaakt aan de hand van jouw zelf bepaalde doelen. In onze programma’s draait het niet alleen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Want alleen daarmee kom je er niet. Wij helpen mannen onder andere met een betere conditie, sterker worden, gezonde leefstijl en een gezond eetpatroon.

Plan van aanpak om buikvet te verbranden

Een plan van aanpak dient als leidraad om al jouw doelen te bereiken. Dit plan wordt gemaakt na een intake en een gezondheidscheck. Dus als jij buikvet wilt verbranden op een manier voor mannen en daarmee wilt afvallen, kan dat meegenomen worden in het plan. Het plan van aanpak richt zich op drie belangrijke pijlers:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

Het draait niet alleen om calorieën verbranden. Onze coaches helpen bij het creëren van een gezond eetpatroon. Iedere week heb je een weegmoment en stelt een voedingsconsulent aan de hand daarvan een wekelijks voedingsschema op.

Persoonlijke begeleiding is ook écht persoonlijk

Onze persoonlijke begeleiding is ook écht persoonlijk. Dat houdt in dat je bij de drie pijlers altijd dezelfde coach hebt. Wij vinden dit de beste en meest effectieve manier, omdat de coach jou zo het beste leert kennen. Onze coaches geven jouw een fysieke en mentale boost. Met onze aanpak geven wij ook een honderd procent resultaatgarantie op jou doelstellingen.

Wil jij ook:

 • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Blijvend van je bierbuik afkomen
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan bij Personal Fitness Nederland voor personal training, voedingsschema’s op maat en mental coaching. Probeer het nu tijdens een vrijblijvende en gratis proefweek.

Gratis proefweek formulier

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen