Diëten? Dit zijn de vijf soorten

Als je wilt afvallen, dan denk je al snel aan een dieet. Er zijn vijf hoofdcategorieën in diëten te onderscheiden. In dit artikel vertellen we je welke diëten dat zijn.
 

De vijf soorten diëten

  • Caloriearme diëten
  • Koolhydraatarme diëten
  • Eiwitrijke diëten
  • Vetarme diëten
  • Specifieke diëten voor mensen met allergieën of chronische ziekten

Caloriearme diëten

Je voeding functioneert als brandstof voor je lichaam. Die brandstof noemen we kilocalorieën of kortweg calorieën. Je lichaam is net als een auto: zonder brandstof gebeurt er niks. Je hebt per dag dus een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om te kunnen functioneren. Krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt, dan worden die calorieën als vetweefsel opgeslagen en kom je aan.

Een caloriearm dieet gaat uit van het principe dat je om af te vallen minder calorieën moet eten dan je verbruikt. Het bekendste caloriearme dieet is het puntendieet. Ieder voedingsmiddel staat voor een bepaald aantal punten. De hele dag tel je punten van alles wat je eet. Wil je afvallen, dan mag je niet boven een maximaal aantal punten uitkomen.
 

Koolhydraatarme diëten

Bij koolhydraatarme diëten probeer je zo min mogelijk producten te eten die koolhydraten bevatten. Je lichaam zet koolhydraten tijdens de spijsvertering om in glucose. Je lichaam kan niet zo heel veel glucose opslaan, dus het merendeel van koolhydraten zet je lichaam om in energie. Dat is prima als je voldoende beweegt om alle koolhydraten en calorieën van andere voedingsmiddelen te verbranden. Beweeg je niet zo veel en krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt, dan worden die overige koolhydraten en calorieën opgeslagen als vet.

Bekende koolhydraatarme diëten zijn onder andere Atkins, South Beach, LowCarb Addict en Dr. Frank. Uit onderzoek blijkt dat deze diëten er inderdaad voor kunnen zorgen dat je afvalt, maar dat komt vooral doordat je overall minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt.
 

Eiwitrijke diëten

Een eiwitrijk dieet wordt ook wel proteïnedieet genoemd. Je eet zoveel mogelijk producten met veel eiwitten, zoals kip, eieren en vis. Het idee erachter komt eigenlijk ook neer op het koolhydraatarme dieet: doordat je zo veel eiwitten eet, blijft er weinig ruimte over voor koolhydraten, die je lichaam weer snel in vet omzet. Proteïnen zorgen daarnaast sneller voor een vol gevoel, waardoor je minder snel overeet. Proteïnen zijn bovendien goed voor je spier- en botmassa. Als je afvalt, verlies je ook spier- en botweefsel. Eet je veel proteïnen tijdens het diëten, dan heb je minder verlies van spier- en botmassa.
 

Vetarme diëten

Vetarme diëten gaan ervan uit dat overgewicht vooral veroorzaakt wordt door te veel vet eten. Door de ongezonde verzadigde vetten uit bijvoorbeeld gefrituurd eten, gebak en chocola te laten staan, val je af. Valkuil van dit dieet is dat je lichaam wel degelijk vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Schrap dus niet zomaar alle vetten uit je dieet, maar kies voor onverzadigde vetten. Die vind je bijvoorbeeld in olijfolie, ongebrande noten en vette vis.
 

Specifieke diëten voor mensen met allergieën of chronische ziekten

Er zijn veel verschillende allergieën en ziekten waarvoor mensen een dieet moeten volgen. Het doel is dan niet afvallen, maar het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, omdat het lichaam daar niet goed op reageert. Voorbeelden zijn een glutenvrij dieet bij coeliakie of een dieet zonder melkproducten bij een koemelkallergie.
 

Diëten versus een gezond voedingspatroon

Wij raden het af om echt streng te gaan diëten, waarbij je in korte tijd veel kilo’s verliest. Het is slecht voor je gezondheid, omdat je te weinig essentiële voedingsmiddelen binnenkrijgt. Dit kan zicht uiten in bijvoorbeeld haaruitval, afbraak van spierweefsel en bij vrouwen het uitblijven van een eisprong en de menstruatie. Bovendien is het na een dieet lastiger om op gewicht te blijven. Als je weer normaal gaat eten, komen de kilo’s er al snel weer aan. Het is verstandiger om jezelf een nieuw gezond voedingspatroon aan te leren dat je kunt blijven volhouden. Het afvallen gaat misschien wat langzamer, maar het gewichtsverlies is vaak wel blijvend. Bovendien krijg je tijdens het afvallen nog steeds alle essentiële voedingsmiddelen binnen.
 

Hulp nodig?

Wil je graag advies over een gezond voedingspatroon dat bij jouw situatie en doelen past? Maak dan een afspraak. Onze voedingsdeskundigen geven je graag advies. 
 

Gratis proefweek! 

Ben jij klaar voor een nieuwe levensstijl, maar wil je eerst zien en dan geloven? Vul dan nu onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op om een gratis proefweek in te plannen.

  • * velden zijn verplicht.

Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Ik ben rond de 20 kilo afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik heb weer zoveel energie gekregen

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum