Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Herstellen met sport na een operatie

Herstellen/sporten na een operatie

Je bent recent geopereerd, en wilt herstellen na de operatie door middel van sporten en bewegen. Dit kan vanuit een arts geadviseerd zijn of vanuit je interne motivatie. Het is verstandig om na een operatie rustig aan te beginnen met bewegen en / of sporten. Dat is mogelijk, mits je tijdens de opbouw goed naar je lichaam luistert. Het kan lastig zijn om voor jezelf te bepalen wat je wel en niet kunt, of misschien wat je wel en niet mag. Daarbij kan Personal Fitness Nederland jou helpen.

Wil jij:

  • Op een gezonde en verantwoorde manier herstellen van je operatie?
  • Misschien wat afvallen omdat je een tijd niet hebt kunnen sporten?
  • Weer fitter, strakker en sterker worden?

Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres.

Wij kunnen je voorzien van:

  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Een voedingsschema op maat
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Wil je meer informatie ontvangen? Meld je dan aan via het formulier onderaan deze pagina.
Wil je alvast advies wat je thuis kunt doen om te hertellen van je operatie? Lees dan verder na de afbeelding.

herstellen na operatie personal training

Eet eiwitrijke producten en begin met licht trainen

Ziek zijn heeft invloed op je spierweefsel en de afbraak ervan. Om je spieren na een operatie weer op te bouwen, is het van belang voldoende eiwitrijke producten te eten. Ook is het raadzaam om genoeg te bewegen. Je kunt immers pas weer spiermasse opbouwen als je de spieren traint. Het hoeft hierbij niet om een intensief trainingsprogramma te gaan; kleine veranderingen kunnen al verschil maken. Onze personal coaches voorzien je graag van advies.

Voedingsstoffen inzetten voor herstellen na een operatie

Door ziekte kun je zonder het te weten kampen met een tekort aan voedingsstoffen en energie; zogenaamde ‘ondervoeding’. Dit terwijl je lichaam als gevolg van ziekte juist meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen heeft.

Verhoog je weerstand

Voeding is onderdeel van zowel de voorbereiding op als het herstel na een operatie. Ben je ondervoed, dan heeft je weerstand daar ook onder te leiden, en je lichaam heeft meer tijd nodig voor herstel. Ook bestaat er een verband tussen ondervoeding en complicaties zoals infecties. Al met al heb je gezonde voedingstoffen nodig om je spiermassa op niveau te houden en ervoor te zorgen dat je lichaam de wond na een operatie repareert.

Voorkom ondervoeding

Je voorkomt ondervoeding door vlees, vis, zuivel, kaas, peulvruchten, noten en andere eiwitrijke producten te eten. Heb je minder eetlust, eet dan wat vaker kleine porties. En zorg dat je op tijd bij je (huis)arts aan de bel trekt als je onbedoeld afvalt.

Ook bij symptomen zoals zwellingen, roodheid en pijn aan de wond, hoge koorts, een lekkende wond (helder vocht of pus), flinke hoofdpijnen, toenemende sufheid en het uitblijven van eetlust is het raadzaam om contact met je arts op te nemen.

Het advies om zeer eiwitrijk te eten is overigens vaak tijdelijk; zodra de wond of infectie genezen is, volstaat een normaal, gezond voedingspatroon. Een van onze voedingscoaches voorziet je graag van advies.

Regelmatig wandelen is goed voor herstel na een operatie

Met een operatie achter de rug is het verstandig om bij thuiskomst eerst te beginnen met wandelen. Doe dat met regelmaat. Maak in eerste instantie bijvoorbeeld dagelijks een rondje en breid steeds verder uit.

Ook de alledaagse bewegingen zoals trappenlopen kunnen je helpen om weer in vorm te komen. Ga wanneer je lichaam dit toelaat dus een extra keer de trap op en af.

Mocht je nog niet zo ver zijn, dan zijn er legio andere opties. Zo kun je je spieren al trainen door af en toe uit je stoel op te staan en weer te gaan zitten.

Je eigen lichaam als indicator

Er komt een moment dat je je activiteiten weer verder mag gaan opbouwen. Houd daarbij altijd je eigen lichaam in de gaten, want het is belangrijk dat je op geleide van pijn uitbreidt. Merk je dat een bepaalde activiteit te veel klachten geeft, probeer deze dan de volgende keer minder lang uit te voeren, of op een andere manier. Over het algemeen is de stelregel dat je een activiteit beter vaker op een dag kunt herhalen, dan dat je ‘m een paar keer lange tijd uitvoert. Bij twijfel kun je uiteraard te allen tijde een van onze coaches raadplegen.

Weet overigens ook dat het verstandig is om contactsporten in de eerste periode van herstel te vermijden.

Heb je graag begeleiding bij je herstel? Waarbij je advies krijgt over voeding en beweging? Meld je dan aan voor ons Fit for Life programma.

Fit for Life programma voor herstel na een operatie

De combinatie die onze trainers hanteren in het Fit for Life programma: beweging, voeding en mental coaching is de beste garantie voor succes op de korte én lange termijn. Dat hebben duizenden mensen al ervaren met ons Fit for Life programma. Samen met je gecertificeerde personal coach ga je aan de slag om al je persoonlijke doelstellingen te bereiken: van afvallen en je conditie verbeteren tot en met fysiek en mentaal sterker worden.

Wij helpen graag een handje

Wil je meer informatie over herstellen en sporten na een operatie? Of wil je hulp bij het opbouwen van jouw sportactiviteiten? Vul dan onderstaand formulier in.

Na de aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept en kijken we wat het beste is voor jouw herstel. Meld je je eenmaal aan? Tijdens de proefweek kan je vrijblijvend kennis maken met je personal trainer en je krijgt een gratis gezondheidscheck met advies én metingen.

Gratis adviesgesprek formulier

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen