Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe kom je van een stijve nek af?

Van een stijve nek afkomen

Hoe kom je van een stijve nek af?

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

De oorzaken van een stijve nek

Een stijve nek ontstaat in de meeste gevallen door vastzittende spieren. Deze spieren kunnen door de verkeerde belasting, zoals een onjuiste werk- of slaaphouding, verkrampen. Daarnaast kent een stijve nek meer oorzaken. Een paar voorbeelden daarvan zijn kou op je spieren, langdurige stress, het maken van een onverwachte beweging, spierverrekking of griep.

Ook de afvalstoffen in je spieren spelen bij een stijve nek een grote rol. Afvalstoffen zoals melkzuur hopen zich namelijk op in het spierweefsel, waardoor je spieren verstijven en je nekklachten krijgt, die zo kenmerkend zijn voor een stijve nek.

Hoe kom je sportend van een stijve nek af?

Een stijve nek is vervelend en zorgt ervoor dat het pijnlijk is om je hoofd te draaien of te buigen. Daarnaast kun je ook hoofdpijn of duizeligheid ervaren en zorgen de klachten ervoor dat je bepaalde bewegingen liever vermijdt. Maar het vermijden ervan heeft nog meer spierpijn en stijfheid tot gevolg. Daarom zijn oefeningen voor je nek belangrijk. Deze zorgen voor verlichting van je nekklachten. Maar hoe kom je ‘sportend’ van een stijve nek af? Wij zetten de 5 meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

1. Schouders ophalen
Ga zitten met een rechte rug, of zorg dat je stevig staat. Adem in en haal daarbij je schouders zover als je kan op. Adem vervolgens uit en laat je schouders weer zakken. Deze oefeningen vermoeit je spieren, waardoor de spanning op je nek afneemt. Herhaal 10 tot 15 keer.

2. Nek rekken
Ga rechtop op een stoel zitten en zet je voeten plat neer op de grond. Strek je rechterarm uit, zodat deze parallel is aan de grond. Kantel je hoofd naar je linkerschouder en plaats daarbij je linkerhand op je rechteroor, waarna je zachtjes druk uitoefent op je hoofd en nek. Houd dit 3 seconden vast en herhaal de oefening nu andersom, zodat je je nekspieren aan beide kanten rekt. Herhaal 5 tot 10 keer per kant.

3. Massage met bal
Pak een tennisbal ga met je rug tegen de muur staan. Plaats de tennisbal nu tussen je rug en de muur en zet een kleine stap naar voren, zodat je lichaam de muur niet meer raakt. Houd je rug recht en buig door je knieën, zodat de bal je rug en schouders masseert. Kom omhoog en herhaal terwijl je de bal langs verschillende plekken laat rollen. Houd 1 minuut vol en herhaal wanneer gewenst.

4. Opdrukken tegen muur
Ga iets verder dan een armlengte voor een muur staan en plaats je handen tegen ertegen, zodat je iets voorover leunt. Druk jezelf vervolgens tegen de muur op door je armen te buigen, je schouders naar elkaar toe te drukken en met je lichaam naar voren te bewegen. Druk jezelf daarna weer naar achteren door je armen te strekken. Herhaal 15 keer.

5. Nek rol
Ga op je buik liggen en plaats je handen onder je schouders. Kom omhoog met je borst en hoofd en kijk vervolgens over je linkerschouder. Draai daarna je hoofd door naar je rechterschouder, terwijl je je kin zo ver mogelijk op je borst legt. Eenmaal bij je rechterschouder aangekomen, beweeg je weer naar links. Herhaal 10 keer per kant.

Onder begeleiding van je stijve nek afkomen: hoe dan?

Heb je last van een stijve nek, maar lukt het je niet om hier met bovenstaande oefeningen vanaf te komen? Kies dan voor professionele begeleiding van de experts van Personal Fitness Nederland. Onze personal trainers bieden je een sportschema op maat en begeleiden je, zodat jij eindelijk afscheid kunt nemen van die vervelende, stijve nek. Daarnaast krijg je een gepersonaliseerd voedingsplan. Ook staan onze mental coaches voor je klaar om iedere mentale uitdaging te overwinnen. Heb je interesse? Meld je dan nu aan voor een proefweek van ons Fit for Life-programma. Geheel gratis en vrijblijvend.

Gratis Proefweek

Hoe kom je van een stijve nek af?

“Hoe kom je van een stijve nek af?” is een vraag die onze personal coaches vaak krijgen. Een stijve nek kan een aantal oorzaken hebben en daarom krijg je bij ons persoonlijk advies. De één heeft een stijve nek door een slechte werkhouding, de ander door een ongeluk in de auto en weer een ander door een slechte matras. Samen vinden wij de oorzaak van jouw stijve nek en zorgen we ervoor dat je daar in de toekomst geen last meer van krijgt. Want als je ons vraagt: “Hoe kom je sportend van een stijve nek af?” dan zeggen wij: “Bij Personal Fitness Nederland!”

Hoe kom je van een stijve nek af?

De methode om je stijve nekklachten te verhelpen is afhankelijk van de oorzaak van je stijve nek. Allereerst is het belangrijk om te leren een goede houding aan te nemen, bijvoorbeeld terwijl je werkt, autorijdt, wandelt, slaapt, een boek leest. Als die oorzaak gevonden is, zal het al een stuk beter gaan. Maar wil je de kansen op een stijve nek ook in de toekomst verkleinen, dan moet je je spieren trainen. Het antwoord op de vraag “Hoe kom ik snel van een stijve nek af?” is dus “Door de oorzaak aan te pakken.”, maar dan zijn we er nog niet. Onze trainers zorgen voor een duurzaam resultaat.

Een eigen plan

Als je je bij één van onze 94 studio’s in Nederland meldt, dan luisteren we naar je verhaal. We stellen een plan voor je op aan de hand van wat jij met onze samenwerking wilt bereiken. Hoe kom je van een stijve nek af? Boek een proefweek bij Personal Fitness Nederland en je krijgt een op maat gemaakt antwoord van onze gecertificeerde coaches.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen