❤️ Hart- en vaatziektes voorkomen

Hart- en vaatziektes; de term valt vaak, maar weet jij ook welke aandoeningen allemaal binnen die categorie vallen? Want die behelst veel meer dan enkel hartaanvallen en beroertes. Wij praten je bij. En we leggen natuurlijk uit hoe je hart- en vaatziektes zo veel mogelijk kunt voorkomen.
 

Wat zijn hart- en vaatziektes

Hebben we het over hart- en vaatziektes, dan hebben we het over ziekten van het hart en/of de bloedvaten. Er zijn grofweg 4 verschillende soorten:

1.    Aangeboren hartziektes
Ze ontstaan al tijdens de zwangerschap door een onjuist aanleg. Vaak worden ze door een kinderarts vastgesteld. Maar bij wat minder uitgesproken afwijkingen kunnen ze pas op volwassen leeftijd geconstateerd worden.

2.    Ziektes door een slechte bloedtoevoer naar de hersenen of het hart
Trombose en slagaderverkalking zijn hier voorbeelden van. Waar vernauwingen van de aders ‘slechts’ tot pijn op de borst leiden, hebben plotselinge afsluitingen van de kransslagaderen over het algemeen beschadigingen van het hart tot gevolg.

3.    Vaatziektes
Vaatziektes in de grote bloedvaten tussen benen het het hoofd kunnen tot onder meer etalagebenen en spataderen leiden.

4.    De ‘restgroep’
Hartritmestoornissen, ontstekingen en reumatische hartziektes vallen binnen deze categorie.
 

De grootste doodsoorzaak in Nederland

Hart- en vaatziektes staan al jarenlang in de top van doodsoorzaken in Nederland. In bijna 30% van alle gevallen zijn ziektes uit die specifieke groep de oorzaak, zo blijkt uit cijfers. Zo’n 40.000 keer per jaar dus. Meestal is de vernauwing van afzettingen een de vaatwand de oorzaak van hart- en vaatproblemen. Dat ‘dichtslibben’ kan al op jonge leeftijd beginnen en bouwt zich vaak ongemerkt op. Het probleem komt soms pas jaren later aan het licht, wanneer de situatie al vergevorderd is.

Sommige mensen hebben ontzettende pech; die zijn ermee geboren of komen uit een familie waarin hart- en vaatziektes vaak voorkomen. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat ongezond leven het ontstaan en de verdere ontwikkeling ervan bevordert. Laten we het trouwens omdraaien en van de positieve kant bekijken; gezond leven kan hart- en vaatziektes voorkomen!
 

Symptomen herkennen en risicofactoren mijden

Soms zijn er duidelijke tekenen dat iemand aan een hart- of vaatziekte lijdt. Aanhoudende pijn op de borst is er zo een. Maar ook moeheid, misselijkheid en overmatig zweten zijn aanwijzingen. Twijfel je? Of maak jij je zorgen? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Heb jij nog nergens last van, maar wil de de kans op hart- en vaatziektes zo veel mogelijk verkleinen? Dan is het allereerst van belang om te weten wat de risicofactoren zijn. Hieronder een aantal factoren op een rijtje:

 • een hoog cholesterol
 • een hoge bloeddruk
 • diabetes
 • overgewicht
 • ongezonde voeding
 • weinig beweging
 • roken
 • stress
   

Actief hart- en vaatziektes voorkomen?

Leef jij niet al te gezond? Of ben je nogal inactief? Je las het al: dat zijn 2 dingen die je eenvoudig kunt veranderen om jouw kans op hart- en vaatziekten in te perken. Wij van Personal Fitness Nederland helpen je daar maar al te graag bij! Wij helpen je jouw hart te trainen en een voedingspatroon te vinden dat bij jou, jouw levensstijl en jouw lichaam past. Zo word je binnen no-time de gezondste versie van jezelf! Sta je open voor onze hulp? Neem dan via het onderstaande formulier contact met ons op!

 • * velden zijn verplicht.

Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Ik ben rond de 20 kilo afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik heb weer zoveel energie gekregen

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum