Nieuws

 • Informatie over Personal Training

  Hoe belangrijk vind jij het om gezond en fit door het leven te gaan? Dat je g...

  Lees meer
 • Wij zoeken Personal Trainers / Lifestyle Coaches

  Wil jij iedere dag bezig zijn met sporten, gezondheid en mensen begeleiden en...

  Lees meer
Meer nieuws

Stemmingswisselingen, wat doe je eraan?

Slapeloosheid en stemmingswisselingen

 

Heb jij last van stemmingswisselingen? Het ene moment geniet je van een kopje koffie, een fijn muziekje, het zonnetje dat door het raam naar binnen schijnt, en het volgende moment word je hartstikke boos om… tsja, om niets eigenlijk. Het is voor jezelf vervelend om last te hebben van stemmingswisselingen, maar voor je omgeving natuurlijk ook. Ze weten nooit precies wat ze nu wel of niet kunnen zeggen of doen zonder dat jouw humeur ineens omslaat. En daar kun jij je dan ook weer rot over voelen.

Oorzaken stemmingswisselingen

Iedereen kan er weleens last van hebben, maar als stemmingswisselingen lang aan houden, kunnen ze toch heel lastig worden. Dan wil je er graag iets aan doen. Om te weten wat je ertegen kunt doen, is het belangrijk om te weten waar jouw stemmingswisselingen vandaan komen. Er zijn namelijk nogal wat mogelijke oorzaken. We benoemen ze hieronder.

Hormonen

Hormonen zijn misschien wel de bekendste boosdoeners als het gaat om stemmingswisselingen. Als je hormoonhuishouding verandert, heb je vaker last van moodswings. Dat gebeurt in de puberteit en voor vrouwen ook nog rondom hun menstruatie, tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding en rondom de menopauze. Deze moodswings gaan uiteindelijk vanzelf over, maar dat kan een behoorlijke tijd duren. In de tussentijd kunnen de tips onderaan dit artikel je helpen om minder last van je wisselende humeur te hebben.

Psychische aandoeningen

Er zijn verschillende psychische aandoeningen waar stemmingswisselingen een symptoom van zijn. Een bipolaire stoornis en borderline bijvoorbeeld, maar ook ADHD, schizofrenie en depressie. Als je vermoedt dat een psychische aandoening de oorzaak is van je stemmingswisselingen, ga dan naar je huisarts.

Lichamelijke aandoeningen

Ook lichamelijke aandoeningen kunnen stemmingswisselingen veroorzaken, zoals fibromyalgie en verschillende neurologische aandoeningen. Als je het idee hebt dat jouw stemmingswisselingen weleens een lichamelijke oorzaak zouden kunnen hebben, ga dan zeker even naar je huisarts.

Medicijnen en stemmingswisselingen

Bètablokkers (voor een lagere bloeddruk) en corticosteroïden (tegen ontstekingen) kunnen ook stemmingswisselingen veroorzaken. Als je denkt dat jouw moodswings een bijwerking van je medicijnen zijn, ga dan naar je arts. Mogelijk heeft hij of zij een oplossing voor je.

Invloed van drugs en alcohol op stemmingswisselingen

Dit is een no brainer. Drugs en alcohol beïnvloeden je stemming. Lukt het je niet zelfstandig om alcohol en drugs te laten staan? Ga dan naar je huisarts of naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in verslavingszorg.

Invloed van voeding op stemmingswisselingen

Cafeïne en suiker kunnen bij sommige mensen stemmingswisselingen veroorzaken. Het kan angstgevoelens en nervositeit veroorzaken en je kunt er een opgejaagd gevoel van krijgen. Als je last hebt van stemmingswisselingen, kun je dus eens kijken of het helpt om te minderen met cafeïne en suiker.

Stemmingswisselingen en slaapgebrek

Slaapgebrek kan ook je stemming beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Als je ’s ochtends uitgerust wakker wordt, heb je genoeg geslapen.

Stemmingswisselingen en stress

Wanneer je veel of langdurig last hebt van stress, dan kan dit stemmingswisselingen veroorzaken. Het liefst neem je natuurlijk de oorzaak van de stress weg, maar als dat niet lukt, kun je proberen meer te ontspannen. Doe dingen die je leuk vindt, mediteer of Stress verminderendoe regelmatig een ontspanningsoefening.

Tips tegen stemmingswisselingen

Bij de mogelijke oorzaken gaven we je ook al wat tips om je stemmingswisselingen tegen te gaan. We zetten ze nog even voor je op een rijtje:

 • Sluit lichamelijke oorzaken uit
 • Ga naar een arts als je denkt dat een psychische aandoening je moodswings veroorzaakt.
 • Ga ook naar een arts als je denkt dat je wisselende humeur een bijwerking van medicijnen is.
 • Laat drugs, alcohol, suiker en cafeïne staan.
 • Eet gezond
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Als je stemmingswisselingen veroorzaakt worden door stress, probeer dan de oorzaak van die stress weg te nemen.
 • Breng zo veel mogelijk structuur aan in je dag, dat geeft rust.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ga lekker wandelen of fietsen.
 • Mediteer of doe ontspanningsoefeningen.
 • Doe dingen die je leuk vindt.
 • Praat er vooral over met de mensen om je heen.
 • ​Wees een beetje lief voor jezelf, vraag nu niet het uiterste van jezelf.

 

Wat kun je doen bij stemmingswisselingen?

Voldoende beweging en een gezond voedingspatroon kunnen dus helpen om stemmingswisselingen tegen te gaan. Wil je hier graag advies over? Ons speciale Fit For Life programma kan jou helpen bij het aanpakken van stemmingswisselingen. Ons team van personal trainers, mental coaches en voedingsdeskundigen staat voor je klaar. Neem contact op om een afspraak te maken.

 • * velden zijn verplicht.

 

Wellicht vind je dit ook interessant:
 

Nieuws

 • Informatie over Personal Training

  Hoe belangrijk vind jij het om gezond en fit door het leven te gaan? Dat je g...

  Lees meer
 • Wij zoeken Personal Trainers / Lifestyle Coaches

  Wil jij iedere dag bezig zijn met sporten, gezondheid en mensen begeleiden en...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Ilona (35)

  "Ik ben enorm trots op wat ik de afgelopen tijd heb bereikt. En weet zeker dat ik deze levensstijl ga aanhouden!"

  Ilona (35)
 • Yolanda (42)

  "Met mijn drukke baan zijn de (thuis)trainingen ideaal te combineren. Ik ben nu in totaal 18 kilo kwijt!"

  Yolanda (42)
 • Andre (47)

  "Ik voel me fitter en sterker en hierdoor ervaar ik minder stress. Jongens bedankt!"

  Andre (47)
 • Jeroen (35)

  "Ik zit lekker in mijn vel, kan trappen op rennen zonder buiten adem te raken, en ben sterker dan ik in jaren ben geweest."

  Jeroen (35)
 • Resi (22)

  "Ik wilde al een tijdje afvallen maar wist dat ik het niet alleen zou kunnen. De coaches hebben mij echt gesteund en geholpen."

  Resi (22)

* Specifieke resultaten kunnen niet worden gegarandeerd. Resultaten kunnen altijd variëren en verschillen van persoon tot persoon.

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.