Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoge bloeddruk verlagen met effectieve fitness oefeningen

personal coaching voor mannen

5 tips om voor hoge bloeddruk verlagen

Heb jij al enige tijd last van een te hoge bloeddruk? Dan wordt het tijd om deze te verlagen. Maar vrees niet; met een aantal simpele maatregelen maak je al een goed begin. Denk daarbij aan de juiste voeding, meer beweging en minder ervaring van stress. Hoe je je hoge bloeddruk precies kunt verlagen? Wij geven je de beste tips.

Heb jij last van een hoge bloeddruk en wil je graag hulp ontvangen om deze te normaliseren? Onze gezondheidscoaches kunnen je hierin adviseren door middel van:

 • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
 • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
 • Een voedingsadvies op maat op te stellen
 • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Om jouw hoge bloeddruk te normaliseren. Heb je hier interesse in? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek bij Personal Fitness Nederland.

Gratis adviesgesprek

Het belang van het verlagen van een hoge bloeddruk

Het hebben van een hoge bloeddruk, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De kans op een beroerte of een hartinfarct wordt door een hoge bloeddruk dus vergroot. Het gevaarlijke aan een hoge bloeddruk, is dat je hier vaak niets van merkt. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je bloeddruk te meten, met bijvoorbeeld een bloeddrukmeter. Of schakel de hulp van je huisarts in. Heb je een extreem hoge bloeddruk? Dan kun je klachten als duizeligheid, wazig zien, hoofdpijn of overgeven ervaren.

hoge bloeddruk verlagen

Zo start jij met het verlagen van hoge bloeddruk

Door gezond te leven kun je je hoge bloeddruk flink verlagen, en verlaag je het risico op een hartinfarct of een beroerte. Hoe je dit precies doet? Wij zetten de 5 meest effectieve maatregelen voor je op een rij.

1. Eet gezond

Een hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van teveel zout eten. Dit vind je vaak terug in kant- en-klare producten. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te koken met versie ingrediënten, en voeg geen zout toe om je gerecht op smaak te brengen. Eet je veel brood en pasta? Kies er dan voor om vooral volkoren varianten te eten. Wil je meer weten over voeding en een te hoge bloeddruk? Lees dan ons artikel: bloeddruk verlagende voeding.

2. Stop met roken

Rook je? Dan raden we je meteen aan om hier mee te stoppen. Roken is namelijk schadelijk voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast verhoogt nicotine je hartslag en bloeddruk. Genoeg redenen om afscheid te nemen van die sigaretten dus.

bloeddruk verlagen

3. Drink minder alcohol

Drink je meer dan 2 glazen alcohol per dag? Dan bestaat er een grote kans dat jij een verhoogde bloeddruk hebt. Zet voor jezelf op papier wanneer je alcohol drinkt en hoeveel. Bedenk daarna op welk moment je deze versnaperingen kunt missen, en houd het bij maximaal 1 glas wanneer je er wél voor kiest om te drinken. Zo houd je je bloeddruk onder controle.

4. Val af

Mensen met overgewicht hebben meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit komt voornamelijk voor bij mensen met opgehoopt vet rondom de buikstreek. Heb jij hier ook last van? Motiveer jezelf dan om wat kilo’s kwijt te raken met een gedegen plan. Dit is niet alleen goed voor je algehele fitheid, maar ook voor het verlagen van je bloeddruk.

5. Beweeg iedere dag

Bewegen werkt niet alleen ontspannend, het is ook goed om een hoge bloeddruk te verlagen. Door iedere dag minimaal een half uur in stevig tempo te bewegen, verlaag je onder andere het stressniveau in je lijf. En het ervaren van minder stress is goed voor je bloeddruk. Hoe je meer beweegt? Door te gaan sporten, op je fiets naar het werk te gaan of jezelf bijvoorbeeld wandelend naar de supermarkt te bewegen.

Welke oefeningen werken voor het verlagen van je hoge bloeddruk?

Op de eerste plaats komen cardio-, weerstands,- en HIIT-trainingen voor het verlagen van je te hoge bloeddruk. Daarnaast is het goed om isometrische oefeningen te doen. Isometrische trainen doe je wanneer je je spieren gebruikt om kracht te zetten. Isometrische oefeningen zijn oefeningen waarbij je één positie aanhoudt zonder hierbij te bewegen, in tegenstelling tot dynamische oefeningen. Je kunt al met eenvoudige oefeningen je hoge bloeddruk verlagen, zoals wall sits en planken.

Te intensief beginnen met sporten, zonder goede begeleiding kan het risico op een hartaanval of hersenbloeding verhogen. Daarom is het advies om voorzichtig te zijn met dynamische trainingen met hoge intensiteit of krachttraining met zeer zware gewichten. Dus ga zeker bewegen, maar doe het verantwoord! Wil je hier begeleiding in? Neem dan contact met ons op.

Samen naar een gezonde (en lagere) bloeddruk

Heb je last van een hoge bloeddruk, maar lukt het je niet om deze zelfstandig te verlagen? Kies dan voor professionele begeleiding van de experts van Personal Fitness Nederland. Onze personal trainers bieden:

 • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
 • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
 • Een voedingsadvies op maat op te stellen
 • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Daarnaast staan onze mental coaches voor je klaar wanneer je tegen mentale muren loopt. Heb je interesse? Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Aanmeldformulier gratis adviesgesprek

Hoge bloeddruk verlagen met effectieve fitness oefeningen

Als je je aanmeldt voor coaching support bij Personal Fitness Nederland, dan werk je effectief aan het verlagen van hoge bloeddruk. Als je je afvraag hoe je hoge bloeddruk kunt verlagen, dan ben je hier aan het juiste adres. Jouw coach kan je geschikte oefeningen aanreiken, die bijdragen aan hoge bloeddruk verlagen. Wen een geheel nieuwe leefstijl aan en werk aan het verminderen van stress in je leven. Continu support en aanmoediging vanuit jouw persoonlijke coach geeft je de handvatten en motivatie om met jouw fysieke klachten aan de slag te gaan. Je gezondheid zal een stuk sneller verbeteren, waarna je de voordelen van coaching zult herkennen. Neem deel aan ons Leefstijl Programma en bemerk wat coaching voor jou kan betekenen.

Verlagen van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk verlagen doe je door te werken aan je fysieke gezondheid. Effectieve oefeningen zullen ervoor zorgen dat de bloeddruk minder snel oploopt en je minder snel kans loopt op aanvullende klachten. Jouw coach werkt volgens ons drietal pijlers om hoge bloeddruk te verlagen:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

Bloeddruk en coaching

Als je afvraagt hoe je hoge bloeddruk kunt verlagen, neem dan zeker onze coaches in de arm. Jouw personal trainer biedt motivatie, aanmoediging en voedingsadviezen om hoge bloedruk te verlagen. Je zult je fitter voelen en minder zorgen hoeven maken over je bloeddruk, doordat je werkt aan een stabielere bloeddruk. Met de juiste oefeningen zul je langer profijt hebben van een goede gezondheid.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan
Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt
Opening studio Leiderdorp - Ruben Hoonhout aan het woord
Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen