Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Wat is de relatie tussen wandelen en afvallen?

wandelen op schema afvallen

Afvallen met wandelen

Je wilt graag wat kilo’s afvallen, maar ziet jezelf nog niet zo een-twee-drie aan een bootcamp, boksles of spintraining deelnemen. Omdat het te hoog gegrepen is voor je, je het niet aandurft of omdat het simpelweg je ding niet is. In dat geval hebben wij goed nieuws voor je, want afvallen hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Met regelmatig wandelen verbrand je namelijk ook een hoop calorieën. En daarvoor hoef jij alleen een blokje om. Je vraagt je waarschijnlijk af of het écht zo is; of je af kan vallen met wandelen? Nou en of! We vertellen je hieronder alles over het hoe en wat van afvallen met wandelen. Trek die wandelschoenen maar alvast uit de kast…

Wat is de relatie tussen wandelen en afvallen?

Afvallen is altijd een combinatie van voeding en beweging. Want met gezonde voeding reguleer je je calorie-inname. En door lichamelijke activiteit beïnvloed je het aantal verbrande calorieën. Afvallen gaat in de basis dus om het vinden van de juiste balans tussen het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft en de hoeveelheid die je inneemt en verbruikt. Wandelen maakt dat je calorieën verbrandt. Wandel je structureer meer en let je op je voeding, dan is afvallen het logische gevolg.

Afvallen met wandelen: zo werkt het

Met wandelen loop je jezelf als het ware ‘in shape’. Wil je dit zo effectief mogelijk aanpakken, maak dan gebruik van de onderstaande tips:

 • Trek minimaal 20 tot 30 minuten per wandeling uit en wandel hierbij aaneengesloten.
 • Houd de vaart erin en ga dus niet slenteren. Hanteer in plaats daarvan een tempo waar je het warm van krijgt.
 • Wandel met enige regelmaat. Denk hierbij aan een frequentie van zo’n 4 keer per week.
 • Maak tijdens het wandelen extra bewegingen. Zwaai bijvoorbeeld met je armen of maak gebruik van stokken. Meer beweging betekent immers een hogere calorieverbranding.

De voordelen van afvallen met wandelen

Afvallen met wandelen is laagdrempelig, gratis, leuk, en (vrijwel) zonder gevaar. Een ander belangrijk voordeel is dat je het overal kunt doen: als je thuis bent, in je pauze op kantoor of tijdens je vakantie. Daarnaast is het dé manier om een frisse neus te halen, je hoofd leeg te maken en rust te vinden. Je bent geen tijd kwijt aan voorbereidingen of de reis ernaartoe. En je hoeft er geen dure spullen voor aan te schaffen, wat maakt dat het heel makkelijk is om ermee te beginnen.

Weetjes over wandelen en afvallen

Wist je dat…

 • de hoeveelheid calorieën die je per uur met wandelen verbrandt afhangt van hoe snel je wandelt en hoeveel je weegt?
 • je met wandelen gemiddeld genomen 520 calorieën per uur verbrandt? Het proces van vetverbranding start na ongeveer 2.000 stappen. Dit staat gelijk aan 20 minuten wandelen. Tip: maak gebruik van een een stappenteller, zodat je precies kunt zien hoeveel stappen je nog moet zetten en hoeveel calorieën je verbrand hebt.
 • wandelen de meest natuurlijke beweging voor je lichaam is? In vergelijking met andere cardiosporten zoals fietsen en joggen zet het veel minder druk op je spieren en gewrichten.
 • de kans op blessures — met name aan je ruggengraat en knieën — bij afvallen met wandelen veel kleiner is dan bij bijvoorbeeld afvallen door bootcampen of boksen?
 • je hart en longen krachtiger gaan werken tijdens een wandeling? De circulatie van zuurstof in je bloed wordt beter, waardoor er meer zuurstof naar je spiercellen wordt getransporteerd. Hoe meer zuurstof er in de spieren terechtkomt, hoe beter en langer je een bepaalde activiteit kunt volhouden.
 • het doen van een cardiotraining 3 voordelen met zich meebrengt? Je verbetert je conditie, je verbrandt veel calorieën tijdens en na jouw activiteit, en na afloop ervaar je bovendien een prettig gevoel.
 • je van een cardiotraining zoals wandelen fitter raakt? Hoe fitter je wordt, hoe lager jouw hartslag in rust wordt. En hoe lager deze bij inspanning blijft. Ook op je bloeddruk heeft cardiotraining een gunstige uitwerking, evenals op het cholesterolgehalte, de bloedsuikerspiegel en de weerstand van je lichaam.

Een fit lichaam is een rijkdom

In goede conditie zijn geeft je een goed gevoel. Omdat je de dingen die je onderneemt vol kunt houden. Een fietstochtje met de familie, een sportief bedrijfsuitje, een actieve excursie tijdens een vakantie of een potje voetbal met de (klein)kinderen bijvoorbeeld. Maar ook de alledaagse dingen zoals stofzuigen, in de tuin werken en klussen in huis. Je leest het: van wandelen val je niet alleen af. Het kent nog veel meer voordelen. Dus… waar wacht je nog op? Hup, wandelschoenen aan en gaan!

Afvallen met wandelen en meer?

Heb jij na verloop van tijd de smaak flink te pakken? Ondervind je de vele voordelen die in beweging zijn met zich meebrengt? En smaakt dat naar meer? Trek dan eens bij Personal Fitness Nederland aan de bel. Onze gecertificeerde personal trainers staan te poppelen om je tot het uiterste te drijven en je in te laten zien wat je allemaal in je mars hebt. Want geloof ons: dat is veel meer dan je zelf denkt! Wil je er eerst wat meer informatie over ontvangen? Laat dan hieronder vrijblijvend je contactgegevens achter. Wij nemen contact met je op.

Gratis Proefweek

Wandelen afvallen

Houd jij van wandelen in je vrije tijd? En wil jij misschien wat kilo’s kwijt? Dan heb jij de perfecte combinatie gevonden! Wandelen is bijzonder gezond voor het menselijk lichaam en een goede manier om kilo’s kwijt te raken. Wandelen is rustgevend, werkt uitstekend tegen stress, is stimulerend voor de hersenen, niet te zwaar voor het menselijk lichaam en tegelijkertijd bijzonder geschikt om spieren op te bouwen en calorieën te verbranden. Door wandelen kan je afvallen en bij Personal Fitness Nederland krijg jij de mogelijkheid aangeboden om met een personal trainer een goed wandelschema uit te werken gericht op afvallen.

Aanbod bij Personal Fitness Nederland

De personal trainer die voor jou beschikbaar is maakt gebruik van een formule met drie belangrijke uitgangspunten:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

 

Bij Personal Fitness Nederland bieden wij jou een uniek aanbod aan waarin aandacht uit gaat naar het meer bewegen door middel van wandelen, maar tevens gaat onze aandacht uit naar gezonde voeding en een goede mindset voor jou. Op deze manier gaan wij jou helpen bij het behalen van je doelstellingen en slaag jij in het afvallen door middel van wandelen.

Resultaatgarantie

Als jij met eigen ogen wil zien hoe jij kan afvallen door wandelen op basis van het programma dat Personal Fitness Nederland jou te bieden heeft, dan kan je starten met een gratis proefweek. Op deze manier leer je het team kennen en ben je in staat om met een persoonlijke coach te spreken.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen