Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met krachttraining

5 voordelen krachttraining afvallen

Wanneer je wilt afvallen, denk je misschien eerst aan cardiotraining en een streng dieet. Hoewel dit inderdaad helpt om gewicht te verliezen, is er nog een andere vorm van sporten die enorm effectief is om van je overtollige kilo’s af te komen. Van gewichtheffen in de studio tot een pittige work-out thuis: krachttraining en afvallen is de gouden combinatie voor een gezonde levensstijl. In deze blog lees je alles over afvallen met krachttraining.

Je leert wat krachttraining is, waarom afvallen met krachttraining zo goed werkt en waar je op moet letten om zo veel en zo gezond mogelijk vet te verbranden. Het zorgt er niet alleen voor dat je calorieën verbrandt, maar ook dat je basismetabolisme verhoogd wordt én dat je lichaamssamenstelling positief verandert. Hierdoor blijft je vetverbranding doorwerken nadat je klaar bent met je work-out. Wil je graag hulp bij afvallen in combinatie met krachttraining? Personal Fitness Nederland kan jou helpen:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek en / of proefweek onderaan deze pagina.

Indien je meer wilt lezen over krachttraining en afvallen, lees dan verder onder de afbeelding.

Afvallen door krachttraining

Wat is krachttraining?

Grote spierbundels die met de nodige puf- en kreungeluiden stangen met zware halterschijven wegdrukken. Waarschijnlijk is dat het beeld dat je hebt van krachttraining. Dit beeld klopt maar deels. Bij krachttraining train je je spieren. Dat kan inderdaad met zware gewichten, maar ook met lichtere dumbells, elastieken of zelfs alleen je eigen lichaamsgewicht. Daarmee is krachttraining geschikt voor iedere leeftijd en elk niveau. Niks om bang voor te zijn dus!

Waarom is afvallen met krachttraining zo effectief?

Als je wilt afvallen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Dat is mogelijk door je voeding aan te passen en voldoende te bewegen. Bijvoorbeeld met cardiotraining op de loopband, roeitrainer of fiets. Het voordeel van krachttraining is dat je – in tegenstelling tot bij cardio – ook calorieën verbrandt ná je training.

Je maakt je spieren namelijk niet alleen sterker door ze te trainen. Je maakt ook nieuw spierweefsel aan. Dit zorgt voor een snellere stofwisseling, waarbij je lichaam energie uit voedingsstoffen haalt. Met een snellere stofwisseling verbrand je meer energie en dus meer calorieën. Ook op momenten dat je niet sport! Afvallen gaat met krachttraining dus net wat sneller en gemakkelijker.

Wat zijn de voordelen van krachttraining om af te vallen?

Er zitten een aantal grote voordelen aan krachttraining opnemen in je sportschema, wil je afvallen. Zo verbrandt je langer calorieën, geef je je verbranding een extra impuls, wordt je basismetabolisme verhoogd, je lichaamssamenstelling veranderd is positieve zin en je krijgt meer zelfvertrouwen.

Voordeel 1: Je verbrandt langer calorieën

Door intensieve krachttraining verbrand je – in tegenstelling tot cardiotraining – ook na het sporten nog calorieën. Je hebt dan nog lange tijd extra energie nodig waardoor je lichaam druk bezig is de energievoorraden aan te vullen. Door het zogeheten ‘afterburn-effect’ verbrand je in twee dagen meer calorieën dan dat je voor de krachttraining doet. Een andere reden voor het langer verbranden van calorieën zit ‘m in de microscheurtjes in de spiervezels die hersteld moeten worden na krachttraining. Daardoor is je lichaam hard aan het werk en verbruik je meer energie.

Voordeel 2: Je geeft je verbranding een extra impuls

Het ‘afterburn-effect’ dat je krijgt na een intensief uurtje gewichtheffen is niet het enige voordeel. Door regelmatig krachttraining uit te oefenen geef je je verbranding een extra impuls. Hoe dat kan? Door hier zo’n 3 keer in de week op te focussen maak je meer spierweefsel aan en werk je beetje bij beetje toe naar een hogere verbranding. Aangezien spierweefsel redelijk actief is in je lichaam, verbruik je op den duur ook in rust meer calorieën.

Voordeel 3: Je verhoogt je basismetabolisme

Hoewel je niet na 1 krachttraining je energieverbruik verhoogt, gebeurt dit wel op langere termijn. Door je spieren te trainen bouw je spiermassa op. Hierdoor neemt je energieverbruik toe, waardoor je ook in rust makkelijker afvalt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat spiermassa 9 keer meer calorieën verbrandt dan vetmassa. Daarnaast verhoogt ook je basismetabolisme omdat je lichaam na een krachttraining hard aan het werk is om je spieren te herstellen.

Voordeel 4: Je lichaamssamenstelling veranderd in positieve zin

Afvallen en krachttraining is ook een gouden combinatie omdat het ervoor zorgt dat je lichaamssamenstelling op een positieve manier verandert. Je lichaamssamenstelling is de verhouding tussen je vetmassa en je vetvrije massa. Door regelmatig krachttraining uit te oefenen neemt je spiermassa toe en je vetmassa af waardoor je lichaam er anders uitziet. Spieren nemen namelijk minder ruimte in beslag dan lichaamsvet, waardoor je lichaam meer vorm krijgt en strakker wordt. Daarnaast verbrand je meer calorieën wanneer de spiermassa in je lichaam groter is dan de vetmassa.

Voordeel 5: Je krijgt meer zelfvertrouwen

Die overtollige kilo’s kwijtraken en werken aan een gezondere levensstijl is niet alleen een fysieke, maar ook een mentale uitdaging. Wie wil afvallen door middel van krachttraining, zal ook mentaal sterker worden. Hoe dat kan? Je leert nieuwe vaardigheden, wordt sterker en je verbreekt het ene naar het andere record. Dat geeft vertrouwen in jezelf én een flinke motivatieboost. Met de juiste mindset is het niet alleen gemakkelijker om af te vallen, maar merk je ook dat resultaten behouden haalbare kaart is.

Extra voordelen van krachttraining omtrent afvallen

Daarnaast zitten er nog meer voordelen aan krachttraining omtrent afvallen:

 • Je verhoogt je insulinegevoeligheid
 • Je behoudt je spiermassa en dus je functionaliteit. Je wilt wel vet afvallen, maar het liefst geen spieren verliezen
 • Je valt af, maar behoudt wel een mooie lichaamsvorm. Dit is natuurlijk subjectief

Wil jij ook graag deze voordelen ervaren tijdens het doen van krachttraining? Maar heb je daar graag begeleiding bij? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek en / of proefweek onderaan deze pagina.

Welke spieren moet je trainen om te kunnen afvallen met krachttraining?

Vooral het trainen van grote spiergroepen stimuleert je vetverbranding. Met krachttraining afvallen gaat dan ook sneller als je je beenspieren traint. Denk aan je bovenbenen, billen, kuiten en hamstrings. Nóg efficiënter trainen? Doe dan oefeningen die meerdere spiergroepen aanspreken, zoals squats, deadlifts en lunges.

Afvallen met krachttraining: kijk verder dan de weegschaal

Wekelijks op de weegschaal staan kan nog wel eens verraderlijk zijn. Wanneer je aan krachttraining doet, bouw je namelijk spiermassa op. En deze massa weegt meer dan vet. Het kan dus zo zijn dat je gewicht nauwelijks verandert, terwijl je in werkelijkheid vet verliest. Onze tip: kijk niet alleen naar de weegschaal en het aantal kilo’s dat je wilt afvallen. Bepaal ook je gewenste vetpercentage. Meet daarom ook je buikomvang om te zien of het afvallen met krachttraining voor jou werkt.

Ook belangrijk bij afvallen met krachttraining

Naast trainen is voldoende rust houden en op je voeding letten ook belangrijk wil je afvallen.

Rust

Train je te vaak of te snel achter elkaar? Dan kunnen je spieren overbelast raken. Geef je spieren daarom de tijd om te herstellen. Door sommige dagen bepaalde spieren niet te trainen, zie je dus sneller resultaat! Elke dag krachttraining doen kan natuurlijk wel wanneer je elke keer andere spiergroepen traint.

Voeding

Voor een goede spieropbouw heeft je lichaam veel eiwitten nodig. Die vind je vooral in eieren, kip, magere kwark en peulvruchten. Eet dit vooral direct na het sporten. Na een training nemen je spieren eiwitten namelijk beter op. Eet ook voldoende gezonde vetten, zoals avocado, zalm en noten. Ook groene bladgroenten zijn erg gezond. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool. Uiteindelijk bepaalt voeding het succes omtrent afvallen. Je kunt nog zoveel aan krachttraining en cardio doen voor het afvallen, maar als je niet gezond en / of teveel eet, ga je merken dat je niet afvalt en mogelijk zelfs aankomt. Voeding is namelijk 80% van je succes. Door gezond te eten en minder calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt, ga je afvallen. Tijdens krachttraining is het wel belangrijk om een deel van je maaltijden te voorzien van genoeg eiwitten.

Krachttraining versus cardio

Cardio

Tijdens het doen van cardio zit je voornamelijk in de vetverbrandingszone. Je lichaam verbrandt dan in verhouding meer vetten dan suikers. Cardio houd je over het algemeen langer vol dan krachttraining, vandaar dat men vaak zegt dat je cardio moet doen om af te vallen. Ook train je je metabolisme tijdens cardio om in de toekomst makkelijker vetten te kunnen verbranden.

Samen afvallen met behulp van krachttraining?

Wil je weten welke oefeningen je het beste kunt doen om te kunnen afvallen met krachttraining? Ben je op zoek naar een fijn sportschema? Of wil je persoonlijk voedingsadvies? Kom dan eens langs bij Personal Fitness Nederland, en maak kennis met ons Fit for Life-programma. Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis proefweek via onderstaand formulier. Tijdens een gratis en vrijblijvende proefweek ontdek je of ons programma met personal training, voedingsschema’s op maat en mental coaching bij jou past. Meld je snel aan voor een intakegesprek bij een vestiging bij jou in de buurt.

Inschrijfformulier gratis proefweek

Afvallen met krachttraining zo effectief mogelijk maken

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is het afvallen met krachttraining een erg effectieve manier. Om gewicht te verliezen is het belangrijk om goed in beweging te zijn, wat met behulp van deze vorm van training goed lukt. Je kunt met krachttraining afvallen doordat je vet verliest en tegelijkertijd het verlies van spieren beperkt. Door je spieren te behouden en te trainen wordt je metabolisme in rusttoestand ook hoger, waardoor je lichaam meer verbrandt. Afvallen met behulp van krachttraining lukt je het beste wanneer je je door een personal trainer laat begeleiden.

Met krachttraining afvallen: dit komt erbij kijken

Afvallen is met behulp van krachttraining zeer goed mogelijk, maar niet voldoende. Wie naar blijvend gewichtsverlies streeft, past namelijk zijn gehele leefstijl aan. Zo is het afvallen met krachttraining beter vol te houden en hoef je het beruchte jojo-effect niet te vrezen. Daarom zijn in ons Fit For Life programma drie pijlers opgenomen:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

Een coach op wie je kunt bouwen

Een paar uurtjes in de sportschool is niet voldoende. Jouw coach helpt je niet alleen met het trainingsprogramma, maar ook met je eetschema. Daarnaast speelt mental coaching een belangrijke rol. Door je gedachten te controleren, zul je ook meer invloed op je lichaam kunnen uitoefenen. Start je met ons personal training programma om te kunnen afvallen met krachttraining, dan krijg je te maken met slechts één coach. Doordat jullie elkaar goed leren kennen, ontstaat een echte vertrouwensbasis: optimaal om het maximale uit jezelf te halen!

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen