Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Waarom is gezonde voeding belangrijk

Waarom is gezonde voeding belangrijk

Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, je lichaam haalt hier zijn bouwstoffen uit die belangrijk voor je lichaam zijn. Deze voedingsstoffen gebruikt je lichaam om te groeien, zich te beschermen tegen bepaalde ziektes en om op een gezond gewicht te blijven. Houden we geen rekening met gezonde voeding dan heeft dit negatieve gevolgen voor ons lichaam, we worden vatbaarder voor ziektes, groeien niet goed en krijgen een ongezond gewicht.

Gezonde voeding is onze brandstof

Je lijf heeft voeding nodig om te kunnen functioneren, om alles te doen wat jij van je lijf vraagt. Vitaminen, mineralen, vezels, micronutriënten, ze zijn de brandstof van alle processen in je lichaam. Krijg je verkeerde voedingsstoffen binnen, dan raken die processen verstoord. Een beetje zoals een benzinemotor die niet op diesel kan draaien. Om je lijf gezond te houden, dus om alle processen te laten verlopen zoals zou moeten, wil je dus de juiste brandstof binnenkrijgen.

Volwaardige en gezonde voeding

Je wilt niet alleen de juiste soort brandstof binnenkrijgen, je wilt natuurlijk ook wel echt goede brandstof hebben. Voor je auto wil je ook geen benzine die is aangelengd met water. Je wilt voeding die alle vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten bevat die je lijf nodig heeft. Je wilt volwaardige voeding. Toch lijken veel fabrieksproducten meer op aangelengde benzine. Ze bevatten niet zo veel voedingsstoffen meer, waardoor ze niet zo goed vullen. Je moet er meer van eten én je hebt sneller weer honger, waardoor je weer gaat eten. Zo krijg je ongemerkt meer calorieën binnen dan je nodig hebt, waardoor je waarschijnlijk aankomt. Je krijgt van sommige voedingsmiddelen bovendien te weinig binnen en van andere juist weer te veel. Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid.

Ziekte verminderen door gezonde voeding

Wanneer processen in je lijf verstoord raken, omdat je niet de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt, dan kan dat de oorzaak van ziekten zijn. Hart- en vaatziekten bijvoorbeeld of diabetes type 2. Ook te veel binnenkrijgen van sommige stoffen kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Natrium bijvoorbeeld. Dat heb je nodig, maar te veel natrium kan zorgen voor een te hoge bloeddruk of voor nierfalen. En dan heb je nog allerlei stoffen die je lichaam helemaal niet nodig heeft, maar die je via voeding toch binnenkrijgt en die ook schadelijk kunnen zijn. Gezonde voeding is dus belangrijk om niet ziek te worden.

Het effect van voeding op je gewicht

Ongezonde voeding kan er ook voor zorgen dat je ernstig overgewicht krijgt. Ernstig overgewicht, of obesitas, kan problemen veroorzaken aan je gewrichten, het kan ervoor zorgen dat je een hoge bloeddruk of diabetes type 2 krijgt, je hebt meer kans op hart- en vaatziekten en op sommige vormen van kanker. Door op je voeding te letten, verklein je de kans op obesitas en blijf je dus gezonder. Maar ook een te laag gewicht kan veroorzaakt worden door een ongezond voedingspatroon. Indien je niet voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt kan dit ervoor zorgen dat je een te laag gewicht bereikt, ook dit kan zeer ongezond en gevaarlijk zijn.

Gezonde voeding voor een gezond lijf

Als je je lijf graag gezond wilt houden, is het dus aan te raden om op je voeding te letten. Maar ook de rest van je leefstijl is belangrijk. Hoeveel je beweegt, hoeveel last je hebt van stress en hoeveel je slaapt bijvoorbeeld. Heb je hulp nodig om je leefpatroon gezonder te maken? Ons team van personal trainer, mental coaches en voedingsdeskundigen staat voor je klaar.

Vraag hier een vrijblijvend gesprek met een van onze personal coaches aan. Hierin kun je een persoonlijk advies krijgen om een gezond voedingspatroon, dat aansluit op jouw behoefte.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen