Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met wielrennen

Personal Fitness Nederland racefiets

Wielrennen is in korte tijd enorm in populariteit gestegen. Het is de perfecte hobby voor in de buitenlucht: ontspannend én gezond! Je verbrandt met het fietsen namelijk enorm veel calorieën. Wielrennen is dan ook een van de beste manieren om snel gewicht te verliezen. Maar hoe en waarom werkt afvallen door te wielrennen? Het antwoord lees je in dit blog.

afvallen racefiets

Waarom afvallen door te wielrennen?

Er zijn ontelbare sporten en oefeningen die je kunt doen als je gewicht wilt verliezen. Waarom zou je kiezen voor afvallen met een racefiets? We zetten een aantal voordelen voor je onder elkaar.

1. Wielrennen is gemakkelijk lang vol te houden

Fietsen is de perfecte activiteit wanneer je begint met sporten. Je hoeft namelijk geen ijzersterke conditie te hebben om een half uur achter elkaar te kunnen fietsen. Zo is afvallen met wielrennen laagdrempelig.

2. Je bouwt snel een betere conditie op

Behalve de vetverbranding die tijdens het fietsen op gang komt, verbeter je ook meteen je conditie. Die vooruitgang is snel merkbaar. Voor je het weet leg je de mooiste tochten af en fiets je tientallen kilometers achter elkaar door heel Nederland.

3. Wielrennen is ideaal voor afvallen

Wielrennen is super intensief en is daarom een uitstekende keuze voor wie wil afvallen, aangezien het een positieve invloed heeft op het basaal metabolisme en het vetpercentage. Bovendien is gebruik maken van een wielrenfiets een effectieve training voor wie spiermassa wil opbouwen of calorieën wil verbranden. Zo fiets je al snel 30 km per uur en maak je met de pedalen wel 100 omwentelingen per minuut. Doordat je een aantal grote spiergroepen (in je benen) traint, verbrand je ook een hoog aantal calorieën.

Hoe verbrand je optimaal calorieen?

Tijdens het fietsen verbrand je tussen de 400 en 1000 calorieën per uur, afhankelijk van je gewicht en de intensiteit van je rit. Als vuistregel verbruikt een persoon van ongeveer 70 kg ongeveer 650 kcal per uur. Dit maakt fietsen een zeer effectieve activiteit voor gewichtsverlies. Om optimaal calorieën te verbranden, wordt aangeraden om een intensievere intervaltraining van bijvoorbeeld een uur te doen, in plaats van een langere duurtraining van 3 uur.

Spiermassa opbouw

Zowel bij het naar beneden duwen als bij het omhoogtrekken van de pedalen werk je tegen weerstand, waardoor je spiermassa opbouwt. Dit betekent dat fietsen niet alleen bijdraagt aan gewichtsverlies, maar ook aan het vergroten van spierkracht.

Kijk voor afvallen met wielrennen naar je hartslag

Houd om te kunnen afvallen met een racefiets je hartslag goed in de gaten. Deze moet niet te hoog zijn. Je vetverbranding is namelijk optimaal wanneer je traint op 60 – 70% van je maximale hartslag. Zo verlies je het snelst aan gewicht. Je berekent je maximale hartslag als volgt: Maximale hartslag = 220 – je leeftijd. Ben je 40 jaar? Dan is je maximale hartslag 220 – 40 = 180. Wil je dus afvallen door te wielrennen? Houd dan je hartslag tussen de 108 en 126 hartslagen per minuut. Met een activity tracker kun je jouw hartslag meten. Heb je die niet? Fiets dan stevig door totdat je lichtelijk buiten adem bent maar nog wel een gesprek kunt voeren.

afvallen wielrennen

4. Met een wielrenfiets is de kans op blessures klein

De meeste bewegingen zoals lopen, rennen en springen zijn zwaar voor je gewrichten. Je enkels, knieën en voeten moeten harde klappen opvangen. Ze raken daardoor snel overbelast en resulteren in bijvoorbeeld een knieblessure. Niet bij fietsen. Fietsbewegingen zijn soepel en gelijkmatig. Door de kleine kans op blessures is afvallen met een wielrenfiets dan ook ideaal.

Zitten er ook nadelen aan afvallen met wielrennen?

Wielrennen kent veel voordelen. Maar hoe zit het met de nadelen?

1. De aanschaf van materialen is duur

Voor wielrennen heb je nogal wat spullen nodig. En helaas zijn die racefiets, wielerkleding, helm en schoenen niet goedkoop. Dat kan een flinke investering zijn. Helemaal als je niet zeker weet of je het wel leuk vindt. Natuurlijk kun je klein beginnen met tweedehands exemplaren.

2. Als je valt, val je hard

Door de soepele beweging van het fietsen is de kans op blessures klein. Maar kom je ten val? Dan gebeurt dat meestal met een hoge snelheid. En kunnen de gevolgen enorm zijn.

3. Je bent afhankelijk van het weer

De een fietst alleen als de zon schijnt, de ander maakt ook gerust een ritje als het regent. Maar wielrennen is toch een seizoensgebonden sport. In de winter kan het glad zijn op de weg en fietsen in de sneeuw is helemaal geen optie. Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden naast alleen het afvallen met wielrennen.

Toch liever op een andere manier afvallen dan door te wielrennen?

Kijk je op tegen de investering die de aanschaf van een racefiets en bijbehorende materialen met zich meebrengt? Of heb je wielrennen wel eens geprobeerd, maar is het toch niks voor jou? Kom dan eens langs bij Personal Fitness Nederland. Samen onderzoeken we welke manier van afvallen bij je past. Wij kunnen je onder andere helpen met:

  • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
  • Fitter, strakker en sterker worden
  • Voedingsschema op maat
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Geïnteresseerd en wil je meer informatie? Meld je dan aan voor een gratis adviesgeprek. Tijdens dit gesprek krijg je een gratis healthcheck en kijken we samen wat wij voor jou kunnen betekenen. Indien je graag een proefweek wilt, om te kijken of ons programma bij je past? Dan is dat ook mogelijk. Je kunt dan gratis een week deelnemen aan ons Fit for Life programma. Laat hieronder je contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

Afvallen met een racefiets: hulp bij het opstellen van een efficiënt bewegingsplan

Wil jij afvallen met een racefiets? Dan is het belangrijk om aan de slag te gaan met de goede mindset en een effectief training plan. Ondanks dat je wellicht genoeg voldoening uit het fietsen haalt, is het belangrijk om een goede plan van aanpak te hebben wanneer je wilt afvallen met de racefiets. Personal Training Nederland staat klaar om je te begeleiden tijdens jouw reis naar een gezond lichaam en een gelukkige geest.

Effectief afvallen met een racefiets

Met onze op maat gemaakte plannen richten wij ons op het creëren van een fitte levensstijl die je gezond en gelukkig laat voelen. Wanneer jij wilt afvallen met een racefiets, kijken wij naar manieren hoe jij jouw training kan bevorderen door middel van de juiste voeding en juiste mindset. Samen met jij trainen we naar het behalen van jouw doelen, en meer.

Het belang van ritme en doelen in jouw training

Om met een racefiets te afvallen, is het belangrijk om regelmaat en ritme te verwerken in jouw trainingsplans. Met onze op maat gemaakte service helpen wij je met het opstellen van haalbare doelen, een duidelijke wekelijkse planning en begeleiding op het gebied van voeding. Door het plan goed te volgen zal je binnen no-time afvallen met jouw racefiets.

Wij staan klaar om je te begeleiden naar een gezond en gelukkig leven

Hoe kan je afvallen met een racefiets? Wij beantwoorden deze vraag graag voor jou. Ons doel is om al onze cliënten te begeleiden naar een gelukkig en een gezond leven. Wij weten dat sporten of afvallen met een racefiets niet altijd een makkelijke taak is en daarom bieden wij begeleiding die verder gaat dan alleen het sporten.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen