Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe vaak per week moet je aan krachttraining doen om meer spiermassa te krijgen?

krachttraining spiermassa trainen

Bij krachttraining denk je al snel aan krachtpatsers in de sportschool of aan beroemdheden zoals Arnold Schwarzenegger. Daarom denk je misschien dat je meteen voor maximale spiergroei moet gaan, maar dat is natuurlijk niet waar. Krachttraining is voor iedereen goed om te doen. Daarom leggen wij je in dit artikel uit hoe vaak per week je aan krachttraining moet doen om meer spiermassa op te bouwen.

Ben je op zoek naar een personal trainer om jou te helpen om meer spiermassa te krijgen? Laat Personal Fitness Nederland je dan helpen!

Wil jij:

  • Meer spiermassa krijgen en daardoor sterker worden?
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou.
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio.

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Indien je meer wilt lezen over hoe vaak je aan krachttraining moet doen om meer spiermassa te krijgen, lees dan snel verder onder de afbeelding!

Wekelijks krachttraining

Aanpassingsvermogen van je spieren

Door krachttraining te doen krijgen je spieren een bepaalde belasting waar je spieren zich op moeten aanpassen. Door deze belasting veroorzaak je eigenlijk schade aan je spiervezels. Het lichaam herkent deze beschadigde spiervezels en maakt nieuwe spiereiwitten aan om de beschadigde te vervangen. Het lichaam zorgt ervoor dat er meer spiereiwit aangemaakt wordt dan voorheen in de spier aanwezig was.

Supercompensatie

Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd. Wanneer je regelmatig traint en deze supercompensatie dus regelmatig optreedt, ontstaat er spiergroei. Het is wel goed om te benoemen dat spiergroei afhankelijk is van verschillende factoren en niet alleen van de trainingsprikkel. Denk hierbij aan voeding, geslacht, getraindheid, slaapkwaliteit, stress, etc. De invloed van deze verschillende factoren verklaart ook waarom je bij de een sneller resultaat ziet dan bij de ander.

Twee keer per week krachttraining voor meer spiermassa

Uit onderzoek blijkt dat je het beste resultaat krijgt wanneer je elke spiergroep twee keer per week traint. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat het effectiever is om twee keer per week drie sets te doen voor eenzelfde spiergroep dan één keer per week zes sets. Een spiergroep vaker dan twee keer per week trainen blijkt weinig meereffect te hebben op de spiergroei. Waarschijnlijk heeft dit te maken met andere factoren, zoals de inname van voldoende eiwitten en herstel.

Upper-lower schema methode

Een veelgebruikte methode van trainen is dan ook een upper-lower schema, waarbij je bijvoorbeeld twee keer per week de spiergroepen van je bovenlichaam traint en twee keer per week de spiergroepen van je onderlichaam.

Full-body workout

Een full-body workout zou een uitkomst kunnen bieden voor degene die wel de spiergroei willen, maar niet bijna dagelijks in de sportschool willen staan. Je traint namelijk alle spiergroepen in één workout. Echter blijkt het vaak niet praktisch om alle spiergroepen in één training te ‘proppen’. Je zou dan een lange tijd in de sportschool staan en er treedt vermoeidheid op waardoor je je spieren niet de optimale prikkel kunt geven. Daarom wordt er vaak geadviseerd om drie keer per week een full-body workout te doen.

Hulp nodig in krachttraining voor het opbouwen van meer spiermassa?

Laat je dan adviseren door Personal Fitness Nederland. Al 7 jaar op rij uitgeroepen tot beste personal trainer van het jaar! Onze coaches stellen een effectief schema voor je op, als je besluit om te gaan sporten voor het opbouwen van meer spiermassa. Daarnaast begeleiden zij jou in het behalen van je doel(en).

Wil jij:

  • Meer spiermassa krijgen en daardoor sterker worden?
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou.
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio.

Meld je nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!

Gratis proefweek formulier

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen