Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

10 kilo afvallen: 8 tips waarmee het lukt

10 kilo afvallen Personal Fitness Nederland

Hoe kan ik 10 kilo afvallen?

We horen het je denken, hoe kan ik 10 kilo afvallen? Het feit dat deze vraag door je hoofd spookt, betekent dat je op een punt in je leven bent beland waarop je echt iets wilt doen aan jouw levensstijl, gewicht en beweegpatroon. En dat is – zonder nog maar íets ondernomen te hebben – al een heel belangrijk begin. De wil om te veranderen is er namelijk.

En zoals het spreekwoord luidt: waar een wil is, is een weg. Wij delen hieronder 8 tips waarmee je die weg naar een nieuwe levensstijl bewandelt en duurzaam 10 kilo afvalt. Waarmee je een gezond gewicht bereikt en behoudt, en onderweg geniet van het leven en bruist van de energie. Eerlijk is eerlijk: wat wil je nog meer? Want 5 kilo in 1 week afvallen is niet gezond. Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via het formulier onderaan de pagina.

Indien je eerst meer wilt lezen over hoe je 10 kilo kunt afvallen, lees dan verder onder de afbeelding.

10 kilo afvallen

Afvallen in het kort

In essentie is gewichtsverlies vrij eenvoudig: zorg ervoor dat je dagelijks minder calorieën consumeert dan je verbrandt. Dit staat bekend als het handhaven van een negatieve caloriebalans. Je kunt dit bereiken door gezonder te eten en/of meer te bewegen. Als je dit consistent volhoudt, zul je wekelijks een afname op de weegschaal waarnemen. Ben je 50 plus en wil je buikvet kwijtraken? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Is het haalbaar om 10 kilo af te vallen?

Het streven om tien kilo te verliezen is een prachtig en realistisch doel, dat voor de meeste mensen ook haalbaar is. Het vergt echter wel de nodige tijd, omdat tien kilo overeenkomt met 77.000 calorieën. Deze zijn niet zomaar opgebouwd en zullen dus ook niet zomaar verdwijnen.

Hoe lang duurt het dan om 10 kilo af te vallen?

De snelheid van je gewichtsverlies hangt af van de omvang van je calorietekort. Hoe groter het tekort, hoe sneller je gewicht kunt verliezen. In theorie is het mogelijk om 10 kilo in één maand of zelfs in drie weken kwijt te raken, maar dit wordt absoluut niet aanbevolen. 

Honger, gebrek aan energie en futloos

Een aanzienlijk calorietekort kan leiden tot constante honger, een gebrek aan energie en een futloos gevoel, wat niet prettig is tijdens het afvallen. Doordat je steeds honger gaat hebben is de kans op food cravings en eetbuien juist groter. Je valt misschien een aantal kilo af, maar komt door de eetbuien weer net zo snel aan. Dit is vooral onwenselijk als je van plan bent om gedurende langere tijd 10 kilo te verliezen. 

Wat is een gezond tempo voor 10 kilo afvallen?

Een gezond en verantwoord tempo voor gewichtsverlies ligt tussen een halve tot één kilo per week. Met het streven om 10 kilo te verliezen, zou dit betekenen dat je tussen de 10 en 20 weken nodig hebt. Binnen 2 maanden 10 kilo afvallen is niet gezond. Maar het is mogelijk om binnen 3 maanden 10 kilo af te vallen. Maar dat vergt wel discipline en doorzettingsvermogen.

8 tips om om 10 kilo af te vallen

Maar hoe kun je dan 10 kilo afvallen horen wij je denken. Daarvoor geeft Personal Fitness Nederland jou 8 tips.

1. Gezonde voeding om 10 kilo af te vallen

Talloze shakes, maaltijdvervangers en repen verder en nog geen kilogram afgevallen? Dat werkt demotiverend, dat begrijpen wij maar al te goed. Maar het is niet gek dat je op deze manier geen duurzame kilo’s afvalt. Want jouw traject om 10 kilo af te vallen staat of valt met een juist voedingsschema. Een streng dieet met allerlei ‘wondermiddelen’ behoort niet tot die categorie. Wat dan wel? Dat is eigenlijk hartstikke simpel: eet gezond, gevarieerd en regelmatig. En zorg ervoor dat je voldoende eet; niet te veel en niet te weinig, zodat je lichaam binnenkrijgt wat het echt nodig heeft. Wat is dan gezond en gevarieerd? Groenten en fruit en smeer- en bereidingsvetten bijvoorbeeld. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. En ook brood, graanproducten en aardappelen horen bij een gezond voedingspatroon.

2. Voldoende beweging

Wil je een platte buik, slanke benen en strakke billen? Dan mag ook beweging niet ontbreken in jouw traject. We adviseren dan ook om ten minste 3 keer per week intensief te sporten. Door uitdagende work-outs voor jezelf samen te stellen met een combinatie van kracht- en cardio-oefeningen. Of door een personal trainer in te schakelen die de work-outs voor je bedenkt en je persoonlijk en goed begeleid.

Benieuwd hoe onze gecertificeerde trainers jou tot het uiterste drijven?

Doe dan gratis en geheel vrijblijvend een beroep op onze proefweek. Zo kun je 7 dagen lang ongedwongen kennismaken met onze personal trainers en hun work-outs. En beoordeel je na afloop helemaal zelf of deze manier van trainen bij je past, of dat je liever je eigen work-outs samenstelt om jouw doel – 10 kilo afvallen – te bereiken. Nog een leuke bijkomstigheid: bij de proefweek is een kosteloos intakegesprek met advies én metingen inbegrepen. Dus ook daar doe jij je voordeel mee. Via het formulier onderaan deze pagina kun je je aanmelden.

3. Houd je doel voor ogen

Misschien ben je van nature een positief ingesteld persoon, maar misschien heb je ook wel eens momenten dat je het allemaal wat minder ziet zitten. Probeer alert te zijn op dit soort momenten. Je hebt een missie en die wil je volbrengen. Dat gebeurt niet door negatief te denken. Een positieve instelling zorgt voor mentale kracht. En door die kracht te gebruiken, kun je jouw ‘ik wil 10 kilo afvallen’-doelstelling bereiken. Richt je dus niet te veel op negatieve emoties, maar op dat wat je wilt bereiken. Op het leven dat je wilt leiden, de persoon die je wilt zijn en het voorbeeld dat je wilt stellen voor de mensen om je heen. Blijf jezelf dus mentaal coachen en focus op jouw einddoelstelling. Door jezelf er nog eens extra aan te herinneren waarnaar je op weg bent bijvoorbeeld.

afvallen 10 kilo

4. Ga niet op dieet voor 10 kilo afvallen

Huh, hoef ik niet op dieet als ik 10 kilo wil afvallen? Het klinkt in eerste instantie waarschijnlijk een beetje raar, maar geloof ons: diëten is echt kansloos. Mensen kunnen nóg zoveel boeken schrijven, nieuwe concepten bedenken en dure producten ontwikkelen, het werkt niet. Waarom niet? Met een dieet gooi je voor een bepaalde tijd je voedingspatroon helemaal om. Het lukt je misschien wel om in een korte tijd 5 tot 10 kilo af te vallen. Doel bereikt, zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Want je dieet zit erop en dus besluit je weer te eten zoals je dat altijd deed. Je valt als het ware terug in je oude levensstijl en eetgewoonten. Met als resultaat dat je binnen de kortste keren weer op je oude gewicht zit of zelf nog iets zwaarder bent dan voor jouw afvalpoging.

5. Let op geraffineerde suikers

Eet je suikerrijke voeding, dan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Bij een gebrek aan vezels kan dat proces niet worden vertraagd. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel, waardoor er een vermoeid en energieloos gevoel ontstaat. Daar voel je je niet prettig bij. Het gevolg? Je wilt weer eten om energie te krijgen. Zo ontstaat en vicieuze cirkel, waarbij je lichaam niet voldoende tijd heeft om alle suikers te verteren. Alles wat aan het einde van de rit overblijft, zet je lichaam om in vet. En dát resulteert in stijgende getallen op de weegschaal. Stoppen met het eten van geraffineerde suikers betekent dan ook gewichtsverlies. En dat is met jouw doel – 10 kilo afvallen – precíes waar je naar op zoek bent. Het mooie is: je hoeft er geen hap minder om te eten, geen gekke dingen voor naar binnen te werken en je eten niet op gekke tijden voor te nuttigen. Je laat simpelweg alleen de geraffineerde suiker staan en dus ook alle producten waar ze in zitten. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker.

6. Verzamel steunfiguren

Er zullen gegarandeerd momenten komen waarop je het moeilijk hebt. Het is daarom belangrijk dat je tijdens jouw afvalrace een aantal mensen uit je directe omgeving om je heen hebt die je steun bieden. Dit zijn jouw zogenoemde steunfiguren. Denk eens goed na welke personen steunfiguren voor jou kunnen zijn. Bespreek met ze waar je mee bezig bent en waarom je zo graag 10 kilo wilt afvallen. Vertel wat de échte reden achter dit afvaldoel is. Voel je je bijvoorbeeld niet fit? Ben je onzeker? Kamp je met lichamelijke klachten? En vertel ook wat je van ze verwacht. Dat kan een appje, belletje of mailtje zijn om je te motiveren om te gaan hardlopen, of na afloop van een training om te vragen hoe het is gegaan. Of dat vrienden niet ‘zeuren’ als je een keer een frisje pakt tijdens een etentje in plaats van een glas wijn. En dat collega’s voor jou geen taart meenemen als ze jarig zijn.

7. Vasthouden…

Na verloop van tijd weet je wat wel en wat niet werkt op weg naar jouw doel van 10 kilo afvallen. Je gaat inzien dat je een fit lichaam, gezond gewicht en optimaal energieniveau kunt bereiken door een gezond voedingspatroon te combineren met lichaamsbeweging. Wat je nu wellicht ook meer dan ooit beseft, is dat je het zelf moet doen. Dat alleen jij jouw doel kunt realiseren. Maar dat het wel degelijk binnen handbereik ligt, als je er maar nuchter en realistisch over na blijft denken.

8. én volhouden

Stapsgewijs komt die 10 kilo afvallen in zicht. Maar onthoud dat jouw doel niet zonder slag of stoot bereikt zal worden. Weet dat je eraan moet blijven werken en ga ervan uit dat er een moment komt dat je het moeilijk krijgt. Want iedereen krijgt een keer een (kleine) terugslag. Ook jij dus. Na verloop van tijd leer je hoe je met die momenten om moet gaan. Hoe je de knop weer omzet en jezelf op moeilijke momenten herpakt, corrigeert en weer motiveert om op de juiste manier door te gaan.

10 kilo afvallen met ondersteuning

Heb je overgewicht en raak je jouw overtollige kilo’s maar niet kwijt? Droom jij al jaren van heel wat maatjes minder? En kun je hier ondanks al onze tips tóch wel wat hulp bij gebruiken? Dan zijn wij van Personal Fitness Nederland je maar al graag van dienst met ons Fit for Life-programma. Wil jij:

 • 2, 5, 10 of 15+ kg afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek. Duizenden mensen gingen jou al voor. En mét succes. Dat gunnen wij jou ook. Waar wacht je nog op? Laat hieronder vrijblijvend je contactgegevens achter. Dan neemt een van onze gecertificeerde trainers telefonisch contact met je op om de mogelijkheden tot 10 kilo afvallen (je leest het goed ja: 10 hele kilo’s) te bespreken. Dit kan al door 2 kilo per week af te vallen. Samen gaan we voor heel wat duurzame maatjes minder. Dat is een gegeven!

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

10 kilo afvallen

Wil je tien kilo afvallen? Met onze trainingen en programma’s gaat dat honderd procent lukken. Niet voor niets geven wij een honderd procent resultaatgarantie. Afvallen is niet alleen zoveel mogelijk calorieën verbranden. Het is veel meer dan dat. Voeding en mental coaching is net zo belangrijk. De op maat gemaakte programma’s van Personal Fitness Nederland zorgen voor een verandering van je leefstijl. Ook na het afvallen van tien kilo blijf je resultaten boeken en leef je een permanente gezonde levensstijl.

Hoe tien kilo afvallen?

Je vraagt je waarschijnlijk af: hoe moet ik tien kilo afvallen? Het antwoord daarop vind je samen met ons. Na een intake en een gezondheidscheck stellen we met elkaar een plan van aanpak op. Dit baseren we op jouw persoonlijke doel(en). In dit geval: tien kilo afvallen. Het plan van aanpak spitsen we vervolgens toe op deze pijlers:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

 

Gezonde voeding helpt enorm bij tien kilo afvallen. Iedere week stelt een voedingsconsulent een voedingsschema samen, waardoor jij dagelijks het juiste aantal calorieën binnenkrijgt. De rest van je leven heb je hier profijt van.

Personal trainer

Tijdens ons programma heb je een personal trainer. Deze begeleidt je bij alle pijlers, zodat jullie elkaar goed leren kennen en de samenwerking alleen maar bevordert. Iedere training ga je tot het uiterste. Tijdens mental coachingsessies ligt de focus op gedachten en mindset. Het doel is om je gedachten de baas te worden en meer invloed te krijgen op je lichaam.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen