Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Sporten met bekkeninstabiliteit

sporten met bekkeninstabiliteit

Sporten met bekkeninstabiliteit

Vraag jij jezelf af of sporten met bekkeninstabiliteit geoorloofd is? Goed nieuws, je kan gewoon blijven sporten met bekkeninstabiliteit. Trainen binnen de pijngrens blijft goed mogelijk. Voldoende beweging en gezonde voeding is nodig om de spieren kracht bij te brengen. Onze gecertificeerde coaches helpen jou graag door middel van het bewezen en succesvolle Fit for Life programma.

Met voldoende beweging, gezonde voeding en een nieuwe mindset bouw jij stapsgewijs aan gezond en fit lichaam en een pijnvrij leven. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een deskundige personal trainer. Samen gaan jullie als een team aan de slag om al jouw doelstellingen te bereiken. In no-time vink je je jouw doelen één voor één af en vindt jij je gelukkige zelf weer terug en verminder jij je pijnklachten. Dit alles op een veilige en verantwoorde manier, waardoor jij jouw resultaten ook daadwerkelijk behoudt.

Wat is een bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit wordt ook wel ‘symfysiolyse’ of ‘bekkenpijn’ genoemd. Onder ‘bekkeninstabiliteit’ verstaan wij elk soort pijnklacht aan je bekken. De klachten kunnen gelokaliseerd zijn aan de achterkant van de bekken, de onderrug, de bilregio, bovenbeen en/of het schaambeen, de lies en rondom de kuit. De pijn kan aan beide kanten of eenzijdig aanwezig zijn. Bekkeninstabiliteit komt voor vaak voor bij zwangere vrouwen, maar kan ook ontstaan na een ongeluk of een sportblessure.

Tips voor sporten met bekkeninstabiliteit

Bij het uitvoeren van oefeningen is het heel belangrijk om altijd eerst de spieren rond het bekken te spannen voor de beweging uitgevoerd wordt en goed door te ademen tijdens de beweging. Daarnaast is het goed om te denken aan de symmetrie tijdens het bewegen. Verder hebben wij nog een aantal tips tijdens het sporten met bekkeninstabiliteit:

✔️ Zorg voor een sterke basis. Doe aan krachttraining waarbij je de focus legt op spieren die je helpen met het behouden van een goed postuur. Dit zijn oefeningen voor je core, bilspieren, middenrug, bovenrug en benen. Spiermassa is niet alleen handig om de pijnklachten van de bekkeninstabiliteit te verminderen, maar zorgt er ook voor dat je metabolisme (verbranding) gestimuleerd wordt.

✔️ Leer jezelf een goede houding aan. Verkeerd zitten, staan en bewegen kan een hoop onnodige druk op je bekken zetten en dus klachten veroorzaken. Let dus op je postuur. De gecertificeerde personal trainers en lifestyle coaches van Personal Fitness Nederland helpen je met het creëren van een gezonde houding.

✔️ Ga niet te wijd staan. Zet bijvoorbeeld tijdens het squaten je voeten wat dichter bij elkaar en ga niet te diep. Je kan ook een voorwerp, zoals een stoel, achter je zetten zodat je weet dat je niet te diep zakt.

✔️ Pas op met unilaterale (1-been) oefeningen. Dit betekent bewegen op één been. Dit doen we vaker dan we vaak in de gaten hebben: zelfs lopen en traplopen zijn in zekere zin unilaterale oefeningen. Unilaterale oefeningen kunnen klachten erger maken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

✔️ Tot slot, wissel activiteit en rust goed af!

Ja, ik wil meer informatie

Struggle jij al een tijdje met bekkeninstabiliteit en wil jij graag weer meer bewegen? Of heb je bepaalde doelen voor ogen die je graag wilt behalen? Maak dan hier een afspraak met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. Binnen 1 werkdag nemen we telefonisch contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen