Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Welke hormonen komen vrij tijdens het sporten?

Hormonen tijdens het sporten

Welke hormonen komen vrij tijdens het sporten?

Hormonen en sporten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hebt bepaalde hormonen nodig om effectief te kunnen trainen. Bovendien zorgt het trainen zelf ook weer voor de aanmaak van allerlei hormonen en dat merk je. We vertellen je graag wat meer over hormonen en sporten.

Testosteron

Testosteron is het bekendste mannelijke geslachtshormoon. Ook vrouwen maken testosteron aan, alleen niet zo veel als mannen. Dit hormoon is heel belangrijk voor de opbouw van je spieren. De effecten van krachttraining zijn bijvoorbeeld groter als je voldoende testosteron in je lijft hebt. Of je veel of weinig testosteron aanmaakt, is vooral genetisch bepaald.

Oestrogeen

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Ook mannen maken oestrogeen aan, maar veel minder dan vrouwen. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de aanmaak van vet en in het vasthouden van vocht. Te veel oestrogeen zorgt voor meer vet. Vet produceert bovendien ook weer oestrogeen, waardoor het steeds moeilijker wordt om een gezond vetpercentage te behouden. Een te laag vetpercentage zorgt voor een oestrogeentekort. Dat kan ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft, dat je last krijgt van haaruitval en het vergroot de kans op botontkalking. Door te sporten zorg je ervoor dat je vetpercentage niet te hoog wordt en dat is belangrijk om je oestrogeenlevel in balans te houden.

Cortisol

Cortisol is het stresshormoon. Het zorgt ervoor dat je in tijdens van stress toch nog voldoende energie hebt om even door te gaan, om nog even alles te geven. Het komt vrij als je veel mentale stress ervaart, dus als je je veel zorgen maakt over iets of als je overbelast raakt op je werk of door de situatie thuis. Cortisol komt ook vrij bij fysieke stress, dus op momenten dat je lijf denkt dat je in gevaar bent en moet vechten of vluchten. Cortisol zet eiwitten in spieren om in aminozuren. Daarvan kan glucose worden gemaakt en dat geeft je energie om je fysiek te kunnen inspannen. Je hebt het dus ook nodig om te kunnen sporten. Maar omdat het eiwitten in je spieren afbreekt, is te veel cortisol niet goed voor je training. Het breekt je spierweefsel af en dat wil je natuurlijk niet.

Adrenaline

Adrenaline zorgt ook voor extra energie, maar dan voor korte piekmomenten. Dankzij adrenaline kun je nog net op tijd voor die bus wegspringen. Of je baby vangen als hij van de commode afrolt. Ook bij sporten is adrenaline een onmisbaar hormoon, zeker bij wedstrijden. Adrenaline zorgt er namelijk voor dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je bloed ook sneller gaat stromen en er meer zuurstofrijk bloed in je spieren terechtkomt. Die verzuren vervolgens minder snel en worden krachtiger, waardoor je prestaties beter worden. Bovendien verbetert je concentratie onder invloed van adrenaline. Te veel adrenaline zorgt voor een slechter immuunsysteem en geeft een verhoogde kans op ontstekingen.

Glucagon en insuline

Glucagon en insuline regelen samen de bloedsuikerspiegel. Het zijn tegenhangers van elkaar. Insuline haalt glucose uit je bloed, terwijl glucagon er juist voor zorgt dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als je bloedsuikerspiegel te laag is. Daardoor komt er dus weer energie vrij. Het is het beste als glucagon en insuline in balans zijn. Dat voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder gaat snacken. Bovendien gaat de vetverbranding sneller als deze twee hormonen in balans zijn.

Groeihormoon

Sporten, en vooral krachttraining, zorgt voor een toename van het groeihormoon. Het stimuleert de opbouw van spierweefsel. Als je grote spiergroepen traint, maak je meer groeihormoon aan en dat heeft dan weer effect op al je spieren. Maar groeihormoon heeft meer positieve effecten. Zo verkleint het het risico op osteoporose, het zorgt voor een betere vetverbranding, stimuleert wondgenezing en je krijgt er een betere weerstand door. Groeihormoon maak je vooral aan in je slaap, dus een goede nachtrust is heel belangrijk als je spiermassa wilt kweken. Daarnaast zorgt zware intervaltraining er ook voor dat groeihormoon toeneemt. Te veel groeihormoon is niet goed. Dat verhoogt de kans op diabetes en een te hoge bloeddruk.

Serotonine

Tijdens het sporten komt er ook serotonine vrij. Dit heet ook wel het gelukshormoon. Het is een neurotransmitter, dat is een stofje dat zenuwcellen met elkaar laat communiceren. Serotonine zorgt ervoor dat je je beter voelt, het helpt je impulsen te beheersen en het zorgt ervoor dat je beter slaapt. Het helpt bovendien om het stresshormoon cortisol te neutraliseren.

Endorfine

Endorfine is ook een neurotransmitter en komt ook vrij tijdens het sporten. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en het zorgt ervoor dat je je gelukkiger en soms zelfs een tikkeltje euforisch voelt. Endorfine is het stofje dat zorgt voor de welbekende runners high. Voel je het niet na vijf kilometer hardlopen? Dat klopt, je moet echt wel een flinke afstand lopen voor je voldoende endorfine hebt aangemaakt om de roes te ervaren.

Dopamine

Dopamine is het genotshormoon. Met dopamine beloont jouw lichaam je als je iets doet wat je fijn vindt. Iedere keer dat je dat gedrag vertoont, geven je hersenen je een shotje dopamine. Zo kan er dopamine vrijkomen door een like die je krijgt op Instagram, maar bijvoorbeeld ook door een sigaret als je verslaafd bent aan roken. Dit is namelijk ook het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij verslavingen. Gelukkig kun je ook op een gezonde manier het dopaminelevel in je bloed verhogen, namelijk door te sporten. Dat verhoogt het calciumgehalte in je bloed en calcium stimuleert dan weer de opname van dopamine in je hersenen.

Meer weten over hormonen en sporten?

Wil je meer weten over hormonen en sporten? Maak dan hier een afspraak met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. Wij vertellen je er graag meer over. Ook kan de coach je alles vertellen over de gratis proefweek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen