Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Mental coaching voor sporters

mental coaching voor sporters

Mental coaching voor sporters

Veel topsporters of sporters die op hoog amateurniveau spelen of trainen hebben tegenwoordig naast hun sportcoach of trainer een mental coach. Hij of zij begeleidt de sporter op mentaal vlak. Maar wist je dat een mental coach ook fijn kan zijn als je niet op hoog niveau sport? We vertellen je er graag wat meer over.

Mental coaching voor topsorters

De druk om te presteren is vaak heel hoog voor sporters die op hoog niveau trainen of wedstrijden doen. De buitenwereld verwacht veel van de sporters, maar ze leggen de lat voor zichzelf ook steeds hoger. Deze mentale druk en de fysieke belasting van het sporten kunnen er dan voor zorgen dat de sporter overtraind raakt. De symptomen van overtraining lijken veel op die van een burn-out: vermoeidheid, slaapproblemen, problemen met eten, slechter humeur of zelfs depressiviteit, rusteloosheid, hoge bloeddruk, gewichtsverlies en prestaties die achteruitgaan. Een mental coach helpt de sporter om te gaan met prestatiedruk, zodat hij gezond kan blijven trainen. Maar een mental coach doet nog veel meer.

Karakter en topsport

Een mental coach gaat in gesprekken op zoek naar de sterke en zwakke karaktereigenschappen van de sporter. Dat doet hij ook door tijdens wedstrijden en trainingen te kijken hoe de sporter zich gedraagt. Door de specifieke karaktereigenschappen van de sporter slim in te zetten tijdens trainingen of wedstrijden, kan een sporter beter presteren. En natuurlijk is de mental coach er op momenten dat de sporter even niet zulke goede resultaten behaalt. Hij helpt de sporter met deze moeilijke momenten om te gaan en de coach motiveert de sporter om ondanks de tegenslag toch door te gaan.

Wat doet een mental coach voor sporters?

Niet alleen topsporters hebben baat bij begeleiding van een mental coach. Ook als je op lager niveau sport, kan een mental coach je heel goed helpen. Hij kijkt naar je instelling en je karakter en hoe die je tegenhouden of juist kunnen helpen om je doelen te behalen. In gesprekken met jou gaat hij op zoek naar je sterke en zwakke kanten. Vervolgens leert je coach je hoe je daar het beste mee om kunt gaan tijdens het sporten. En ben je je motivatie even helemaal kwijt? Dan is je mental coach er ook voor je.

Sporten met een mental coach

Een mental coach is geen psycholoog, maar hij kan je wel inzicht geven in jouw karakter en gedragspatronen. Hij helpt je uit te zoeken wat wel en wat juist niet werkt. Hij helpt je gemotiveerd te blijven en focus te houden, zodat je uiteindelijk jouw sportieve doel kunt behalen.

Maak een afspraak

Benieuwd wat een personal coach als jouw mental coach voor jou kan betekenen? Maak dan hier een afspraak met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. We vertellen je er graag meer over.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen