Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Sporten in de ochtend; zelfs als je geen vroege vogel bent

Sporten in de ochtend

Sporten in de ochtend; zelfs als je geen vroege vogel bent

Begint jouw dag standaard met een kwartiertje snoozen? Of sta jij al voordat de wekker afgaat springend naast je bed? In welke van deze twee categorieën je ook zit, een sportief begin van je dag is altijd een goed idee. In dit blog zetten we de voordelen van sporten in de vroege ochtend voor je op een rij.

Je dag beginnen met minder stress

Wist je dat sport dé succesfactor is tegen langdurige stress? Tijdens het sporten komen namelijk diverse neurotransmitters vrij, waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Stofjes waardoor jij je beter voelt. Zo staat endorfine bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon. Het legt zelfs al binnen één minuut een stressreactie stil. Wanneer je regelmatig sport, train je direct je algehele stressbestendigheid. Hierdoor ben je eventuele nieuwe stressmomenten beter de baas. Sporten in de vroege ochtend zorgt er dus voor dat jij jouw portie gelukshormonen al binnen hebt, nog vóórdat je aan je stressvolle werkdag begint.

Het ene nieuwe idee na het andere

Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen. Dit versterkt jouw mentale conditie. Zo doe je eerder nieuwe ideeën op en kom je tot nieuwe inzichten. En wanneer je jouw dag start met intensieve beweging, kun je deze inzichten en ideeën direct na de sportsessie direct in de praktijk uitvoeren.

Boost je metabolisme

Door regelmatig te sporten verbrandt je lichaam meer calorieën; dit weten we allemaal. Maar wist je dat je lichaam ook na je sportsessie calorieën blijft verbranden? Wanneer je weer achter je bureau zit bijvoorbeeld. Het effect houdt, afhankelijk van de zwaarte van de training, meestal 2 tot 10 uur aan. Daarnaast is het goed om te weten welk effect voeding heeft op je lichaam. Wanneer je eet na het sporten, worden die calorieën gebruikt om je energielevel weer aan te vullen. Als je later op de dag eet, terwijl je metabolisme nog schommelt van de ochtendtraining, vul je enerzijds je energielevel aan. Anderzijds verbruik je extra veel calorieën om aan je hogere metabolische behoefte te voldoen. En dit is niet het geval wanneer je later op de dag gaat sporten.

Efficiënter en effectiever

In de ochtend sporten vergt wat van je planning. Waar je misschien eerst de tijd nam voor een uitgebreid ontbijt, of in bed bleef vechten tegen de wekker, sta je nu op een stipt uur in je sportoutfit klaar. Doordat jij jouw dag start met een goede planning, zul je merken dat je ook de rest van de dag effectiever indeelt. Bovendien ben je in de avonduren na werktijd vrij van sportieve activiteiten. Meer tijd om lekker languit op de bank een filmpje te kijken!

De toon voor de rest van de dag is gezet

Zit het sporten in de vroege ochtend erop? Dan kan je dag nu echt beginnen. En hoe! Je metabolisme heeft een boost gekregen, jouw stresslevel is nihil, je hersenen zitten vol ideeën en daarnaast verloopt ook de rest van de dag efficiënt. Nog een bijkomend voordeel; door het sporten in de ochtend is het makkelijker om ook de rest van de dag gezonde keuzes te maken. De trap in plaats van de lift. Een appel in plaats van dat stukje taart. En voldoende water om jouw vochtgehalte weer aan te vullen. Jij bent goed bezig!

Zitten er ook nadelen aan?

Het nadeel van sporten in de ochtend, is dat jouw lichaam nog aan het opstarten is. Hierdoor heb je iets minder kracht. Zeker als jij traint om om sterker en gespierder te worden, is dit iets om in gedachten te houden. Een goede warming-up zorgt ervoor dat je lichaam sneller opstart.

Kunnen wij je helpen met jouw ochtendtrainingen?

En? Ben jij team ochtendmens of team avondmens? Of wil jij hoe dan ook jouw sportieve prestaties verbeteren? Meld je dan nu aan voor trainingssessies onder persoonlijke begeleiding. Zo krijg je bij Personal Fitness Nederland personal training, afgestemd op jouw wensen, doelen en je lichaam. Daarnaast krijg je voedingsadvies op maat en staat er een mental coach voor je klaar om elke uitdaging te overwinnen. Probeer het nu een week vrijblijvend uit! Meld je aan voor een gratis proefweek van ons Fit for Life-programma door hieronder je gegevens achter te laten.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen