Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Voedingsschema afvallen en sporten

Personal Fitness Nederland - voedingsschema

Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.

Wil je voor eens en altijd afscheid nemen van jouw overtollige kilo’s? Ben je toe aan een nieuwe levensstijl waarbij je gezond eet en voldoende beweegt? En wil je de resultaten die je behaald, ook daadwerkelijk behouden? We vertellen je in dit artikel alles over het hoe en wat van afvallen met een voedingsschema en sporten. We delen in dit artikel tips en adviezen.

Verder lichten wij toe wat Personal Fitness Nederland hierin voor jou kan betekenen. Maar of je van dat laatste gebruikt wilt maken, dat is uiteraard helemaal aan jou. Toch geïnteresseerd? Meld je dan aan via het inschrijfformulier onderaan te pagina.

Wil je eerst meer weten over voedingsschema’s? Lees dan verder onder de afbeelding.

gezond eten fitness
Fitness, healthy food concept

De voordelen van een voedingsschema voor afvallen

Een voedingsschema is op maat gemaakt en geheel afgestemd op jouw lichaam, sportprestaties en doelen. In dit persoonlijke schema staat omschreven wat, hoeveel en wanneer je mag eten. En of je nu spiermassa wilt opbouwen of wilt afvallen rondom je buik met sporten: met een voedingsschema werk je gericht aan jouw doelen. Hierdoor boek je sneller resultaat en dat werkt natuurlijk hartstikke motiverend!

1. Bespaar tijd met een schema

Daarnaast wordt je leven met een schema ook een stuk gemakkelijker. Uren door receptenboeken bladeren en het internet afstruinen naar gezonde recepten is er bijvoorbeeld niet meer bij. In het eetschema zijn de maaltijden namelijk al voor je bedacht en beschreven. Zo krijg je jouw weekmenu én je boodschappenlijstje op een presenteerblaadje aangeboden.

2. Een voedingsschema zorgt voor structuur bij afvallen

Dit voorkomt een heleboel denkwerk, stress en de drang om ongezonde voeding in te slaan. Je weet immers wat er die dag op het menu staat en wat je daarvoor in huis moet halen. Met een voedingsschema bespaar je dus ook een hoop tijd. Tijd die je op een andere manier kan benutten bij het afvallen, door te gaan sporten bijvoorbeeld.

3. Iedere maaltijd bevat de benodigde calorieën

Een goed voedingsschema is afgestemd op o.a. jouw energieverbruik per dag. Wil je afvallen? Dan moet je meer calorieën verbruiken dan dat je binnen krijgt op een dag. Hoeveel calorieën jouw maaltijden bevatten is afhankelijk van jouw doel in combinatie met je leeftijd, gewicht, geslacht en beweeggedrag. Hierbij wordt in je voedingsschema rekening gehouden wat je aan eiwitten, vetten, koolhydraten, etc binnen moet krijgen op een dag. Uiteraard zijn niet alleen de hoeveelheid calorieën belangrijk, maar ook dat je de juiste hoeveelheid macronutriënten, vitamines en mineralen binnen krijgt.

4. Afvallen in minder tijd met een voedingsschema

Met een goed afgestemd schema ben je er zeker van dat je precies genoeg van de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Doordat je niet vaak meer teveel calorieën binnenkrijgt, behaal je meer resultaat in minder tijd.

Negatieve energiebalans

Het klinkt mooi in theorie om te sporten tot je erbij neervalt. Echter, hoeveel je ook rent, urenlang op een cardio-apparaat doorbrengt of jezelf uitput in de sportschool, als je tegelijkertijd te veel eet, zul je geen gewicht verliezen. Het draait allemaal om de negatieve energiebalans als het gaat om gewichtsverlies.

Eet niet te weinig

Eet 10-20% onder je energiebalans, maar zorg ervoor dat je niet te weinig eet. Het is namelijk belangrijk om te weten dat te weinig eten verschillende ongunstige effecten op je lichaam kan hebben op zowel de korte als lange termijn. Zelfs als je probeert af te vallen, heb je voldoende energie nodig voor het sporten, dus het is niet verstandig om te weinig te eten, aangezien dit je prestaties en energieniveaus negatief kan beïnvloeden. Daarnaast raden we aan om als vrouw niet onder de 1500 calorieën per dag te gaan en als man niet onder de 1700 calorieën te komen. Op deze manier voorkom je een tekort aan essentiële voedingsstoffen.

Voldoende beweging

Afvallen en sporten gaan hand in hand. Door te bewegen wordt de vetverbranding nog meer gestimuleerd dan wanneer je alleen met een voedingsschema werkt en dus op je eten let. Met sporten ontwikkel je een betere stofwisseling en neemt je spiermassa toe. Hierdoor verbrand je meer calorieën, zelfs in rust. We adviseren om jezelf tenminste 3 keer per week in het zweet te werken. En hierbij te kiezen voor een mooie balans tussen kracht -en intervaltrainingen.

De juiste instelling voor afvallen met een voedingsschema

Je doel: afvallen door te sporten in combinatie met een goed voedingsschema staat of valt met de juiste mindset. Een positieve instelling zorgt voor mentale kracht. En door die kracht te gebruiken, kun je jouw doel: afvallen met een voedingsschema en sporten, bereiken. Richt je dus niet te veel op negatieve emoties, maar op dat wat je graag wilt behalen. Misschien ben je van nature een positief ingesteld persoon, maar ook dan heb je weleens momenten dat je het allemaal wat minder ziet zitten. Blijf jezelf in dat soort situaties dan mentaal coachen en focus je op jouw einddoelstelling. Door jezelf er nog eens een keer extra aan te herinneren waarnaar je op weg bent bijvoorbeeld.

Eten voor en na het sporten is belangrijk

Eet de juiste voeding aan de hand van een persoonlijk voedingsschema als je wilt afvallen en gaat sporten. Studies toonden aan dat gezond eten en sporten namelijk de beste combinatie vormen om je streefgewicht te behalen én behouden. Maar dan moet je wel de juiste voeding en hoeveelheid binnenkrijgen. Eet voor een work-out bijvoorbeeld snelle, beschikbare koolhydraten om je spieren van energie te voorzien. Zoals een banaan of een volkoren boterham. En neem na afloop van het sporten juist voeding met complexe en vezelrijke koolhydraten en voldoende eiwitten. Volkoren rijst met groenten of yoghurt bijvoorbeeld. Dit helpt bij je herstel.

sporten afvallen voedingsschema

Heb je graag hulp bij het opstellen van een voedingsschema?

Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. Wij zijn al 15 jaar gespecialiseerd in de Fit for Life-methode. Ons concept bewijst keer op keer dat je jouw ideale gewicht kunt bereiken én behouden. Door met een voedingsschema te werken en te sporten. Wil jij:

  • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
  • Fitter, strakker en sterker worden
  • Voedingsschema op maat
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgeprek. Tijdens dit gesprek krijg je een gratis healthcheck en kijken we samen wat wij voor jou kunnen betekenen. Indien je graag een proefweek wilt, om te kijken of ons programma bij je past? Dan is dat ook mogelijk. Laat hier je contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Probeer ons Fit for Life-programma een week vrijblijvend helemaal gratis en krijg daarbij een gratis adviesgesprek. Maak nu een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

Met een individueel voedingsschema afvallen en sporten

Wil je met behulp van een door een professional opgesteld voedingsschema afvallen en sporten? Meld je dan aan voor het individuele Fit For Life programma van Personal Fitness Nederland. Bij ons lukt het afvallen en sporten met een voedingsschema en een sportplan. Beiden zijn helemaal op jou aangepast. Stop dus met het calorieën tellen en schrappen van koolhydraten en start nu met een efficiënte methode die ook op de lange termijn vol te houden is. Met een door een professional opgesteld voedingsschema bij het afvallen en sporten bereik je de gewenste resultaten.

De Fit For Life methode

Bij Personal Fitness Nederland richten we ons op alle zaken die van belang zijn voor het afvallen. Daarom werken wij volgens onze beproefde Fit For Life methode, die uit drie elementen bestaat. Deze vormen samen dé sleutel tot succes op het gebied van gewichtsverlies en een gezonde levensstijl:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

Met een personal coach en een voedingsschema afvallen en sporten

Heb jij behoefte aan een professioneel sportplan en voedingsschema om het afvallen en sporten écht efficiënt aan te pakken? Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. Ga je volgens een sportplan en voedingsschema sporten en afvallen, dan heb je altijd met dezelfde coach te maken. Jouw verhaal en voortgang wordt dus door één persoon gemonitord. Je coach is iemand die je begrijpt en met wie je een vertrouwensband opbouwt: dé basis om maximale resultaten te behalen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen