Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen door wandelen of hardlopen: wat zijn de voordelen?

Afvallen door wandelen of hardlopen: de voordelen

Afvallen door wandelen of hardlopen: wat zijn de voordelen?

Wil je graag wat kilo’s kwijt, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is afvallen door wandelen of hardlopen misschien wel dé oplossing voor jou! Wij zetten de voordelen van afvallen door wandelen of hardlopen voor je op een rij en geven je de beste tips. Zodat jij een weloverwogen keuze maakt.

Wanneer je af wilt vallen, is het belangrijk om meer energie te verbruiken dan dat je inneemt. Dat bereik je door minder calorieën te nuttigen, of door meer te bewegen. In dit blog concentreren we ons op dat laatste en vertellen we je alles over afvallen door wandelen of hardlopen.

De voordelen van wandelen

Wandelen is een simpele en effectieve manier om meer lichaamsbeweging te krijgen. En er is weinig nodig om te beginnen. Zo hoef je alleen maar een paar goede schoenen en comfortabele kleding aan te trekken en kun je beginnen. Daarnaast ben je ook nog eens in de buitenlucht, waardoor je tegelijkertijd kunt genieten je omgeving. En je bent niet gebonden aan openingstijden van sportscholen bijvoorbeeld, waardoor je jouw wandelsessie start wanneer jij dat wilt.

Wandelen is lang vol te houden, waardoor je meer energie en dus calorieën kunt verbranden. Hoeveel calorieën je precies verbrandt met wandelen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen tempo, de duur van je wandeling én je lichaamsgewicht een rol. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen zo’n 300 calorieën. Houd daarbij wel een looptempo van 5 kilometer per uur aan.

Door het aanhouden van dit looptempo tijdens je wandelingen verhoog je ook nog eens je botdensiteit, waardoor je minder kans hebt op botbreuken. Ook je immuunsysteem wordt versterkt door alle uren die je in de buitenlucht spendeert. Wandelen kent dus vele voordelen!

De voordelen van hardlopen

Ook hardlopen kent naast afvallen vele voordelen. Zo verbeter je al snel je conditie en krijg je minder last van vermoeidheidsklachten. Ook worden je knieën, botten en gewrichten sterker doordat je botdensiteit toeneemt. Om nog maar niet te spreken over je hart! Deze grote spier wordt dankzij de intensiteit van hardlopen sterker en houdt de bloedvaten in je lijf elastisch.

Heb je last van slaapproblemen? Ook dan komt hardlopen goed van pas! Veel slaapproblemen zijn namelijk te wijten aan stress. En regelmatig hardlopen zorgt ervoor dat je je hoofd leegmaakt en meer energie verbruikt. Dat resulteert weer in een beter nachtrust.

Ook bij hardlopen is het aantal calorieën dat je verbrandt afhankelijk van je tempo, trainingsduur en lichaamsgewicht. Ga je een half uur hardlopen en houd je daar een snelheid van gemiddeld 10 kilometer per uur bij aan? Dan verbrand je tussen de 300 en 550 calorieën per uur.

Tips om af te vallen door te wandelen

Heb je je wandelschoenen aangetrokken en ben je klaar om te beginnen met afvallen door wandelen? Met de volgende tips gaat dit je nog beter af.

  • Houd een stevig, maar goed vol te houden looptempo aan. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en verbrand je meer energie.
  • Ga regelmatig naar buiten. Eens in de week wandelen is namelijk niet genoeg. Probeer daarom iedere dag voldoende stappen te zetten, bijvoorbeeld in je werkpauze.
  • Neem op het werk de trap in plaats van de lift. En is je werk op loopafstand? Ga dan ook gewoon te voet.
  • Wandel regelmatig bergopwaarts. Dit is zwaarder, maar zorgt wel voor meer spieropbouw. En meer spiermassa betekent meer energieverbranding.
  • Ben je gewend aan je nieuwe ritme? Neem dan voortaan 2 waterflesjes mee. Zo kun je tussendoor een slokje drinken en daag je jezelf uit door meer gewicht mee te nemen.

Tips om af te vallen door hard te lopen

Wil je net dat stapje verder gaan dan alleen lopen of wandelen, en beginnen met afvallen door hardlopen? Wij zetten een aantal belangrijke tips voor je op een rij.

  • Ga niet te hard van start, maar wissel je hardloopminuten af met wandelen. Zo bouw je jouw hardloopritme langzaam op, loop je minder risico op blessures en houd je het uiteindelijk langer vol.
  • Kies er daarnaast voor om minimaal 2 keer per week te gaan hardlopen, voor ongeveer 30 minuten. Houd je dit steeds beter vol? Train dan vaker en langer. Maak hierbij gebruik van hardloopschema’s.
  • Wissel je hardlooproutes af. Zodat je blijft genieten van je omgeving en niet verveeld raakt.
  • Neem na iedere hardlooptraining minimaal 1 dag rust. Zodat je lichaam kan herstellen van de geleverde inspanningen.
  • Zoek een hardloopmaatje. Zo motiveer je elkaar om te gaan trainen. Ook wanneer je even geen zin hebt.

Sporten en afvallen onder begeleiding

Door wandelen of hardlopen, kun je op een laagdrempelige manier beginnen met afvallen. We somden de voordelen ervan voor je op. En we deelden verschillende tips. Heb je geprobeerd om zelfstandig af te vallen, maar wil dit toch niet helemaal lukken? Sport je liever onder begeleiding? Neem dan contact op met Personal Fitness Nederland. Onze experts helpen je namelijk graag met het Fit for Life-programma. Hierin krijg je personal training, persoonlijke voedingsschema’s en mental coaching-sessies die speciaal voor jou worden samengesteld. Samen gaan we de strijd tegen de kilo’s aan en zetten we alles op alles om een nieuwe, gezonde leefstijl aan te nemen. Heb je interesse? Met onze vrijblijvende en gratis proefweek ontdek je al snel of het Fit for Life-programma iets voor jou is. Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel contact met je op voor een intakegesprek.

Gratis Proefweek

Afvallen door wandelen of hardlopen

Het is geen geheim dat meer bewegen kan bijdragen tot gewichtsverlies en afvallen door te wandelen of hardlopen is een prima idee. Wandelen en hardlopen zijn niet alleen perfecte manieren om meer lichaamsbeweging te krijgen, maar door er regelmatig even uit te gaan zal je je ook mentaal beter voelen en kun je zelfs depressie, stress en angstigheid verminderen. Probeer mooie natuurgebieden te bezoeken, afwisselende stadswandelingen te vinden of door het bos hard te lopen en je zult zien dat je je ook mentaal beter gaat voelen. Wil jij weten hoe afvallen door wandelen of hardlopen in zijn werk gaat, lees hier dan verder.

Succesvol afvallen door wandelen of hardlopen

Afvallen en gezond worden betekent niet dat je aandacht besteedt aan beweging alleen. Ook al is het altijd een goed idee om meer te wandelen of hard te gaan lopen, je bereikt geen gezonde status als je daar ook slecht bij eet. Een goed dieet is dus essentieel. Daarbij is de kans dat je volhoudt kleiner als je daar de juiste instelling niet voor hebt. Mindset coaching is dus ook een goede ondersteuning waarmee je het doorzettingsvermogen creëert om er een succes van te maken. Wil jij door wandelen of hardlopen afvallen, combineer dat dan dus met een gezond en gebalanceerd dieet en mentale coaching.

Personal Fitness Nederland

Bij Personal Fitness Nederland krijg je een gecertificeerde coach aangewezen die aan al deze aspecten aandacht besteedt. Samen met hem of haar kun je succesvol afvallen door wandelen of hardlopen, krijg je de juiste instructies over ondersteunende voeding die daarbij hoort en zorgen we ervoor dat je de juiste mindset ontwikkelt om niet alleen veranderingen door te voeren, maar om daar ook gewoonte van te maken. Dat is een permanent resultaat gegarandeerd.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen