Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

De gevolgen van overgewicht

Gevolgen van overgewicht

De gevolgen van overgewicht

Het is een hardnekkig probleem, waarmee velen van ons te maken hebben of krijgen; overgewicht. We weten het allemaal: of het nu om een paar kilootjes gaat of om veel meer dan dat, te veel kilogrammen met je meedragen is een risico voor de gezondheid. Maar wat maakt die extra kilo’s nou zo gevaarlijk? En wat zijn de risico’s precies? Wij leggen het je uit.

Disbalans risico van overgewicht

Overgewicht betekent disbalans; een verstoorde balans wat de hoeveelheid opgeslagen vet betreft. Er is immers te veel van in het lichaam opgeslagen. Zo’n verstoring zal uiteindelijk in een vetophoping resulteren. En de gevolgen daarvan zijn niet gering. Alleen al psychisch kan het tot depressies en angsten leiden. Maar ook de lichamelijke risico’s zijn groot.

Obesitas is een ernstige, gevaarlijke vorm van overgewicht. Het geeft een nog grotere kans op diabetes, verhoogde cholesterolwaardes en een verhoogde bloeddruk. Daarmee wordt ook de kans op hart- en vaatziekten extra groot. Op een hartinfarct of een beroerte, bijvoorbeeld. Ook is het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker groter bij mensen met overgewicht en obesitas.

De gevolgen van overgewicht zijn groot

Maar naast de mogelijke ziektes als gevolg van het teveel aan kilo’s, hebben ook botten en gewrichten het moeilijk. Er komt immers extra druk op te staan. Rug- en gewrichtsklachten zijn dan ook geen uitzondering bij obese personen. Evenals slaapapneu, menstruatieproblemen, galstenen, verminderde vruchtbaarheid, incontinentieproblemen en slechte wondheling.

Aandoeningen als gevolg van overgewicht kunnen je minder mobiel maken. Sporten of gewoon en blokje om kan een hele opgave worden. En daarmee wordt een vicieuze cirkel in gang gezet. Want minder bewegen betekent in de regel een toename van gewicht. En die toename maakt het onder meer de botten en gewrichten nog moeilijker…

Overgewicht gevolgen voor maatschappij en economie

Overgewicht en obesitas hebben ook maatschappelijke en economische gevolgen. Want de maatschappelijke kosten worden vergroot door het aantal ongezonde levensjaren. Kosten door gezondheidszorg, arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim bijvoorbeeld. Personen met overgewicht hebben een verhoogde kans vroeg arbeidsongeschikt te raken. Dat risico is nog hoger bij mensen met obesitas.

Bijna 4 procent van de totale ziektelast in Nederland is het gevolg van (ernstig) overgewicht. Dit komt vooral vanwege de verhoogde kans op diabetes en hartziekten.

Ga de gevolgen van overgewicht tegen

De gevolgen van overgewicht zijn dus groot; het gaat om risico’s waarover niet te lichtzinnig gedacht moet worden. Gelukkig is overgewicht geen chronische aandoening, maar iets waar je aan kunt werken en wat je de kop in kunt drukken. Door gezond te eten en regelmatig te trainen kun jij de gevolgen al inperken. Voed jezelf dus met gezonde voeding. En schrijf je in bij een sportschool. Want hoe langer je wacht, des te groter de risico’s worden. Bewegen is in dezen key!

Wil je meer informatie?

Vul dan hier ons contactformulier in en wij bellen jou binnen 1 werkdag op om jouw vragen te beantwoorden. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over de gratis proefweek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.

Waar wacht je nog op? Zet vandaag de stap naar een fitter lichaam!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
marie-louise venlo
9,5
3 uur geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen