Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Sporten: gezond voor jouw fysieke en mentale welzijn

diëten vijf soorten

Sporten en gezondheid

Sporten is gezond voor zowel het lichaam als de geest. Je kunt er spanningen door loslaten en werken aan een fit en strak lichaam. Maar wanneer beweeg je genoeg? En waarom is sporten goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal? In deze blog behandelen we de relatie tussen sporten en gezond zijn.

Gezond sporten kun je bij Personal Fitness Nederland, waar je je kunt aanmelden voor fitness coaching.

Wil jij:

 • Gezond worden door te sporten onder begeleiding
 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via onderstaande button of het inschrijfformulier onderaan de pagina.

Gratis Adviesgesprek

Wil je eerst meer lezen over de relatie tussen gezond zijn en sporten? Lees dan verder onder de afbeelding.

Gezond sporten

Meer sporten is goed voor je gezondheid

Tegenwoordig zitten we teveel en bewegen we te weinig en te weinig bewegen. Het beoefenen van sport is niet alleen gunstig voor de gezondheid, maar het draagt ook bij aan het behoud van een fitte en vitale samenleving, wat de druk op de gezondheidszorg verlicht. Dit is van bijzonder belang, vooral gezien de toenemende vergrijzing in Nederland. Uiteraard zijn er ook persoonlijke voordelen te behalen met meer bewegen:

 • Het bevorderen van een betere fysieke conditie en versterking van spieren
 • Verbeterde mentale toestand, gaat depressies tegen en vertraagt ontwikkeling van dementie
 • Krijg meer zelfvertrouwen
 • Het verbeteren van de slaapkwaliteit
 • Het verminderen van medisch gebruik zoals medcijnen.
 • Sporten verminderd het risico op verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en beroertes.
 • Mensen die regelmatig bewegen hebben ook aantoonbaar een 30 procent lager risico om vroegtijdig te overlijden.

Maar wat is gezond sporten dan?

De richtlijn is dat je ongeveer 2,5 uur per week intensief beweegt. Je kunt dan denken aan sporten als hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport. Ook kun je wandelen of fietsen.

Verdeel deze tijdsperiode van 2,5 uur over meerdere dagen in de week.

 • Je hebt de vrijheid om de meeste activiteiten zo intensief te maken als je zelf wilt.
 • Overweeg bijvoorbeeld om gedurende 5 dagen per week 30 minuten actief te bewegen. Actief bewegen houdt in dat je hartslag versnelt en je ademhaling sneller wordt, zoals bijvoorbeeld tijdens wandelen of fietsen.
 • Daarnaast is het raadzaam om af en toe gedurende 20 minuten zeer intensief te bewegen. Bij zeer intensieve beweging zal je beginnen te zweten en zal je ademhaling nog sneller gaan, vaak is het dan moeilijk om op een gezellige manier met iemand te praten. Voorbeelden van deze zeer intensieve beweging zijn onder andere hardlopen, wielrennen of voetballen.

Zorg ervoor dat je je botten en spieren twee keer per week versterkt.

 • Dit kun je bereiken door middel van activiteiten zoals oefeningen, krachttraining, traplopen en fitness.

Zit niet te lang stil

 • Heb je zittend werk? Dan maak je behoorlijk wat uren door op een stoel. Streef naar een geleidelijke toename van staand werken op je werkdag. Begin bijvoorbeeld met twee uur per dag staand werken, en probeer dit uit te breiden naar vier uur per dag. Het is belangrijk om zittend werk regelmatig af te wisselen met staand werken, met minimaal twee positiewisselingen per uur.

Welke sporten zijn gezond om te beoefenen?

Er zijn nogal wat sporten waar de kans op blessures groot zijn. We delen een aantal sporten met je die goed zijn voor je gezondheid en waar de kans op blessures klein zijn:

Zwemmen

Zwemmen biedt een uitgebreide lijst met voordelen voor de gezondheid. Het traint niet alleen verschillende spiergroepen effectief, maar verbetert ook je conditie. Bovendien is de kans op blessures tijdens het zwemmen zeer laag, aangezien je bijna gewichtloos in het water bent. Daarnaast heeft zwemmen ook positieve gevolgen voor je geestelijke welzijn, omdat het een ontspannende activiteit is waarbij je je gedachten kunt leegmaken tijdens het zwemmen van baantjes.

Krachttraining

Zowel het werken met zware gewichten en weinig herhalingen als het werken met lichtere gewichten en veel herhalingen zijn effectieve manieren om sterke en stevige spieren te ontwikkelen. Daarom is krachttraining gezond om te doen als sport. Ook is het goed om HIIT-trainingen te overwegen, omdat deze zowel aan je conditie als aan je kracht kunnen bijdragen. Bij krachttraining is het wel belangrijk dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert.

Tai Chi

Tai Chi Chuan is een Chinese bewegingsleer waarbij je je lichaam traint door vloeiende en gracieuze bewegingen uit te voeren. Het vereist uiterste precisie in de uitvoering van deze bewegingen, wat resulteert in een diep bewustzijn van je eigen lichaam. Bovendien fungeert Tai Chi ook als een vorm van meditatie, omdat het je volledige aandacht vereist. De veelzijdigheid van Tai Chi blijkt uit het feit dat je het op verschillende tempo’s kunt beoefenen, waardoor het toegankelijk is voor een breed scala aan mensen. Daarnaast verbetert het je balans, waardoor je letterlijk stevig met beide benen op de grond komt te staan.

Wandelen

Het is een buitengewoon gezonde manier van lichaamsbeweging. Door te wandelen kun je afvallen, het bevordert een gezond cholesterolgehalte, verlaagt de bloeddruk, versterkt de botten en vermindert het risico op ouderdomsgerelateerde aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen. Verscheidene studies hebben aangetoond dat wandelen de cognitieve functies kan verbeteren en het risico op dementie kan verminderen. Het ideaal is om dagelijks 30 tot 60 minuten te wandelen.

Rolschaatsen

Rolschaatsen is niet enkel een erg leuke sport om met vrienden te beoefenen, maar is ook heel gezond en goed om gespierde benen en sterke buikspieren te krijgen. Bij rolschaatsen focus je op de coördinatie van je bewegingen en het doet denken aan je kindertijd. Superleuk!

Pilates

Deze sportdiscipline maakt uitsluitend gebruik van lichaamsgewicht of kleine accessoires zoals de swissball. De oefeningen variëren in intensiteit en combineren ontspanning met spierversteviging. De focus ligt op het in balans brengen van het spierstelsel, met speciale aandacht voor de “core” – de buikspieren en bekkenbodem. Het resultaat is geen toename in spiermassa, maar een slank en strak lichaam.

Fietsen

Deze sport kan zowel in landelijke gebieden als in sportscholen worden beoefend en is bovendien een uitstekend vervoermiddel voor stadsbewoners. Fietsen is gunstig voor de ontwikkeling van de beenspieren en bevordert cardiovasculaire fitheid, maar wees voorzichtig met betrekking tot je rug! Het is cruciaal om je fiets correct af te stellen en een juiste houding aan te nemen tijdens het fietsen, om overbelasting te voorkomen.

Bovenstaande sporten kun je individueel of met een vriend(in) beoefenen. Vind je het lastig om consequent te sporten of heb je graag hulp om gezond te sporten? Dat kan bij Personal Fitness Nederland.

Hulp voor gezond sporten

Onze deskundige personal coaches motiveren je om een nieuwe, gezonde leefstijl aan te wennen. Sporten is gezond en draagt bij aan een verbetering van je levenskwaliteit. Wil jij:

 • Gezond worden door te sporten onder begeleiding
 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis proefweek bij Personal Fitness Nederland. Samen ga je met je coach werken om gezond en fit in het leven te staan. Verwacht een coaching programma op maat met aandacht voor jouw persoonlijke gezondheid en mentale welzijn.

Inschrijfformulier gratis proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
marie-louise venlo
9,5
6 uur geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen