Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen en spieren opbouwen: kan dat tegelijkertijd?

Boks training

Wie droomt er niet van een gespierd lichaam met weinig vet? Wanneer je van die droom werkelijkheid wil maken, is er werk aan de winkel. Dat droomfiguur krijg je namelijk niet vanzelf! Voor een gedefinieerd lichaam moet je dan ook afvallen en spieren opbouwen. En dat doe je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk, en dus tegelijkertijd. Maar kan dat wel?

Vet omzetten in spieren is onmogelijk. Was het maar zo’n feest! Die sixpack wordt dus pas zichtbaar bij een minimale hoeveelheid vet op je buik. En dus moet je eerst dat vet laten verdwijnen. In de tussentijd ook spieren kweken is lastig. Dit komt doordat afvallen en spieren opbouwen twee tegenovergestelde processen zijn. Wil je afvallen? Dan moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Voor spieropbouw moet je juist meer eten dan dat je verbruikt. Op hetzelfde moment spieren opbouwen en afvallen lijkt dus vrijwel onmogelijk. Tóch kan het in sommige gevallen.

Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Meer spiermassa opbouwen
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek onderaan deze pagina. Wil je eerst meer lezen over afvallen en spieren opbouwen? Lees dan verder onder de afbeelding.

spieropbouw en tegelijkertijd afvallen

Spieropbouw vergt een positieve energie balans

Zoals bij de meeste wel bekend is: Om te afvallen moet je meer calorieën verbruiken, dan dat je binnenkrijgt. Op deze manier teert je lichaam op je vetreserves bij beweging, en val je af. Voor het opbouwen van spiermassa heb je een positieve energiebalans nodig, wat betekent dat je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Voor spieropbouw moet je lichaam meer spiereiwitten aanmaken dan het afbreekt, wat energie vereist in de vorm van calorieën en eiwitten. Dit proces staat bekend als positieve spiereiwitsynthese.

Er zijn verschillende belangrijke factoren die bepalen of eiwitten worden afgebroken of opgebouwd. De eiwitsynthese hangt af van:

 • De hoeveelheid geconsumeerd eiwit.
 • De samenstelling van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) die een sporter binnenkrijgt.
 • De hoeveelheid energie uit koolhydraten en vetten. Een negatieve energiebalans bevordert de spiereiwitsynthese niet en leidt vaak tot spierafbraak.
 • Een passende trainingsprikkel (belasting van de spier; overload).

Vet verbranden en tegelijkertijd spieren opbouwen is een complex proces, beïnvloed door zowel fysieke als mentale factoren. Het is moeilijk om al deze factoren volledig in kaart te brengen. Om het te vereenvoudigen, kijken we naar beschikbare literatuur en praktijkvoorbeelden. Is het mogelijk om spieren op te bouwen en tegelijkertijd vet te verbranden?

In deze gevallen is afvallen en spieren opbouwen mogelijk

Begin je met (weer) met sporten of heb je veel overgewicht? Dan behoor je tot de gelukkigen voor wie tegelijkertijd afvallen en spieren opbouwen wél mogelijk is. Dat komt doordat je lichaam sneller spieren kweekt wanneer je niet gewend bent om ze te trainen. Je spieren krijgen met krachttraining een flinke uitdaging voor de kiezen, waardoor ze sneller groeien. Ook wanneer je minder calorieën binnenkrijgt.

Helaas kun je niet eeuwig blijven profiteren van deze unieke mogelijkheid. Heb je al flink wat spiermassa opgebouwd? Dan wordt het steeds moeilijker om nóg meer spieren te kweken. En hoe lager je vetpercentage, hoe lastiger het wordt om het vet dat je nog hebt, te verbranden.

Lastig voor gevorderde sporters

Doe je al een tijdje aan krachttraining en heb je niet veel overgewicht? Dan is gewichtsverlies en spieropbouw een stuk lastiger te realiseren. Toch kun je ook als gevorderde sporter afvallen en spieren opbouwen. Door je focus eerst op het ene doel te leggen, voordat je je op het andere stort bijvoorbeeld. Kies eerst voor afvallen. Heb je het gewenste vetpercentage bereikt? Pas dan je training en voeding aan op de opbouw van spiermassa. Dit heet ook wel cutten (bij afvallen) en bulken (bij spiergroei).

afvallen en spieren opbouwen

Zo kun je afvallen en spieren opbouwen

Voor de ene sporter is het wat makkelijker dan voor de andere, maar afvallen en spieren opbouwen is voor iedereen mogelijk. De volgende drie elementen zijn daarbij essentieel.

1. Krachttraining, blijf je spieren zwaar(der) trainen
Krachttraining is van alle soorten beweging de beste manier om gewicht te verliezen en spieren op te bouwen. Met een HIIT-training of circuit training stimuleer je niet alleen je spieren, maar verbeter je ook je conditie. Met krachttraining verbrand je – in tegenstelling tot cardio – ook calorieën én dus vet na je training. Extra effectief dus!

2. Voeding, eet voldoende eiwitten
Pas je voeding aan op je doelen. Zo heeft je lichaam veel eiwitten nodig voor een goede spieropbouw. Veel fanatieke sporters houden 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag aan. Deze eiwitten zitten in kip, magere kwark en peulvruchten. Eet zilvervliesrijst, volkoren producten en havermout om koolhydraten binnen te krijgen. Gezonde vetten haal je uit noten, avocado en vette vis, zoals zalm. Vergeet ook je dagelijks portie groenten (250 gram) niet! Wanneer niet spieren opbouwen, maar afvallen je doel is, moet je andere hoeveelheden en producten eten. Hou hier rekening mee en kijk naar wat jouw lichaam nodig heeft.

3. Focus

Zoals eerder benoemt is de effectiefste manier om je eerst op het afvallen te richten, en daarna op spiergroei. Op deze manier zie je het snelste progressie, waardoor je motivatie hoog blijft.

4. Rust
Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Door voldoende rust te nemen, voorkom je dat spieren overbelast raken, waardoor ze uiteindelijk sneller kunnen groeien. Door op sommige dagen bepaalde spieren niet te trainen, zie je dus sneller resultaat! Ook is je sportroutine natuurlijk een stuk beter vol te houden wanneer je niet elke dag in de sportschool hoeft te staan. Juist liever vaker trainen maar minder lang? Zorg dan dat je elke dag andere spiergroepen traint, zodat ze toch de benodigde rust krijgen.

Hulp nodig met afvallen en spieren opbouwen?

Probeer je al een tijdje af te vallen en spiermassa te ontwikkelen, maar zonder succes? Of denk je dat het sneller of gezonder kan? Met het Fit for Life-programma van Personal Fitness Nederland kun je op een verantwoorde manier afvallen en spieren opbouwen. We stellen persoonlijke voedingsschema’s op en sporten tijdens je wekelijkse personal training sessie om het beste resultaat te behalen. Er staat zelfs een mental coach voor je klaar, om samen iedere fysieke of mentale uitdaging aan te gaan. Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Meer spiermassa opbouwen
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Ontdek met een gratis en vrijblijvend adviesgesprek de voordelen van ons programma. Tijdens dit gesprek krijg je ook een gratis healthcheck om te kijken waar je op dit moment staat. Vul hier je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

Afvallen en spieren opbouwen

Ben je op zoek naar advies over afvallen en spieren opbouwen? Wij hebben de expertise in huis. Onze coaches kunnen jou vertellen hoe spieren opbouwen en afvallen hand in hand kan gaan. Bij Personal Fitness hebben we programma’s voor het opbouwen van spiermassa, maar ook om kilo’s kwijt te raken. Onze krachttrainingen zijn erop gericht om met meer spierweefsel een betere stofwisseling te realiseren. Dit resulteert in een betere en snellere vetverbranding. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: krachttraining verbetert je spieren en werkt vet weg.

Hoe afvallen en spieren opbouwen?

Dit bepaal je in samenspraak met een van onze coaches. Tijdens een gratis intake doe je een gezondheidscheck en bespreek je jouw persoonlijke doelen. Aan de hand daarvan stelt jouw personal trainer een plan van aanpak op. Dit plan van aanpak is gericht op drie belangrijke pijlers:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en Coaching

 

Afvallen is niet alleen zoveel mogelijk vet verbranden. Ook voeding is hierin belangrijk. Een voedingsconsulent stelt wekelijks een voedingsschema op. Dankzij dit schema krijg je iedere dag het juiste aantal calorieën binnen. Het schema is gebaseerd op een wekelijks weegmoment.

Persoonlijke begeleiding

Wij bieden een persoonlijke begeleiding. Het betekent dat je voor de hierboven genoemde pijlers telkens dezelfde coach hebt. Op deze manier leert de coach jou het beste kennen en zorgt dat voor een nog betere samenwerking. Tevens geeft deze persoonlijke aanpak ook nog eens een honderd procent resultaatgarantie van jouw persoonlijke doelen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen