Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met touwtje springen

Touwtje springen

Vet verbranden, je spieren trainen, conditie opbouwen en je terugwanen op het schoolplein. Touwtjespringen heeft het allemaal! Speciaal voor deze multifunctionele vorm van beweging stelden we dan ook een Q&A samen. We geven hierbij antwoord op de meest gestelde vragen over touwtjespringen en afvallen. Want wat train je allemaal bij deze sportactiviteit? Hoeveel calorieën verbrand je ermee? En hoe kun je afvallen met touwtjespringen? Wij lichtten het stuk voor stuk toe. Lees dus snel verder en ben helemaal op de hoogte!

Hoe kun je afvallen met touwtjespringen?

Wil je wat kilo’s verliezen? Dan is touwtjespringen een zeer effectieve aanvulling op je sportroutine. Je verbrandt er in korte tijd namelijk flink wat calorieën (kcal) mee. En daarnaast gebruik je tijdens het springen diverse spiergroepen in je lichaam. Zo val je af rondom je buik, billen tot aan je benen én armen. Als dat niet effectief is?! 

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtjespringen?

Het verbranden van calorieën is natuurlijk enorm belangrijk als je wilt afvallen. Met touwtjespringen hangt het calorieverbruik af van hoe lang je het doet en van je gewicht. Ben je zwaarder, dan heeft je lichaam meer energie nodig om over het touw heen te springen. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo en spring je 15 minuten lang? Dan verbrand je zo’n 220 kcal. Weeg je 100 kilo? Dan verbruik je in diezelfde 15 minuten 310 kcal.

Wat is effectiever: touwtjespringen of hardlopen?

Beide vormen van beweging zijn effectief voor de verbranding van calorieën en de opbouw van conditie. Uit onderzoek blijkt dat iemand die 70 kilo weegt in 60 minuten gemiddeld 744 calorieën verbrandt met touwtjespringen. Met hardlopen is dat 596 calorieën bij een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur. De meest effectieve manier van bewegen is dus touwtjespringen, maar hardlopen is ook doeltreffend. Wissel het dan ook regelmatig af, zo houd je de variatie er voor jezelf in!

Wat train je allemaal met touwtjespringen?

Touwtjespringen is een allround work-out. Tijdens het springen, spreek je namelijk verschillende spiergroepen aan: van je benen en billen tot aan je buik en armen. Je versterkt je spieren en je botten. En beetje bij beetje krijgt je lichaam meer vorm. Daarnaast neemt je springvermogen en uithoudingsvermogen toe. En verbeter je met touwtjespringen ook nog je conditie en coördinatie. Als dat niet allround is?!

Waar moet ik op letten bij het touwtjespringen?

Houd je handen ter hoogte van je middel. Draai het touw bij het springtouwen altijd vanuit je polsen rond. Zorg er hierbij voor dat je armen licht gebogen zijn en houd ze zo’n 30 centimeter van je lichaam af.

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij touwtjespringen?

  1. De lengte van het springtouw is te lang of te kort. Je controleert dit door met je voeten op het springtouw te gaan staan. Als de uiteinden van het touw tot onder je oksels komen, heb je de goede lengte te pakken.
  2. Zorg voor een goede ondergrond en schoenen. De schokken die je voeten en knieën krijgen tijdens het springen, vragen om een ondergrond die een beetje meeveert. Je kunt hierbij denken aan een gymzaalvloer of een houten vloer.
  3. De warming-up en/of cool down wordt overgeslagen. Onderschat het belang ervan niet; warm rustig op en stretch na afloop goed je kuiten.

Wat zijn de voordelen van touwtjespringen als sportactiviteit?

Het is niet voor niets dat topatleten touwtjespringen vaak onderdeel maken van hun trainingsroutine. Deze sportactiviteit is namelijk zeer intensief en vormt een goede manier om de spieren los te maken. Daarnaast heb je er geen abonnement voor nodig en ook van dure investeringen aan materiaal is geen sprake. Je hoeft er de deur niet eens voor uit: springtouwen doe je gewoon vanuit huis. Simpeler kunnen we het niet maken, want zeg nou zelf; welk soort fitnessmateriaal kan je aanschaffen voor minder dan € 5,-? Een springtouw weegt verder ook niets en is makkelijk mee te nemen.

Afvallen met touwtjespringen en meer

Wil je naast touwtjespringen aan de slag met personal training? Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. Wij weten dan ook als geen ander hoe je naast touwtjespringen aan je doelen werkt én hoe je ze behaalt. Of je nou 5, 10 of 15 kilo wilt afvallen; wij stippelen de route voor je uit. Om samen jouw dromen en doelen werkelijkheid te maken. Personal Fitness Nederland; daar waar levens veranderen.

Inschrijfformulier gratis proefweek

Touwtjes springen afvallen

Afvallen door touwtje te springen? Klinkt dat misschien als te mooi om waar te zijn? Toch is het een reële mogelijkheid aangezien springoefeningen ideaal zijn voor de opbouw van de spieren, het opbouwen van een goede conditie en het verbranden van calorieën. Touwtje springen en afvallen is dus mogelijk. De oefeningen zijn eenvoudig en op ieder moment onder weinig tijd te doen. Wil jij afvallen of fitter worden en dit alles voor een goedkope prijs dan is touwtje springen echt wat voor jou! Bij Personal Fitness Nederland heb jij niet te maken met meerdere coaches die je overal naar toe sturen, maar met één coach die in jou wil investeren en jou gaat helpen met het behalen van de door jou gekozen doelstellingen. Met meer dan 80 vestigingen in heel Nederland is er vast een vestiging bij jou in de buurt te vinden.

Opbouwen van routine

Onder de juiste begeleiding kan jij jezelf uitdagen om fysieke grenzen te verleggen. Op deze manier blijf jij je lichaam verder ontwikkelen door te trainen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meerdere sets te doen van meerdere minuten om zo over een langere periode van tijd touwtje pringen, het is echter ook mogelijk om intensiever te springen om op deze manier jezelf uit te dagen en af te vallen door middel van touwtje springen.

Aangeboden begeleiding

De personal trainer die voor je klaar staat hanteert de volgende formule tot succes:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

 

Op deze manier weet jij hoe jij kan afvallen met touwtje springen!

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen