Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

De beste tips om je mentale gezondheid te verbeteren

Tips voor mentale gezondheid

De beste tips om je mentale gezondheid te verbeteren

Gezondheid: veel mensen denken bij het horen van dit woord aan lichamelijk fit worden, door sporten en gevarieerd te eten. Maar daar blijft het niet bij. Ook je mentale gezondheid is van groot belang. Zit je niet helemaal lekker in je vel? Wij delen de beste tips met je om je mentale gezondheid te verbeteren, zodat je je zowel fysiek als mentaal beter gaat voelen.

Je mentale gezondheid is belangrijk voor je geheugen, concentratie en het verwerken van stress. Doordat je mentale gezondheid op orde is, zal je gemoedstoestand verbeteren en neemt ook je dagelijkse functioneren toe. Maar hoe haal je het beste uit jezelf? Wij zetten wat voorbeelden voor je op een rij.

Denk positief

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar positief denken helpt je meteen met je gezondheid mentaal te verbeteren. Schrijf bijvoorbeeld iedere avond op waar je deze dag dankbaar voor bent, waar je van genoten hebt en waarom dit moment zo fijn voor je was. Doordat je hier op het einde van de dag op reflecteert, keer je in een prettige gemoedstoestand waardoor je de dag met een positieve noot afsluit.

Slaap voldoende

We weten allemaal dat minimaal 8 uur slaap per nacht aanbevolen wordt. Maar lang niet iedereen haalt dit. Een chronisch slaaptekort kan in veel gevallen zorgen voor stemmingswisselingen, waardoor je minder positief in het leven staat. Probeer daarom voldoende te slapen en drink ’s avonds bijvoorbeeld geen koffie meer en neem je telefoon niet mee naar bed.

Daag jezelf uit

Om je hersenen actief te houden raden we je aan om nieuwe dingen te proberen en leuke activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop, pak eens de trein naar je werk, bezoek een museum, probeer een hobby of leer een nieuwe taal. Door deze nieuwe ondernemingen blijft je brein actief, wordt nieuwe informatie goed verwerkt en krijg je nieuwe energie. Hierdoor gaat je gezondheid mentaal met sprongen vooruit.

Beweeg meer

Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gestel. Ook je mentale gezondheid heeft hier baat bij. Iedere dag naar de sportschool hoeft niet. Maar meer wandelen, fietsen of een online sportles volgen zorgen ervoor dat je je hoofd even leegmaakt. Zo kun je na het sporten weer met frisse energie je uitdagingen aan. Daarnaast zorgt meer beweging voor een betere nachtrust en val je hoogstwaarschijnlijk ook nog eens wat kilo’s af.

Eet en drink gezond

Wist je dat het mineraal zink goed is voor je concentratievermogen en je geheugen? En dat B-vitaminen belangrijk zijn voor je energielevel, terwijl magnesium vermoeidheid tegengaat? Het zijn allerlei voedingsstoffen die jouw mentale gezondheid verbeteren. Eet daarom de juiste voeding om deze stoffen binnen te krijgen. Probeer daarnaast om alcohol te mijden of in ieder geval te minderen. Alcohol werkt namelijk verdovend en kan negatieve gevolgen zoals tijdelijke vergeetachtigheid hebben op de hersen.

Je mentale gezondheid verbeteren met een professional

Je leest het: er zijn heel wat dingen die je kunt doen om zelfstandig je mentale gezondheid te versterken. Wil je je gezondheid mentaal verbeteren maar vind je het lastig om dit in je eentje te doen? Bij Personal Fitness Nederland hebben we verschillende professionals in dienst die jou graag op weg helpen. Zo bieden onze personal trainers een trainingsschema op maat, geven onze experts je al het voedingsadvies dat je nodig hebt en staan onze mental coaches voor je klaar om iedere uitdaging met je aan te gaan. Heb je interesse? Meld je dan nu gratis en vrijblijvend aan voor een proefweek van ons Fit for Life-progamma. Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op, zodat we samen kunnen werken aan jouw mentale en fysieke gezondheid.

Gratis Proefweek

Mentale gezondheid herwinnen via coaching

Mentale gezondheid kan worden herwonnen door samen met een coach te kijken naar je mindset. Vaak worden moeilijkheden in je leven veroorzaakt door je blik op het leven. Een persoonlijke coach kan met jouw werken om je mentale gezondheid te verbeteren. Uiteraard is het hierbij verstandig om ook fysiek oefeningen te gaan doen, zodat je lichaam krachtiger wordt en je meer conditie opbouwt. Je gezondheid mentaal en fysiek aanpakken, zorgt voor uitstekende resultaten. Een volledig pakket aan support ontvang je als je deelneemt aan ons Leefstijl Programma bij Personal Fitness Nederland. Je krijgt een persoonlijke coach aangewezen die met jou werkt aan je mindset, fitness oefeningen en voedingspatronen.

Gezondheid mentaal verbeteren

Je mentale gezondheid is van uiterst belang als je ook je fysieke kracht wilt versterken. Met de juiste aanmoediging en motivatie kom je een heel eind en daarom is coaching zo effectief. Samen met je coach werk je aan jouw algehele gezondheid en kun je rekenen op volle aandacht voor mindset power. Drie pijlers in coaching support zijn:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

Coaching en mindset

Je gezondheid mentaal verbeteren doe je met de support van een persoonlijke trainer. In 1-op-1 sessies bespreek je hoe je je voelt, welke gedachten in de weg zitten om jouw doelstellingen te behalen en train je de fitness oefeningen om alsnog verder te komen. Een goede mentale gezondheid geeft je de zekerheid van slagen en daarom is hier veel aandacht voor tijdens jouw coaching sessies.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen