Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hart- en vaatziektes voorkomen

Hart en vaatziektes voorkomen

Hart- en vaatziektes voorkomen

Hart- en vaatziektes; de term valt vaak, maar weet jij ook welke aandoeningen allemaal binnen die categorie vallen? Want die behelst veel meer dan enkel hartaanvallen en beroertes. Wij praten je bij. En we leggen natuurlijk uit hoe je hart- en vaatziektes zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Wat zijn hart- en vaatziektes

Hebben we het over hart- en vaatziektes, dan hebben we het over ziekten van het hart en/of de bloedvaten. Er zijn grofweg 4 verschillende soorten:

1. Aangeboren hartziektes
Ze ontstaan al tijdens de zwangerschap door een onjuist aanleg. Vaak worden ze door een kinderarts vastgesteld. Maar bij wat minder uitgesproken afwijkingen kunnen ze pas op volwassen leeftijd geconstateerd worden.

2. Ziektes door een slechte bloedtoevoer naar de hersenen of het hart
Trombose en slagaderverkalking zijn hier voorbeelden van. Waar vernauwingen van de aders ‘slechts’ tot pijn op de borst leiden, hebben plotselinge afsluitingen van de kransslagaderen over het algemeen beschadigingen van het hart tot gevolg.

3. Vaatziektes
Vaatziektes in de grote bloedvaten tussen benen het het hoofd kunnen tot onder meer etalagebenen en spataderen leiden.

4. De ‘restgroep’
Hartritmestoornissen, ontstekingen en reumatische hartziektes vallen binnen deze categorie.

De grootste doodsoorzaak in Nederland

Hart- en vaatziektes staan al jarenlang in de top van doodsoorzaken in Nederland. In bijna 30% van alle gevallen zijn ziektes uit die specifieke groep de oorzaak, zo blijkt uit cijfers. Zo’n 40.000 keer per jaar dus. Meestal is de vernauwing van afzettingen een de vaatwand de oorzaak van hart- en vaatproblemen. Dat ‘dichtslibben’ kan al op jonge leeftijd beginnen en bouwt zich vaak ongemerkt op. Het probleem komt soms pas jaren later aan het licht, wanneer de situatie al vergevorderd is.

Sommige mensen hebben ontzettende pech; die zijn ermee geboren of komen uit een familie waarin hart- en vaatziektes vaak voorkomen. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat ongezond leven het ontstaan en de verdere ontwikkeling ervan bevordert. Laten we het trouwens omdraaien en van de positieve kant bekijken; gezond leven kan hart- en vaatziektes voorkomen!

Symptomen herkennen en risicofactoren mijden

Soms zijn er duidelijke tekenen dat iemand aan een hart- of vaatziekte lijdt. Aanhoudende pijn op de borst is er zo een. Maar ook moeheid, misselijkheid en overmatig zweten zijn aanwijzingen. Twijfel je? Of maak jij je zorgen? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Heb jij nog nergens last van, maar wil de de kans op hart- en vaatziektes zo veel mogelijk verkleinen? Dan is het allereerst van belang om te weten wat de risicofactoren zijn. Hieronder een aantal factoren op een rijtje:

  • een hoog cholesterol
  • een hoge bloeddruk
  • diabetes
  • overgewicht
  • ongezonde voeding
  • weinig beweging
  • roken
  • stress

Actief hart- en vaatziektes voorkomen?

Leef jij niet al te gezond? Of ben je nogal inactief? Je las het al: dat zijn 2 dingen die je eenvoudig kunt veranderen om jouw kans op hart- en vaatziekten in te perken. Wij van Personal Fitness Nederland helpen je daar maar al te graag bij! Wij helpen je jouw hart te trainen en een voedingspatroon te vinden dat bij jou, jouw levensstijl en jouw lichaam past. Zo word je binnen no-time de gezondste versie van jezelf! Sta je open voor onze hulp? Neem dan hier contact met ons op!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen