Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen 65+: 3 stappen waarmee het wél lukt

squatten afvallen

Afvallen 65+: 3 stappen waarmee het wél lukt

Het is de harde realiteit: afvallen als 65+’er is lastiger dan wanneer je nog 30 bent. En dat blijkt ook wel uit de cijfers… Onderzoek toont aan dat maar liefst 60% van 65+’ers te zwaar is. En zelfs bijna 20% kampt met obesitas. De hoogste tijd om het tij te keren. Want dat kilo’s verliezen op latere leeftijd lastiger is, wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Sterker nog: afvallen als 65+’er is wel degelijk een haalbare kaart. Je moet alleen weten hoe je dat het beste aanpakt. In dit blog delen wij onze kennis. Lees dus snel verder!

1. Eet gezonde voeding

Wanneer je de 65 jaar passeert, begint je stofwisseling steeds trager te werken. Dat betekent dat je lichaam dagelijks minder calorieën omzet in brandstof. Het aanpassen van je eetpatroon is daarom belangrijk. Eet alles met mate en ga voor gezond. Bijvoorbeeld door te kiezen voor groente, fruit en volkoren producten. Pak dagelijks een handje ongezouten noten. Eet wekelijks peulvruchten, ongeveer drie eieren en één keer vis. Probeer rood of bewerkt vlees zo veel mogelijk uit je eetgewoonten te schrappen. Vermijd producten gemaakt van witte tarwebloem, zoals witbrood en koekjes. Daarnaast is het belangrijk om te letten op wat je drinkt. In fris en sap zitten vaak veel onnodige suikers. Kies voor een kopje koffie, thee of een glaasje water. Het is zonde om na al dat gezonde eten de calorieën weer naar binnen te drinken, toch?

2. Beweeg voldoende

Afvallen en bewegen gaan hand in hand. Wanneer je gepensioneerd bent, zullen je dagen er wat anders uitzien dan voorheen. Je dagelijkse fietstocht naar je werk is verleden tijd, net als dat sprintje om de trein te halen. Om jouw afvaldoel te bereiken én te behouden is het ontzettend belangrijk dat je lichaam in beweging blijft. Bijvoorbeeld door te wandelen of te sporten. Vooral krachttraining heeft voordelen voor 65+’ers die willen afvallen. Je kweekt meer spieren, sterkere botten, een betere conditie en meer zelfvertrouwen. Tegelijkertijd verklein je de kans op ouderdomsziekten als diabetes type 2 en osteoporose (botontkalking). Plus, doordat je botten versterken zul je ze minder snel breken bij een valpartij.

3. Houd vol!

Beginnen met afvallen is lastig. Maar volhouden is pas écht een uitdaging. Een nieuwe levensstijl aannemen is een hele verandering. Logisch dus, dat het wat tijd kost hieraan te wennen. Neem kleine stapjes en stel haalbare doelen. Probeer ‘nee’ te zeggen tegen verleidingen die op de loer liggen zoals het koekje bij de koffie of dat glaasje wijn bij het eten. Maar wees ook niet te streng voor jezelf. Af en toe mag je de touwtjes gewoon wat laten vieren. Het afvallen wordt een stukje makkelijker als je af en toe gewoon geniet. Zo houd je het vol en lukt het je als 65+’er af te vallen.

Begeleid afvallen voor 65+’ers

Droom je al jaren van een maatje minder? Wil je nu echt die overtollige kilo’s aanpakken en je weer energiek voelen? En kun je hier ondanks onze tips toch nog wat hulp bij gebruiken? Dan zijn wij van Personal Fitness Nederland graag jouw steuntje in de rug! Met ons Fit for Life-programma ga je aan de slag met beweging, voeding en coaching. Goede begeleiding bij het afvallen is cruciaal, vooral voor 65+’ers. Daarom word je gekoppeld aan een personal trainer, voedingsconsulent en een mental coach. Samen met dit team wordt er een persoonlijk plan op poten gezet waardoor jij een gezonde leefstijl aanneemt. Hierdoor zit je binnen een mum van tijd weer lekker in je vel!

Vraag een gratis proefweek aan

Ga voor de beste versie van jezelf door samen met ons aan de slag te gaan. Met onze speciale actie probeer je nu tijdelijk een week lang gratis of onze werkwijze bij je past. In deze week maak je kennis met het programma en het team. Geheel vrijblijvend en zonder addertjes onder het gras. Dus ben jij 65+ en wil je nog wel wat afvallen? Wacht niet langer en vraag hieronder een gratis proefweek aan. Binnen één werkdag nemen we contact met je op voor het inplannen van een intakegesprek.

Gratis Proefweek

Afvallen voor 65+

Ben je ouder dan 65+ en wil je afvallen, dan is het verstandig om eerst eens langs te gaan bij je huisarts. Ouderen boven de 70 wordt geadviseerd om te beginnen met afvallen boven een BMI van 30. De grootste veroorzaker van overgewicht bij ouderen is te ongezond en te veel eten en hiernaast te weinig te wegen. Het vervelende gevolg van overgewicht is dat de spiermassa ook afneemt, waardoor de stofwisseling langzamer wordt. Maar hoe kun je afvallen 65+?

De risico’s van overgewicht voor ouderen

Bij Personal Fitness Nederland kunnen we je persoonlijk begeleiden. De risico’s van overgewicht voor ouderen kunnen namelijk maar beter serieus genomen worden, omdat langdurig overgewicht vervelende gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Zo krijgen ouderen met overgewicht sneller last van hun gewrichten, zoals de knieën en heupen. Ook rugklachten is een veelvoorkomend probleem. Hiernaast zijn suikerziekte, spataderen en trombose aandoeningen die continu op de loer liggen bij mensen met overgewicht.

De risico’s van afvallen voor 65+’ers

Bij het afvallen krijg je ook te maken met bepaalde risico’s. Zo verlies je bij het afvallen niet alleen vet, maar ook spiermassa en als gevolg spierkracht. Wil je dit spierverlies tegengaan, dan moet je binnen je schema ook krachttraining toevoegen. Naast je spieren krijgen je botten ook te maken met verlies van kracht. Het verzakken van je botten kan betekenen dat je je botten sneller breekt bij een val of ander ongeluk. Bij het afvallen zijn ouderen ook vaak gewend om ineens een stuk minder te eten, wat er vaak voor zorgt dat ouderen te weinig vitaminen en andere benodigde voedingsstoffen binnen krijgen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen