Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Symptomen burn-out bij een man

Werkstress - burn-out klachten verminderen

Steeds vaker zie je om je heen de symptomen van een burn-out, ook bij mannen. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor en kan er openlijk over gesproken worden. Want de maatschappij raast maar door en we leggen de lat hoog voor onszelf. Door niet genoeg rust te nemen en mentaal af te schakelen, is de kans op een burn-out groot. Maar hoe herken je een burn-out als man zijnde nou? En hoe voorkom je een burn-out door er optijd bij te zijn?

Vaak ontstaat een burn-out niet door één oorzaak. In de meeste gevallen is het een combinatie van werkdruk, familiecrises, geldzorgen, traumatische gebeurtenissen etc. Je kunt het mentaal niet meer bolwerken en loopt over. Sporten kan ervoor zorgen dat je ruimte in je hoofd krijgt om zaken op een rijtje te zetten en oplossingen voor oorzaken te vinden. Sporten en daarbij de juiste ondersteuning kan helpen om jouw burn-out voor te zijn. Personal Fitness Nederland kan jou daarbij helpen. Wil jij:

 • Weer ruimte in je hoofd krijgen om zaken op orde te krijgen?
 • Minder stress ervaren?
 • Fitter, strakker en sterker worden?
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Indien je eerst meer wilt lezen over symptomen van een burn-out bij mannen, lees dan verder onder de afbeelding.

Hardlopen als hulp tegen stress

Hoe ervaren mannen stress?

Over het algemeen hebben mannen hebben vaak niet de gewoonte om binnen hun sociale kring of relatie openlijk te praten over problemen op het werk of in persoonlijke relaties. Wanneer vrouwen dit initiatief nemen, ervaren mannen dit vaak als ‘gezeur’. Door een beperkter inlevingsvermogen in de gevoelens van anderen, kan hun reactie op dit ‘gezeur’ vaak niet aansluiten bij de situatie. Hierdoor gaan mannen het probleem vaak op een onpersoonlijke en abstracte manier behandelen.

Dit gedrag hangt samen met het hogere testosteronniveau bij mannen, wat de ontwikkeling van de rechter hersenhelft bevordert. Deze helft van de hersenen staat bekend om zijn vermogen tot creatief, onpersoonlijk en abstract denken en handelen, vooral in stressvolle situaties. Mannen kunnen daardoor conflicten vaak snel van zich afzetten en doorgaan met hun bezigheden.

De manier waarop mannen stress uiten verschilt ook. Ze uiten stress vaak meer fysiek door te sporten of andere lichamelijke activiteiten te ondernemen. Bovendien zijn directe, fysieke reacties op stress, zoals met de vuist op tafel slaan of zelfs fysiek geweld, vaker te zien bij mannen dan bij vrouwen.

Wat gebeurd er in je lichaam tijdens langdurige stress?

Wanneer je gedurende een langere periode aan veel stress wordt blootgesteld (chronische stress), wordt de productie van cortisol langdurig verhoogd. Dit resulteert in een overmaat aan cortisol in het bloed, waardoor de hormonale balans verstoord raakt. Onze hersenen worden hierdoor minder gevoelig voor de gelukshormonen dopamine en serotonine. Door te sporten kun je je hormonen weer meer in balans krijgen.

Het teveel aan cortisol heeft ook een negatieve invloed op ons immuunsysteem. Dit kan leiden tot slaapproblemen, extreme vermoeidheid, het ontwikkelen van klachten en een verminderd vermogen om te herstellen. Wanneer dit patroon langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot uitputting van de bijnieren, wat vaak wordt aangeduid als een “burn-out”.

Een voortdurend verhoogde cortisolwaarde in het lichaam kan dus een indicatie zijn van een dreigende burn-out.

Herken als man de symptomen van een burn-out

De symptomen van burn-out en de klachten bij mannen zijn in feite grotendeels identiek aan die bij vrouwen, maar het verschil tussen beide wordt vaak veroorzaakt door verschillende factoren. Mannen hebben doorgaans een meer abstracte en creatieve denkwijze, zijn minder persoonlijk betrokken en worden ook beïnvloed door hormonale verschillen.

Wat zijn de symptomen?

Het voornaamste teken van een burn-out is dat zowel je lichaam als geest zo uitgeput zijn dat zelfs simpele taken zoals werk of huishoudelijke klusjes een enorme opgave lijken. Een ander veelvoorkomend verschijnsel is een groeiende onverschilligheid ten opzichte van je werk. Je verliest langzaam maar zeker je interesse ervoor en uiteindelijk lijkt het je (bijna) helemaal niets meer te schelen. De resterende symptomen van een burn-out zijn eigenlijk dezelfde als die van stress, maar ze kunnen bij een burn-out nog ernstiger zijn omdat angsten en / of depressies vaak ook de kop opsteken.

Bij een burn-out kun je verschillende reacties ervaren: fysieke uitputting, verhoogde gevoeligheid, stemmingswisselingen en verminderde vaardigheden. Deze reacties hoeven niet allemaal tegelijkertijd op te treden.

Specifieke indicatoren van een burn-out zijn:

 • Extreme vermoeidheid en uitputting
 • Verminderd plezier in werk
 • Onverschilligheid ten opzichte van werk
 • Slaapproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Emotionele reacties, zoals huilbuien
 • Overmatig piekeren over werk
 • Verminderd vermogen om van dingen te genieten
 • Veranderingen in libido (toename of afname van seksuele behoefte)
 • Chaotisch denken en handelen, waardoor helderheid verloren gaat
 • Hoofd- en nekpijn
 • Verminderde weerstand tegen ziekten
 • Veranderingen in eetlust (toename of afname van eetlust)
 • Aanhoudende klachten gedurende meer dan zes maanden

Neurotische symptomen, zoals gevoelens van schuld, angst, depressie of obsessies, komen meestal in een later stadium naar voren.

Wat doe je als je als man deze symptomen bij jezelf herkent?

Mocht je als man symptomen van een burn-out ervaren, zoek dan professionele hulp en blijf niet te lang rondlopen. Want in een burn-out raken wil je echt niet. Vooral voor mannen is het belangrijk om met iemand die je vertrouwd om te praten over je zorgen. Dit kan een goede vriend, familielid of professional zijn. Daarbij kan meer gaan sporten je helpen om ruimte te krijgen in je hoofd. Doe dit wel onder begeleiding, want je kunt ook teveel sporten! Als jouw lichaam uitgeput is, en weer op krachten en in balans moet komen, is professionele begeleiding bij sporten tijdens een burn-out belangrijk. Anders kun je onbedoeld meer afbreken dan opbouwen.

De juiste hulp bij burn-out symptomen als man

Personal Fitness Nederland kan jou helpen indien je als man burn-out symptomen ervaart. Onze coaches hebben jarenlange ervaring met effectieve sportoefeningen toegespitst op mensen met een burn-out en werken samen met jou aan een positieve mindset. Samen met onze coaches bespreek je jouw situatie en wordt alles in werking gezet om burn-out klachten te verminderen. Mental coaching geeft jou de juiste motivatie om burn-out klachten te voorkomen, door middel van uitdagende oefeningen.

Wil jij:

 • Weer ruimte in je hoofd krijgen om zaken op orde te krijgen?
 • Minder stress ervaren?
 • Fitter, strakker en sterker worden?
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Probeer ons Fit for Life-programma een week vrijblijvend helemaal gratis en krijg daarbij een gratis adviesgesprek. Tijdens die adviesgesprek krijg je ook een gratis health check. Maak nu een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen