Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Opleiding personal trainer

Planken met bal

Opleiding tot personal trainer

Overweeg je om een opleiding tot personal trainer te gaan volgen? Lees dan snel dit artikel!

Om te beginnen

Voor je geld aan een opleiding uitgeeft, is het goed om even stil te staan bij wat het nou echt inhoudt om personal trainer te zijn. Vind je het leuk om anderen iets te leren? En heb je er het geduld voor? Sommige cliënten pikken oefeningen misschien niet zo snel op. En er zijn ook klanten die gewoon niet zo gemotiveerd zijn. Probeer eens te bedenken hoe je daarmee om zou gaan.

Krijg jij er energie van om zulke klanten toch aan te sporen om voor het beste resultaat te gaan of zou je er alleen maar gefrustreerd van raken? En als je overweegt om als zzp’er te gaan coachen, moet je ook nadenken of ondernemen iets voor je is. Hoe ga je je marketing aanpakken? En wat doe je met je boekhouding? Of wil je misschien toch liever in loondienst aan de slag als personal trainer? En zijn daar dan mogelijkheden voor bij jou in de buurt?

Heb je een opleiding nodig om personal trainer te worden?

Als je zeker weet dat je personal trainer wilt worden, dan kun je op zoek gaan naar een goede opleiding. Hoewel een opleiding niet verplicht is, is het wel aan te raden. Om samen met je cliënten echte resultaten te boeken, moet je kennis hebben van voeding en van het menselijk lichaam. Met de juiste kennis over trainen kun je je cliënten helpen verantwoord te trainen, zodat de kans op blessures kleiner wordt. Als je weet wat je doet, krijg je tevreden klanten en tevreden klanten zijn uiteindelijk je beste reclame. Investeer dus absoluut in een goede opleiding.

Welke opleidingen voor personal trainers zijn er?

Er zijn veel opleidingen waar je uit kunt kiezen. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

 • NL Actief
  NL Actief is de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra in Nederland. NL Actief biedt zelf geen opleidingen aan, maar ze ontwikkelen wel de competentieprofielen. Met de diploma’s Fitnesstrainer A en Fitnesstrainer B leg je een goede basis om personal trainer te worden. Met een diploma Fitnesstrainer A kun je fitnesslessen geven. Je hebt kennis van trainingsleer, klantbegeleiding en blessurepreventie. Met een diploma Fitnesstrainer B kun je ook sporters individueel begeleiden. Je kunt bij verschillende aanbieders opleidingen tot Fitnesstrainer A en B volgen. We raden je wel aan om nog aanvullende trainingen te doen over bijvoorbeeld voedingsleer.
 • AALO Personal Trainer
  Bij AALO word je in vier stappen opgeleid tot personal trainer. De laatste stap is Personal Trainer. In deze opleiding leer je over anatomie, fysiologie, trainingsleer en voeding. Je leert hoe je klanten kunt begeleiden om hun doelen te behalen en hoe je hen helpt blessures te voorkomen. Daarnaast werk je aan je coachingskills en adviesvaardigheden.
 • Hogeschool van Amsterdam
  Aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA) kun je de negendaagse opleiding Certified Personal Trainer volgen. De docenten leiden je op volgens de hoge kwaliteitseisen van de Amerikaanse National Strength & Conditioning Association (NSCA). Je krijgt les in bewegingswetenschappen, trainingstechnieken, trainingsprogramma’s ontwikkelen, voeding en consultatie. Na deze opleiding doe je sowieso een examen aan de HvA. Als je wilt, kun je ook het NSCA-examen doen.
 • Overload Worldwide
  Overload Worldwide biedt een allround training voor personal trainer. Je leert hier vooral ook de ideeën achter oefeningen en trainingsschema’s. Waarom laat je iemand 10 herhalingen doen en niet 15? Wanneer laat je iemand zwaarder trainen en wanneer is het juist tijd om gas terug te nemen? Je gaat dus veel dieper in op het hoe en waarom van op maat gemaakte schema’s.
 • Chivo
  De opleidingen van Chivo besteden heel veel aandacht leefstijl en mindset. Je kunt hier ook losse modules volgen, dus daarmee kun je eventuele andere opleidingen mooi aanvullen.

Hoe herken je een goede opleiding tot personal trainer?

De vraag naar personal trainers is de afgelopen jaren hard gegroeid. Dat betekent niet alleen dat er veel personal trainers bijkomen, er komen ook steeds meer opleidingen tot personal trainer bij. Maar hoe herken je nou een goede opleiding tot personal trainer? Met deze tips komt je een heel eind.

 • Externe examinatoren
  De opleiding werkt met onafhankelijke externe examinatoren. De opleiders beoordelen dan namelijk niet hun eigen werk, maar laten dat doen door een externe partij. Dat laat zien dat de opleiding er vertrouwen in heeft dat ze jou goed genoeg hebben klaargestoomd om aan eisen van bijvoorbeeld de overheid of een brancheorganisatie te voldoen.
 • Erkend diploma
  Sluit je de opleiding af met een erkend diploma? Met een erkend diploma heb je als personal trainer namelijk echt een streepje voor. Niet alleen jij, maar ook je toekomstige klanten weten dat jij aan algemene kwaliteitseisen voor personal trainers voldoet.
 • Check de achtergrond van de docenten
  Wat hebben de docenten zelf voor opleidingen gevolgd? Hoeveel ervaring hebben ze in de praktijk opgedaan? Kijk ook of ze nog actief zijn als personal trainer. Dan kun je namelijk de reviews van hun cliënten checken.
 • Gaat het om een online opleiding of om een opleiding op locatie?
  Bij een opleiding tot personal trainer moet je leren hoe je mensen coacht in trainen. Je moet controleren of ze de oefeningen goed doen en je moet ze kunnen bijsturen als dat nodig is. Om dat te kunnen doen, moet je het eerst zelf heel goed leren. Jouw opleiders moeten dingen kunnen laten zien, ze moeten jou kunnen bijsturen en ze moeten inspringen op jouw vragen. Een opleiding tot personal trainer kun je dus het beste op locatie volgen en niet online.
 • Past de opleiding bij je?
  Kijk goed of de opleiding bij je past. Spreekt de site je aan? De docenten? Denk van tevoren na over je leerdoelen en ga na of die voldoende aan bod komen in het programma. En hoe zit het met de begeleiding? Word je intensief begeleid of moet je veel zelf uitzoeken? En hoeveel begeleiding heb je nodig? Vraag desnoods of je eens kennis mag komen maken om aan te voelen of deze opleiding bij je past.
 • Kijk naar ervaringen van eerdere studenten
  Kijk altijd naar de ervaringen van andere studenten. Zijn ze positief? En zijn ze inmiddels zelf succesvol aan het werk als personal trainer?

Kosten opleiding personal trainer

De kosten voor een opleiding tot personal trainer lopen heel erg uiteen. Er zijn opleidingen vanaf ongeveer € 800, maar er zijn ook opleidingen van € 2.500. Het verschil zit deels in de kwaliteit van de opleiding, maar ook in het aantal dagen dat je les hebt en de materialen die je krijgt.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over opleidingen tot personal trainer? Neem dan contact met ons op. Een van onze personal trainers vertelt je er graag meer over.

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen