Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met krachttraining

5 voordelen krachttraining afvallen

Afvallen met krachttraining

Wanneer je wilt afvallen, denk je misschien eerst aan cardiotraining en een streng dieet. Hoewel dit inderdaad helpt om gewicht te verliezen, is er nog een andere vorm van sporten die enorm effectief is om van je overtollige kilo’s af te komen. In dit blog lees je alles over afvallen met krachttraining.

Je leert wat krachttraining is, waarom afvallen met krachttraining zo goed werkt en waar je op moet letten om zo veel en zo gezond mogelijk vet te verbranden.

Wat is krachttraining?

Grote spierbundels die met de nodige puf- en kreungeluiden stangen met zware halterschijven wegdrukken. Waarschijnlijk is dat het beeld dat je hebt van krachttraining. Dit beeld klopt maar deels. Bij krachttraining train je je spieren. Dat kan inderdaad met zware gewichten, maar ook met lichtere dumbells, elastieken of zelfs alleen je eigen lichaamsgewicht. Daarmee is krachttraining geschikt voor iedere leeftijd en elk niveau. Niks om bang voor te zijn dus!

Waarom is afvallen met krachttraining zo effectief?

Als je wilt afvallen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Dat is mogelijk door je voeding aan te passen en voldoende te bewegen. Bijvoorbeeld met cardiotraining op de loopband, roeitrainer of fiets. Het voordeel van krachttraining is dat je – in tegenstelling tot bij cardio – ook calorieën verbrandt ná je training.

Je maakt je spieren namelijk niet alleen sterker door ze te trainen. Je maakt ook nieuw spierweefsel aan. Dit zorgt voor een snellere stofwisseling, waarbij je lichaam energie uit voedingsstoffen haalt. Met een snellere stofwisseling verbrand je meer energie en dus meer calorieën. Ook op momenten dat je niet sport! Afvallen gaat met krachttraining dus net wat sneller en gemakkelijker.

Welke spieren moet je trainen om te kunnen afvallen met krachttraining?

Vooral het trainen van grote spiergroepen stimuleert je vetverbranding. Met krachttraining afvallen gaat dan ook sneller als je je beenspieren traint. Denk aan je bovenbenen, billen, kuiten en hamstrings. Nóg efficiënter trainen? Doe dan oefeningen die meerdere spiergroepen aanspreken, zoals squats, deadlifts en lunges.

Afvallen met krachttraining: kijk verder dan de weegschaal

Wekelijks op de weegschaal staan kan nog wel eens verraderlijk zijn. Wanneer je aan krachttraining doet, bouw je namelijk spiermassa op. En deze massa weegt meer dan vet. Het kan dus zo zijn dat je gewicht nauwelijks verandert, terwijl je in werkelijkheid vet verliest. Onze tip: kijk niet alleen naar de weegschaal en het aantal kilo’s dat je wilt afvallen. Bepaal ook je gewenste vetpercentage. Meet daarom ook je buikomvang om te zien of het afvallen met krachttraining voor jou werkt.

Ook belangrijk bij afvallen met krachttraining

Rust
Train je te vaak of te snel achter elkaar? Dan kunnen je spieren overbelast raken. Geef je spieren daarom de tijd om te herstellen. Door sommige dagen bepaalde spieren niet te trainen, zie je dus sneller resultaat! Elke dag krachttraining doen kan natuurlijk wel wanneer je elke keer andere spiergroepen traint.

Voeding
Voor een goede spieropbouw heeft je lichaam veel eiwitten nodig. Die vind je vooral in eieren, kip, magere kwark en peulvruchten. Eet dit vooral direct na het sporten. Na een training nemen je spieren eiwitten namelijk beter op. Eet ook voldoende gezonde vetten, zoals avocado, zalm en noten. Ook groene bladgroenten zijn erg gezond. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool.

Samen afvallen met behulp van krachttraining?

Wil je weten welke oefeningen je het beste kunt doen om te kunnen afvallen met krachttraining? Ben je op zoek naar een fijn sportschema? Of wil je persoonlijk voedingsadvies? Kom dan eens langs bij Personal Fitness Nederland, en maak kennis met ons Fit for Life-programma. Tijdens een gratis en vrijblijvende proefweek ontdek je of ons programma met personal training, voedingsschema’s op maat en mental coaching bij jou past. Meld je snel aan voor een intakegesprek bij een vestiging bij jou in de buurt.

Gratis Proefweek

Afvallen met krachttraining zo effectief mogelijk maken

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is het afvallen met krachttraining een erg effectieve manier. Om gewicht te verliezen is het belangrijk om goed in beweging te zijn, wat met behulp van deze vorm van training goed lukt. Je kunt met krachttraining afvallen doordat je vet verliest en tegelijkertijd het verlies van spieren beperkt. Door je spieren te behouden en te trainen wordt je metabolisme in rusttoestand ook hoger, waardoor je lichaam meer verbrandt. Afvallen met behulp van krachttraining lukt je het beste wanneer je je door een personal trainer laat begeleiden.

Met krachttraining afvallen: dit komt erbij kijken

Afvallen is met behulp van krachttraining zeer goed mogelijk, maar niet voldoende. Wie naar blijvend gewichtsverlies streeft, past namelijk zijn gehele leefstijl aan. Zo is het afvallen met krachttraining beter vol te houden en hoef je het beruchte jojo-effect niet te vrezen. Daarom zijn in ons Fit For Life programma drie pijlers opgenomen:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

Een coach op wie je kunt bouwen

Een paar uurtjes in de sportschool is niet voldoende. Jouw coach helpt je niet alleen met het trainingsprogramma, maar ook met je eetschema. Daarnaast speelt mental coaching een belangrijke rol. Door je gedachten te controleren, zul je ook meer invloed op je lichaam kunnen uitoefenen. Start je met ons personal training programma om te kunnen afvallen met krachttraining, dan krijg je te maken met slechts één coach. Doordat jullie elkaar goed leren kennen, ontstaat een echte vertrouwensbasis: optimaal om het maximale uit jezelf te halen!

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
8
23 november 2023
Studio Pijnacker
Klantervaring Diane
10
15 augustus 2023
Studio Geldrop
review olaf personal fitness nederland
10
20 juni 2023
Studio Roermond

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen