Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk?

Bloeddruk verlagen Personal Fitness Nederland

Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen?

Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar kampt met een te hoge bloeddruk en daarbij een groot deel zich afvraagt hoe je je bloeddruk kunt verlagen? Ben je snel vermoeid zonder enige inspanning? Of heb je regelmatig last van kortademigheid? Dan kan het zomaar eens zo zijn dat jouw bloeddruk te hoog is. In de volksmond ook wel hypertensie genoemd.

Wil jij aan de slag met je algehele gezondheid zonder risico’s te lopen op complicaties? Dan gaan onze trainers graag met jou aan de slag. Onze gezondheidscoaches kunnen jou helpen door middel van:

  • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
  • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
  • Een bloeddruk verlagend advies omtrent voeding opstellen
  • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Om jouw bloeddruk te normaliseren. Heb je hier interesse in? Meld je dan aan via het formulier onderaan deze pagina.

De risico’s van een hoge bloeddruk

Het vervelende van een hoge bloeddruk is dat het op zichzelf geen klachten geeft maar wel een risicofactor vormt voor een hersenbloeding, hartaanval, hartfalen en plotseling overlijden. En alleen daarom al is het regelmatig meten van je bloeddruk dan ook een absolute múst! Evenals het in actie komen wanneer uit de meting blijkt dat ‘ie te hoog is. Ik hoor je denken: maar hoe verlaag ik mijn bloeddruk dan zo snel mogelijk? Dat antwoord is eenvoudig: door aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl. Hoe je dat doet? En wat daar allemaal bij komt kijken? Je leest er hieronder alles over.

Sporten is goed tegen een hoge bloeddruk

Als je last hebt van een hoge bloeddruk is sporten goed. Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk daalt tijdens het sporten. Wij van Personal Fitness Nederland adviseren dan ook om minimaal 2,5 uur per week matig tot intensief te bewegen om je bloeddruk te verlagen. Doorat je bij ons onder begeleiding sport, loop je geen risico’s én kan jij je hoge bloeddruk verlagen door te sporten.

Bloeddruk verlagen door beweging

Hoe zorgt beweging er nou voor dat je bloeddruk zakt? Tijdens het bewegen zijn er verschillende complexe mechanisme aan het werk die ervoor zorgen dat de bloeddruk verlaagt. Tevens zorgen deze mechanisme ervoor dat de negatieve effecten ervan beperkt worden. Dit komt doordat bij fitte mensen die bewegen, de bloedvaten zich minder vernauwen. Hierdoor krijgt het bloed meer ruimte en daardoor daalt de bloeddruk. Ook onderdrukt bewegen de lichte ontstekingsreactie, wat vaak voorkomt bij mensen met een hoge bloeddruk. Deze ontstekingsreacties kunnen anders leiden tot gezondheidsproblemen. De personal trainers van Personal Fitness Nederland zijn op de hoogte van alle factoren die invloed kunnen hebben op jouw gezond. Je bent bij ons in goede handen.

Beweeg dagelijks: goed voor je hart en vaten

We weten allemaal dat regelmatig bewegen goed is voor onze gezondheid. Maar wist je dat lichamelijke inspanning ook een positieve invloed heeft op je bloeddruk? Je houdt je hart en vaten in goede conditie door dagelijks zo’n 30 minuten intensief te bewegen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de sportschool, stap op de fiets, trek wat baantjes in het zwembad of wandel een stevig rondje door het park.

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk?

Pas je voedingspatroon aan

Alleen al het aanpassen van je eetpatroon kan effect hebben op het verlagen van je bloeddruk. Neem gezonde én gevarieerde voeding tot je. En zorg ervoor dat je dagelijks voldoende groente (tenminste 250 gram) en fruit (tenminste 2 stuks) binnenkrijgt. Let daarnaast ook op je zoutinname. Zout is namelijk een echte dooddoener voor je bloeddruk. Het overgrote deel van onze zoutinname komt voort uit bewerkte voeding. Vermijd deze producten daarom waar mogelijk en vervang ze voor verse of zoutloze ingrediënten. Dus vraag je je wel eens af: hoe verlaag ik mijn bloeddruk snel? Dan is het beperken van je zoutinname de meest voor de hand liggende methode. Dit zal aan het begin even wennen zijn, maar met een goede planning en een dosis creativiteit ben je binnen no-time gewend. Meer weten of bloeddruk verlagende voeding? Lees dan ons artikel omtrent voeding wat je bloeddruk verlaagt.

Mijd suikers en koolhydraten om je bloeddruk te verlagen

Het is natuurlijk geen geheim dat snelle suikers en koolhydraten een aanslag zijn op je lichaam. Ook hebben ze grote invloed op je bloeddruk. Krijg je te veel snelle suikers binnen, dan leidt dit tot beschadiging van de bloedvaten. Met op de lange termijn aderverkalking en een verhoogde bloeddruk tot gevolg. Probeer daarom het eten van koolhydraten te beperken. Ga hierbij zoveel mogelijk ‘witte’ koolhydraten uit de weg. En kies in plaats daarvan voor de volkoren varianten.

Verminder stress en verlaag je bloeddruk

Kamp jij vaak met stress? Of ervaar je regelmatig spanningen? Dan is de kans groot dat je een hoge bloeddruk hebt. Misschien is het verminderen van stress niet het eerste waar je aan denkt wanneer je kampt met de vraag ‘hoe verlaag ik mijn bloeddruk’? Maar het is één van de grootste veroorzakers van chronische ontstekingsreacties in ons lichaam. En die kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten waaronder een hoge bloeddruk. We leven tegenwoordig in een hele snelle wereld waarbij we continu ‘aan’ staan. Het is daarom van belang om te zorgen voor genoeg ontspanning in je dagelijkse leven. Gun jezelf elke dag een resetmoment om alles op een rijtje te zetten en stress uit de weg te ruimen. Want dat is niet alleen goed voor je lichaam; ook voor je geest!

Elke kilo die je verliest verbetert je bloeddruk

Hoe zwaarder je bent, des te meer kans je hebt op een hoge bloeddruk. Héb je overgewicht en een te hoge bloeddruk? Probeer dan af te vallen, want met iedere kilo die je afvalt, zal ook jouw bloeddruk verbeteren.

Onderneem écht actie. Want niet alleen lopen je hart en vaten mogelijk al op dit moment schade op, ook nemen de kansen op een hoog cholesterol en diabetes toe. Meld je bij een diëtist en vraag onze personal trainers om hulp. Want het is belangrijk dat iemand met kennis en kunde jou op dit gebied adviseert.

Let’s go for (f)it!

Wil jij aan de slag met je algehele gezondheid zonder risico’s te lopen op complicaties? Dan gaan onze trainers graag met jou aan de slag. Onze gezondheidscoaches kunnen jou helpen door middel van:

  • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
  • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
  • Een bloeddruk verlagend advies omtrent voeding opstellen
  • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Vul hieronder het contactformulier in en onze gezondheidscoach belt jou binnen 1 werkdag op. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over het gratis adviesgesprek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.

Aanmeldformulier gratis adviesgesprek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Ruud
9
7 dagen geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen