Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe kan ik 5 kilo afvallen?

5 kilo afvallen personal trainer

5 kilo afvallen, 8 tips van Personal Fitness Nederland

Je wil gewicht verliezen, maar vraagt je af hoe je dat aanpakt. Helaas is er geen knop waarmee je je gewicht zomaar blijvend verandert. Het gaat om de gouden combinatie van een gezonde levensstijl, een goed plan en de juiste mensen om je heen. We geven je 8 tips over hoe je dat doet: 5 kilo afvallen.

Het is en blijft natuurlijk een proces van vallen en opstaan. Maar je weet waar je het voor doet. Goed in je vel zitten, je kunnen kleden zoals je wilt en met een trots gevoel aan het zwembad liggen. Dus doe er vooral je voordeel mee. Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis proefweek met adviesgesprek via het formulier onderaan deze pagina.

Wil je meer lezen over tips omtrent 5 kilo afvallen? Lees dan verder onder de afbeelding.

8 tips om 5 kilo af te vallen

Gewichtsverlies is een complex proces en het is belangrijk om het op een gezonde en duurzame manier aan te pakken. Daarom geeft Personal Fitness Nederland tien tips om je te helpen bij het verliezen van 5 kilo:

1. Eet gezond: verminder je suikerinname

Van suikerrijke voeding schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. En als je dan ook nog eens te weinig vezels binnenkrijgt, versnelt dat proces des te meer. Je wordt moe en voelt je energieloos. Het gevolg is dat je alleen nog maar meer wil eten. Je komt dan vanzelf in een vicieuze cirkel terecht van energie dips en nog meer eten. Je lichaam heeft simpelweg niet de tijd om alle suikers te verteren. Het gevolg? Suikers worden omgezet in vet. En dat is precíes wat je niet wilt op weg naar het verwezenlijken van je doel: 5 kilo afvallen.

Verminder inname van snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden snel afgebroken door je lichaam. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel, waardoor je lichaam veel insuline moet aanmaken om je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Door snelle koolhydraten schommelt je bloedsuikerspiegel, met als gevolg dat je snel weer honger krijgt. Verminder daarom de inname van snelle suikers. Wil je dus echt wat kilo’s kwijt, stop dan vandaag nog met het eten van geraffineerde suikers. Deze snel opneembare suikers vind je terug in de vorm van basterdsuiker, rietsuiker, kristalsuiker en druivensuiker. Wat vaak zit in snoep, koek, gebak, chips, frisdrank, witbrood, witte rijst, witte pasta, zoet broodbeleg.

Kies voor langzame koolhydraten

Een veiligere optie is de suiker uit fruit als appels, sinaasappel en grapefruit. Deze suikers hebben dezelfde zoete smaak, maar niet de vervelende suikerdips. Nog beter is om wat vaker langzame koolhydraten te eten. Bijvoorbeeld uit volkoren brood of volkoren crackers. Bijkomend voordeel is dat dit type producten ook vol gezonde vezels zitten. Wat je darmflora ten goede beïnvloedt. De voordelen van vezels zijn:

 • Ze worden niet geabsorbeerd door je lichaam en leveren vrijwel geen calorieën.Ze bevorderen de vetverbranding.
 • Doordat ze veel vocht opnemen, zorgen ze voor een langdurig verzadigd gevoel.
 • Ze spelen een cruciale rol in het bevorderen van je immuunsysteem, regulering van de stoelgang en ondersteuning van cognitieve functies.
 • De gunstige bacteriën in je darmen gebruiken vezels als voedingsbron. Deze stimuleren je lichaam om meer lichaamsvet te verbranden.

Producten als volkorenbrood kun je beleggen met magere kaas, een stevige notenpasta of wat eieren. Je bent dan goed gevuld en kunt nog steeds 5 kilo afvallen.

2. Eet eiwitrijk

Om op een gezonde manier 5 kilo af te vallen, is het raadzaam voedingsmiddelen met voldoende eiwitten op te nemen in je dieet.

Voorkom spierverlies en bevorder vetverbranding

Het consumeren van voldoende eiwitten helpt spierverlies te voorkomen. Vermindering van spiermassa kan nadelig zijn voor je metabolisme, aangezien het verlies van spiermassa de stofwisseling vertraagt. Daarbij is het verstandig om meer spiermassa te kweken, want spieren verbranden vet. Het is dus essentieel om dagelijks een adequaat eiwitniveau te handhaven. Bovendien bevorderen eiwitten de vetverbranding en verminderen ze het hongergevoel. Producten met een hoog eiwitgehalte zorgen namelijk voor een langdurig verzadigd gevoel.

Welke producten zijn eiwitrijk?

Eiwitten kunnen afkomstig zijn uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen, zoals:

 • Vlees
 • Vis
 • Schaal- en schelpdieren
 • Tempeh
 • Peulvruchten
 • Eieren
 • Zuivel
 • Noten
 • Pitten
 • Zaden
 • Supplementen

Een algemene richtlijn is om ongeveer 80 gram eiwitten per dag te consumeren.

3. Eet veel groenten

Groenten zijn rijk aan waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Bovendien hebben groenten een laag caloriegehalte, waardoor je er in ruime mate van kunt genieten. Dit biedt een dubbel voordeel: overvloedige voedingsstoffen met weinig calorieën. Dankzij hun hoge vezelgehalte zorgen groenten voor een verzadigd gevoel, waardoor het risico op snel hongergevoel wordt verminderd.

4. Beweeg voldoende: voer je dagelijkse beweging op

Het klinkt vast als een open deur, maar voldoende bewegen is ontzettend belangrijk als je 5 kilo wil afvallen. Ons advies is om 5 keer per week een halfuur flink te bewegen, bijvoorbeeld door een stevige wandeling. Probeer daarvan minstens 3 keer per week intensief te sporten. Door uitdagende work-outs voor jezelf samen te stellen met een combinatie van kracht- en cardio-oefeningen. Of door een personal trainer in te schakelen die de work-outs voor je bedenkt en je persoonlijk en goed begeleidt. Je doel kan natuurlijk ook zijn om 3 kilo af te vallen.

5. Ontspanning: pak op tijd je rust

Voldoende beweging is van belang, maar sla ook niet door. De rust tussendoor is minstens even belangrijk. Je vraagt je misschien af: hoe kan ik 5 kilo afvallen als ik rust pak? Dat leggen we je graag uit. Als je gesport hebt, dan hebben je spieren 48 uur de tijd nodig om te herstellen. In die tijd vindt, met de nodige gezonde voeding, de groei plaats. Je spieren genezen en je energievoorraad wordt weer aangevuld. Je energieniveau gaat zelfs wat omhoog, omdat je lichaam zich voorbereidt op de volgende sportsessie. Over goede vicieuze cirkels gesproken…

6. Houd je doel van 5 kilo afvallen voor ogen

Stapje voor stapje komt het afvallen van 5 kilo in zicht. Alleen niets gaat zonder slag of stoot. Houd daarom goed je doel in zicht wanneer het lastig wordt. Er komen vast wat momenten voor dat je het wat minder rooskleurig inziet. Sta op dat soort momenten stil bij het doel wat je voor ogen hebt: 5 kilo afvallen. Richt jezelf op het gevoel wat je ervaart op het moment dat je dat doel bereikt hebt. Visualiseer het. Hoe ziet dat moment eruit? Misschien ben je dan afgevallen rondom je buik? Die positieve gedachten helpen je op lastige momenten vooruit.

7. Drink veel water

Geadviseerd wordt om 2 liter water te drinken per dag. Wanneer je sport verlies je veel vocht en dan is dat advies dus nog belangrijker. Denk er daarom altijd aan om een fles water mee te nemen voor tijdens je work-out. Of drink direct na afloop van je sessie als het niet mogelijk is wat mee te nemen. Behalve het aanvullen van je vocht bij het zweten, helpt water bij het afvoeren van afvalstoffen die vrijkomen tijdens het sporten. Drink je te weinig dan heb je ook sneller last van een droge keel en hoofdpijn. Dus ook het drinken van water is belangrijk als je 5 kilo wil afvallen.

8: Verzamel steunfiguren om je heen

Er komen vast momenten dat het echt even niet gaat, wat je ook tegen jezelf zegt. Als je een doel stelt verzamel dan ook mensen om je heen die je motiveren. Bespreek met ze waar je mee bezig bent en waarom je graag 5 kilo wil afvallen. Voel je je bijvoorbeeld niet fit? Ben je onzeker? Of kamp je met lichamelijke klachten? Vraag dan eens om hulp. Bijvoorbeeld of de ander mee wil gaan sporten. Of gewoon om je verhaal te doen. Je bent hierin niet alleen.

5 kilo afvallen

5 kilo afvallen? Wij helpen je graag!

Wil jij vooruit en kun je hierin wel wat hulp gebruiken? Wij van Personal Fitness Nederland staan voor je klaar om samen aan de slag te gaan met onze complete aanpak. Of het nu om voeding gaat, het volhouden of de juiste vorm van beweging voor jou. Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Probeer ons Fit for Life-programma een week vrijblijvend helemaal gratis, daarbij krijg je ook een gratis proefweek. Maak nu een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek voor 5 kilo afvallen

5 kilo afvallen met behulp van personal training

Wil je 5 kilo afvallen om je net iets prettiger in je kleding te voelen? Zit je net iets boven het gewicht dat optimaal is voor jouw lengte? Of ben je bezig met afvallen en blijken de laatste loodjes het zwaarst? Na het afvallen van 5 kilo merk je duidelijk dat je lekkerder in je vel zit. Hoe je 5 kilo kunt afvallen? Ons fitness- en lifestyleprogramma Fit For Life kan je helpen voelbare en zichtbare verbeteringen te realiseren.

Afvallen en op gewicht blijven

Wil je 5 kilo afvallen, dan is beweging natuurlijk essentieel. Maar niet het enige. Ook de juiste mindset en een gezond eetpatroon zijn belangrijk. Ongetwijfeld weet je dat minder suiker en meer langzame koolhydraten belangrijke tips zijn. Maar hoe implementeer je dit op de juiste manier? Jouw coach geeft je praktische handvatten die je het noodzakelijke duwtje in de rug geven om het afvallen van 5 kilo te realiseren en vervolgens op gewicht te blijven. Ons programma is gebaseerd op de volgende drie pijlers:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en coaching

 

Merkbare resultaten, zowel lichamelijk als mentaal

Hoe je 5 kilo kunt afvallen? Door personal training bij Personal Fitness Nederland aan te vragen! Jouw coach stelt een persoonlijk trainingsprogramma voor je op waarmee je snel, maar op verantwoorde wijze merkbare resultaten behaalt. Zowel lichamelijk als mentaal. Je kunt terecht bij een van de ruim tachtig vestigingen verspreid over het land. Bij ons sta jij altijd centraal: alle programma’s vinden 1-op-1 en in een functionele en sfeervolle setting plaats.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
marie-louise venlo
9,5
1 uur geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen