Stemmingswisselingen, wat doe je eraan?

Heb jij last van stemmingswisselingen? Het ene moment geniet je van een kopje koffie, een fijn muziekje, het zonnetje dat door het raam naar binnen schijnt, en het volgende moment word je hartstikke boos om… tsja, om niets eigenlijk. Het is voor jezelf vervelend om last te hebben van stemmingswisselingen, maar voor je omgeving natuurlijk ook. Ze weten nooit precies wat ze nu wel of niet kunnen zeggen of doen zonder dat jouw humeur ineens omslaat. En daar kun jij je dan ook weer rot over voelen.
 

Oorzaken stemmingswisselingen

Iedereen kan er weleens last van hebben, maar als stemmingswisselingen lang aan houden, kunnen ze toch heel lastig worden. Dan wil je er graag iets aan doen. Om te weten wat je ertegen kunt doen, is het belangrijk om te weten waar jouw stemmingswisselingen vandaan komen. Er zijn namelijk nogal wat mogelijke oorzaken. We benoemen ze hieronder.


Hormonen

Hormonen zijn misschien wel de bekendste boosdoeners als het gaat om stemmingswisselingen. Als je hormoonhuishouding verandert, heb je vaker last van moodswings. Dat gebeurt in de puberteit en voor vrouwen ook nog rondom hun menstruatie, tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding en rondom de menopauze. Deze moodswings gaan uiteindelijk vanzelf over, maar dat kan een behoorlijke tijd duren. In de tussentijd kunnen de tips onderaan dit artikel je helpen om minder last van je wisselende humeur te hebben. 
 

Psychische aandoeningen

Er zijn verschillende psychische aandoeningen waar stemmingswisselingen een symptoom van zijn. Een bipolaire stoornis en borderline bijvoorbeeld, maar ook ADHD, schizofrenie en depressie. Als je vermoedt dat een psychische aandoening de oorzaak is van je stemmingswisselingen, ga dan naar je huisarts.
 

Lichamelijke aandoeningen

Ook lichamelijke aandoeningen kunnen stemmingswisselingen veroorzaken, zoals fibromyalgie en verschillende neurologische aandoeningen. Als je het idee hebt dat jouw stemmingswisselingen weleens een lichamelijke oorzaak zouden kunnen hebben, ga dan zeker even naar je huisarts.

Medicijnen en stemmingswisselingen

Bètablokkers (voor een lagere bloeddruk) en corticosteroïden (tegen ontstekingen) kunnen ook stemmingswisselingen veroorzaken. Als je denkt dat jouw moodswings een bijwerking van je medicijnen zijn, ga dan naar je arts. Mogelijk heeft hij of zij een oplossing voor je.
 

Invloed van drugs en alcohol op stemmingswisselingen

Dit is een no brainer. Drugs en alcohol beïnvloeden je stemming. Lukt het je niet zelfstandig om alcohol en drugs te laten staan? Ga dan naar je huisarts of naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in verslavingszorg.
 

Invloed van voeding op stemmingswisselingen

Cafeïne en suiker kunnen bij sommige mensen stemmingswisselingen veroorzaken. Het kan angstgevoelens en nervositeit veroorzaken en je kunt er een opgejaagd gevoel van krijgen. Als je last hebt van stemmingswisselingen, kun je dus eens kijken of het helpt om te minderen met cafeïne en suiker.
 

Stemmingswisselingen en slaapgebrek

Slaapgebrek kan ook je stemming beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Als je ’s ochtends uitgerust wakker wordt, heb je genoeg geslapen.
 

Stemmingswisselingen en stress

Wanneer je veel of langdurig last hebt van stress, dan kan dit stemmingswisselingen veroorzaken. Het liefst neem je natuurlijk de oorzaak van de stress weg, maar als dat niet lukt, kun je proberen meer te ontspannen. Doe dingen die je leuk vindt, mediteer of doe regelmatig een ontspanningsoefening.
 

Tips tegen stemmingswisselingen

Bij de mogelijke oorzaken gaven we je ook al wat tips om je stemmingswisselingen tegen te gaan. We zetten ze nog even voor je op een rijtje:

 • Sluit lichamelijke oorzaken uit
 • Ga naar een arts als je denkt dat een psychische aandoening je moodswings veroorzaakt.
 • Ga ook naar een arts als je denkt dat je wisselende humeur een bijwerking van medicijnen is.
 • Laat drugs, alcohol, suiker en cafeïne staan.
 • Eet gezond
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Als je stemmingswisselingen veroorzaakt worden door stress, probeer dan de oorzaak van die stress weg te nemen.
 • Breng zo veel mogelijk structuur aan in je dag, dat geeft rust.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ga lekker wandelen of fietsen.
 • Mediteer of doe ontspanningsoefeningen.
 • Doe dingen die je leuk vindt.
 • Praat er vooral over met de mensen om je heen.
 • ​Wees een beetje lief voor jezelf, vraag nu niet het uiterste van jezelf.
   

Wat kun je doen bij stemmingswisselingen?

Voldoende beweging en een gezond voedingspatroon kunnen dus helpen om stemmingswisselingen tegen te gaan. Wil je hier graag advies over? Ons speciale Fit For Life programma kan jou helpen bij het aanpakken van stemmingswisselingen. Ons team van personal trainers, mental coaches en voedingsdeskundigen staat voor je klaar. Neem contact op om een afspraak te maken.

 • * velden zijn verplicht.

 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Ik ben rond de 20 kilo afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik heb weer zoveel energie gekregen

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum