Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Lopersknie verhelpen met personal coach

Hoe kom ik van mijn knieklachten af

Heb je last van (stekende) pijn in de buitenkant van je knie tijdens het sporten, maar niet tijdens rustig wandelen? Dan kan het zijn dat je een lopersknie hebt, ook wel runners knee genoemd. Wij raden het sterk af om met een runners knee door te blijven rennen, omdat de kans groot is dat het chronisch wordt. Een runners knee komt bij ongeveer 1 op de tien mensen voor. Ook kan het zijn dat je een scheurtje hebt in je buitenste knieband als gevolg van een ongeval of sportletsel. Bij Personal Fitness Nederland kunnen wij oordelen wat de oorzaak is en je helpen bij herstel.

Personal Fitness Nederland biedt een uitgebreid trainingstraject, waarbij je persoonlijk wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Zeker bij kniepijn aan de buitenkant kun je wel de nodige aanmoediging gebruiken, aangezien dit je in het dagelijks leven kan belemmeren. Als het te lang aanhoudt, kan het je bovendien behoorlijk somber maken. Wil jij:

 • Herstellen van je kniepijn
 • Weer fit worden en blijvend kunnen sporten
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Indien je meer wilt lezen over pijn aan de buitenkant van je knie, lees dan verder onder de afbeelding.

lopersknie

Kniepijn bij hardlopen

Het kan iedereen overkomen, zelfs ervaren renners: plotseling ervaar je kniepijn bij het hardlopen. Mogelijk heb je net een verkeerde beweging gemaakt, is je loophouding niet optimaal of heb je een overbelaste knie. Dan kan het voorkomen dat je kniepijn tijdens het hardlopen ervaart. Kniepijn na het hardlopen is ook een mogelijkheid, aangezien je dan meer in ruststand komt. Indien het te maken heeft met overbelasting, dan kan het zijn dat je een lopersknie hebt.

Hoe ontstaat een lopersknie

Een lopersknie (runners knee) onstaat door overbelasting. Deze overbelasting onstaat meestal bij onderstaande situaties:

 • De trainingsintensiteit wordt niet op de juiste manier opgebouwd. Vaak zie je dat mensen, die beginnen met hardlopen, teveel hooi op hun vork nemen en daardoor een overbelaste knie krijgen. Een goed hardloopschema is cruciaal bij het beginnen met hardlopen.
 • Ook bij ervaren sporters is dit een gevaar. Onvoldoende rust met een te snel stijgende intensiteit in de training.

Wat voel je aan de zijkant van je knie bij kniepijn?

Een runners knee (lopersknie) herken je aan een stekende pijn in de buitenkant van de knee. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de pees die je bovenbeen verbindt met je onderbeen, en langs je knie loopt, overbelast is geraakt. Deze pees is actief bij wandelen, hardlopen en fietsen. De pijn wordt voornamelijk gevoeld bij hardlopen en fietsen. Ook na de training voel je de pijn nog regelmatig opzetten. Naast de stekende pijn ervaar je nog de volgende symptomen:

 • Bij start van de training voel je vaak nog geen pijn, dit sluipt erin naar mate je training vordert
 • Na de training verdwijnt de pijn / wordt minder hevig
 • Bij strekken of buigen van je knie voel je de stekende pijn

Adviezen bij een runnersknee

In principe kan de kniepijn geen kwaad, aangezien er niks kapot is aan je knie. Het is wel behoorlijk vervelend en als het chronisch wordt, zijn de klachten een stuk goed minder te behandelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wat kun je doen om de pijn bij een lopersknie te verminderen?

Verlaag de intensiteit

 • Ga bijvoorbeeld minder lang hardlopen of fietsen en verlaag de intensiteit
 • Neem vaker rust
 • Doe dit in ieder geval 1 tot 2 maanden, zodat de pees tot rust kan komen
 • Is de pijn te intens, stop dan een aantal weken helemaal met deze sport en ga tijdelijk een andere vorm van bewegen doen om fit te blijven. Denk aan wandelen of zwemmen.

Nadat de klachten minder zijn

 • Je kunt weer rustig beginnen met sporten. Begin echter rustig
 • Ga niet te snel en probeer eerst korte stukjes
 • Indien je weer pijn voelt en het idee hebt dat je lopersknie terugkomt, neem dan gas terug. Vooral belangrijk om niet door de pijn heen te gaan lopen
 • Zorg voor goed schoensel

De juiste begeleiding voor oefeningen tegen kniepijn

Blijft de pijn terugkomen en heb je graag hulp? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met de juiste oefeningen bij kniepijn. Het is verstandig om dit onder goede begeleiding te doen, anders kan het zijn dat je kniepijn terug blijft komen.

Hulp nodig met je lopersknie?

Blijf je toch klachten houden? Heb je net dat zetje in de rug nodig om kniepijn aan de buitenkant te verhelpen? Maak direct een afspraak met jouw persoonlijke coach en bespreek de mogelijkheden. Als je aan de buitenkant kniepijn ervaart, kun je dit verzachten met gerichte oefeningen en de juiste mentale begeleiding en aanmoediging. De gouden formule van onze Fit for Life methode hanteert de volgende drie pijlers voor fitness support. Wij kunnen je helpen om:

 • Herstellen van je kniepijn
 • Weer fit worden en blijvend kunnen sporten
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via onderstaand formulier.

Gratis adviesgesprek formulier

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen