Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Is het mogelijk je bloeddruk te verlagen zonder medicijnen?

Bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Dit houdt in dat zij een aantal achtereenvolgende dagen een gemiddelde bovendruk meten van minimaal 140 mmHg, en een onderdruk van gemiddeld minimaal 90 mmHg. En dit is gevaarlijk: het verhoogt de kans op een hartinfarct of beroerte. Van een te hoge bloeddruk heb je over het algemeen meestal geen klachten. Extra belangrijk dus om je bloeddruk regelmatig te checken, thuis of bij de dokter. Is ‘ie te hoog? Dan is het tijd voor verandering. In deze blog delen we een aantal manieren hoe je je bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen. 

Heb jij last van een hoge bloeddruk en wil je graag hulp ontvangen om deze te normaliseren, zonder medicijnen gebruik? Onze gezondheidscoaches kunnen je hierin adviseren door middel van:

 • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
 • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
 • Een voedingsadvies op maat op te stellen
 • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Om jouw bloeddruk te normaliseren, zonder dat je medicijnen hoeft te gebruiken. Heb je hier interesse in? Meld je dan aan via het formulier onderaan deze pagina.

bloeddruk verlagen zonder medicijnen

1. Alcoholconsumptie verminderen

Kamp je met een hoge boven of onderdruk? En wil je deze bloeddruk verlagen zonder medicijnen? Minder dan je alcoholconsumptie. Mensen die regelmatig alcoholische dranken nuttigen, hebben namelijk een grotere kans op een hoge bloeddruk. Vooral de mannen: 1 glas per dag kan al leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Bij vrouwen is dit vanaf 2,5 glazen per dag. Het minderen in alcoholconsumptie is dus een relatief gemakkelijke manier om zonder medicijnen je bloeddruk te verlagen. Probeer een aantal dagen alcohol te laten staan en je zult al snel een positief resultaat merken.

2. Bloeddruk verlagen zonder medicijnen? Beweeg dagelijks

De hartstichting adviseert om wekelijks in totaal ongeveer 2,5 uur matig intensief te bewegen. Hierdoor kun je je bloeddruk verlagen zonder medicijnen in te nemen. Ga bijvoorbeeld een rondje stevig wandelen of stap op de fiets. Zo ben je niet alleen sportief bezig, maar je bent ook in de frisse buitenlucht. Even een rustmomentje voor jezelf in de natuur. Dit werkt ontspannend en stres verlagend. Gunstig, want stress draagt óók bij aan een hogere bloeddruk. Probeer deze 2,5 uur dus echt voor jezelf uit te trekken, en sla 2 vliegen in 1 klap!

3. Stoppen met roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid weten we allemaal. Maar wist je dat roken ook erg slecht is voor je bloeddruk? Nicotine vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk verhoogt. Bloeddrukverlagende medicijnen zijn bij rokers minder effectief dan bij niet-rokers. Hierdoor hebben ze meer kans op hart- en vaatziekten. Nóg een reden om afscheid te nemen van je verslaving dus. Hierdoor kun je je bloeddruk verlagen zonder dat je medicijnen nodig hebt.

4. Verandering eetpatroon en afvallen bij overgewicht

Wanneer je kampt met overgewicht, is de kans groot dat je een te hoge bloeddruk ontwikkelt. Een gezond eetpatroon aannemen en wat kilo’s kwijtraken is dan ook erg belangrijk. Weet je niet of je een gezond gewicht hebt? Bereken dan jouw Body Mass Index (BMI). Er zijn verschillende websites beschikbaar waarop je dit kunt doen. Je hebt last van overgewicht wanneer je een BMI hoger is dan 25.

Wanneer je bloeddruk te hoog is en je last hebt van overgewicht, is het minderen in zout één van de meest effectieve veranderingen die je kunt doorvoeren in je dieet. Te veel zout zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor komt er meer vocht in de bloedvaten terecht en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Nederlanders eten gemiddeld per dag 9 gram zout, in plaats van de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Het merendeel hiervan (zo’n driekwart van het totaal) zit verwerkt in kant- en klaar maaltijden, soepen, vleeswaren, brood en sauzen. Kijk daarom goed naar de verpakkingen van producten. En probeer zo veel mogelijk te koken met verse producten, in plaats van ‘uit een pakje’. Dat is ook nog eens veel lekkerder! Wil je meer lezen over voeding en bloeddruk verlagen? Lees dan ons artikel bloeddruk verlagende voeding.

Advies nodig om je bloeddruk te verlagen zonder medicijnen?

Zoals je hebt gelezen zijn er een aantal manieren waardoor je zelf je bloeddruk kunt verlagen, zonder het innemen van medicijnen. Maar lukt het je niet om deze veranderingen op eigen houtje door te voeren? Of heb je moeite met het volhouden van een nieuwe, gezondere leefstijl? Onze gezondheidscoaches kunnen jou helpen met het verlagen van je bloeddruk zonder gebruik van medicijnen door middel van:

 • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
 • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
 • Een voedingsadvies op maat op te stellen
 • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Geïnteresseerd? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvende proefweek van het Fit for Life-programma bij Personal Fitness Nederland. Onze coaches bieden je naast een sportschema en een persoonlijk voedingsadvies, ook coaching op mentaal vlak. Hierdoor bieden we je de tools om je nieuwe gezonde leefstijl vol te houden, óók op de lange termijn. Heb je interesse? Laat hieronder je gegevens achter.

Aanmeldformulier gratis adviesgesprek

Hoe kun je jouw bloeddruk verlagen zonder medicijnen?

Heb je een hoge bloeddruk en wil je jouw bloeddruk verlagen zonder medicijnen te hoeven slikken? Dan is ons coaching traject bij Personal Fitness Nederland zeker een goede keuze. Bij ons ga je aan de slag met je gezondheid met een ervaren coach, die je op zowel fysiek als mentaal vlak aanmoedigt het beste uit jezelf te halen. Ook ontvang je deskundig voedingsadvies, zodat je jouw bloeddruk snel kunt verlagen zonder medicijnen. Goede voeding draagt immers bij aan een optimale gezondheid en helpt je bloeddruk in balans te krijgen. Zonder medicijnen je bloeddruk verlagen is zeker mogelijk als je de juiste begeleiding krijgt. Ons Leefstijl Programma biedt je allround coaching support, waardoor jouw gezondheid snel zal verbeteren.

Zonder medicijnen de bloeddruk verlagen

Met goede coaching op zowel fysiek als mentaal vlak en opbouwend advies rondom voeding en leefstijl kun je jouw bloeddruk verlagen zonder medicijnen. Bij Personal Fitness Nederland bieden we een volledig pakket aan support in coaching waardoor je jouw bloeddruk snel kunt verlagen zonder medicijnen. Hiervoor hanteren we een drietal pijlers:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset coaching

Bloeddruk verlagen met voedsel

Wil je jouw bloeddruk verlagen zonder medicijnen? Start dan met coaching volgens de Fit for Life methode. Zo ben je verzekerd van persoonlijke begeleiding en coaching van zowel lichaam als geest. In wekelijkse sessies kom je samen om het behandelplan te bespreken om te zien hoe je jouw bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen. Reken op 100% positief resultaatgarantie.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen